Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2023 15:11

Взаємодія з АРМА: Як правильно оформити звернення та оптимально використовувати ресурси

Головний спеціаліст Сектору виявлення та розшуку активів Центрально-західного МТУ АРМА

Під час освітніх заходів, ми часто отримуємо різноманітні запитання. Відповідаємо на найпопулярніші у цьому матеріалі.

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі АРМА) є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави. АРМА за змістом, обсягом функцій і правовим статусом не має аналогів у системі органів державної влади в Україні. Серед зазначених в Законі України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі Закону) переліку функцій АРМА є надання роз’яснень, методичної та консультаційної допомоги слідчим, детективам, прокурорам та суддям з питань, пов’язаних з виявленням, розшуком, проведенням оцінки та управлінням активами. Задля забезпечення поінформованості правоохоронних органів у сфері виявлення та розшуку активів з метою налагодження постійної взаємодії, здійснення ефективного виявлення та розшуку активів, агентством систематично організовуються заходи, на яких фахівці максимально доступно доносять всю необхідну інформацію. Під час освітніх заходів, ми часто отримуємо різноманітні запитання. Відповідаємо на найпопулярніші у цьому матеріалі.

Як правильно оформити звернення?

АРМА не ініціює розшук самостійно, активи розшукуються виключно за запитами правоохоронних органів. Звернення складається у письмовій формі на бланку відповідного органу досудового розслідування чи органу прокуратури. До звернення додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань стосовно конкретної кримінальної справи, в рамках якої потрібно здійснити розшук активів. Найпоширенішою помилкою у зверненнях є відсутність взаємозв’язку завдання АРМА, щодо виявлення та розшуку активів з фактичними обставинами кримінального провадження.

Зразок звернення розміщений на офіційному сайті АРМА: www.arma.gov.ua

Чи може АРМА відмовити в розшуку активів та за яких умов?

Існують лише дві можливі причини для відмови:  недостовірна інформація та порушення норм чинного законодавства України. Слід зазначити, що відмова не позбавляє суб’єкта звернутися повторно.

Як швидко, я отримаю відповідь на звернення?

Відповідно до Закону, АРМА  забезпечує виконання звернень щодо виявлення та розшуку активів та надає відповідь у найкоротший термін не більше трьох робочих днів з дня надходження звернення. У разі неможливості надати відповідь у визначений термін, АРМА складає та надсилає суб’єкту  проміжний лист, в якому зазначаються наявна інформація про виявлені активи та клопотання щодо продовження терміну виконання звернення.

Чи може АРМА знайти майно закордоном?

У випадку необхідності вжиття заходів щодо виявлення та розшуку активів, які можуть знаходитися за межами України, Агенство,  крім основних відомостей, які мають міститись у зверненні, враховує фактичні обставини, що свідчать про правовий зв’язок особи або майна з конкретно визначеною іноземною юрисдикцією. АРМА може звертатися до іноземної юрисдикції та розшуковувати активи за межами країни.

Як АРМА отримує інформацію про рахунки?

Відповідно до договору  з Національним банком, АРМА має доступ до інформації щодо юридичних та фізичних осіб, а саме до банківських рахунків та операцій, проведених на користь чи за дорученням клієнта банку. До цього переліку відносяться також операції без відкриття рахунків. Взаємодія із Національним банком України відбувається через підключення до системи електронної пошти Національного банку, що дозволяє оперативно отримувати інформацію про рахунки та операції за ними  без  судового рішення, що значно прискорює процедуру виявлення активів. На сьогодні Агентство налагодило обмін даними з усіма діючими банківськими установами України, що дає можливість банкам, за письмової вимоги АРМА, надавати інформацію стосовно юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, і тим самим сприяти виявленню та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному проваджені.

Навіщо звертатись до АРМА, якщо ми можемо знайти майно самостійно?

На сьогодні більшість правоохоронних органів зазначають переваги у співпраці з АРМА. Замість того, щоб витрачати значні зусилля на самостійний розшук майна, достатньо просто направити запит до Агенства. Крім інформації  про наявність і місцезнаходження потенційно злочинних активів, АРМА надає правоохоронцям докладну інформацію про історію набуття активів та пов'язані з цим фінансові транзакції, дані про пов'язаних осіб, які можуть бути причетні до правопорушень, а також інформацію про встановлені факти інших правопорушень про які не вказано у запитах правоохоронних структур.  Надана Агентством аналітична інформація може бути долучена органами досудового розслідування до матеріалів слідства у вигляді доказової бази.

Варто зазначити, крім інформації про факт існування та місцезнаходження потенційно злочинних активів, АРМА надає правоохоронцям інформацію про історію набуття активів та пов’язані з цим фінансові транзакції, дані про пов’язаних осіб, які можуть бути причетні до правопорушень.

 

Які правові підстави виникнення права управління в АРМА?

Підстави управління арештованим майном всього дві. Це судове рішення у кримінальному процесі (ухвала слідчого судді, або суду), або згода самого власника активів. Управління арештованим майном здійснюється шляхом реалізації відповідних активів та передачі їх в управління за договором. Одержані внаслідок продажу кошти розміщуються на депозитних рахунках, на яких нараховуються відсотки. У разі скасування арешту, власник отримає вартість свого майна на момент продажу та нараховані відсотки.  Управління активами, відповідно до частини третьої, статті 21, Закону здійснюється на умовах ефективності, а також збереження та збільшення їх вартості.

В управління АРМА активи передаються виключно за рішенням суду? Чи є мінімальна вартість активу та хто вирішує реалізовувати чи управляти?

 АРМА не має власної дискреції вирішувати, чим управляти, а чим – ні. Ініціює це питання, виключно, прокурор або слідчий за погодженням із прокурором. Умови для передачі майна в управління дуже прості. Сукупна вартість активів, що передається в АРМА на одній правовій підставі, має становити понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ст. 100 КПК).  Активи мають бути арештовані в межах кримінального провадження. Арешт має передбачати заборону розпорядження або користування майном, вони  мають бути визнані речовим доказом у кримінальному провадженні, їх передача в управління не має завдати шкоди кримінальному провадженню.

 

Освітні заходи та консультації, які здійснює Агентство, допомагають покращити співпрацю з правоохоронними органами та сприяють ефективному виявленню, розшуку та управлінню активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Таке партнерство поліпшує  співпрацю та сприяє максимальному результату роботи.

Теги: АРМА
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]