Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2020 13:00

Європейський пакет законопроєктів у сфері виконавчого провадження

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Минулого року було фактично стягнено лише 2,7% боргів, які підлягали примусовому виконанню. Це треба змінити!

Саме тому я зареєстрував головний і три допоміжні законопроєкти у Верховній Раді 23 червня з метою підвищення ефективності виконання судових рішень в Україні до європейського рівня.

Розпочну з головного законопроєкту «Про виконавче провадження» (№3726)

Що впроваджується у ньому:

• Зрівнюються повноваження приватних і державних виконавців. Зараз на законодавчому рівні для приватних виконавців існують обмеження на виконання 11 видів судових рішень, зокрема за якими боржником є держава, державні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, державні та комунальні підприємства. Після прийняття законопроєкту «Про виконавче провадження», такі обмеження будуть скасовані. Державні виконавці і «приватники» отримають однаковий портфель повноважень.

• Вводиться повноцінна автоматизована система арешту та стягнення коштів боржників.  При цьому на законодавчому рівні встановлюються «захищені» від стягнення суми (в розмірі однієї мінімальної зарплати, установленої в поточному році). Унеможливлюється подвійне стягнення коштів з боржника, зокрема, коли кошти стягуються за місцем роботи, з пенсії, стипендії чи інших платежів.

• Передбачається автоматизація кваліфікаційних іспитів кандидатів у приватні виконавці. Виключення людського фактору зробить доступ до професії приватних виконавців максимально прозорим.

• Забезпечується більш прозорий та справедливий дисциплінарний процес, щоб покращити якість діяльності приватних виконавців та унеможливити покарання тих, хто сумлінно виконує свою роботу. Зокрема, передбачається зміна ролі та процедур роботи Дисциплінарної комісії приватних виконавців.

• Впроваджується мінімальна винагорода для виконавця. Це зробить виконання доступним для всіх громадян України, незалежно від розміру суми, яка підлягає стягненню за рішенням суду.

• Забезпечується прозорий процес продажу майна боржника, можливість продавати його не лише через ДП «СЕТАМ», але і через інші електронні платформи.

• Надається імпульс для розвитку самоврядування приватних виконавців шляхом передачі Асоціації приватних виконавців України частини функцій з початкової підготовки та підвищення кваліфікації приватних виконавців (на сьогодні ці функції закріплені за Мін’юстом).

Законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту державних і приватних виконавців (№3727):

Документ вносить зміни і доповнення статті 345 і 348 Кримінального кодексу України, розширивши їх дію на державних і приватних виконавців. Що це означатиме на практиці? Якщо хтось спробує погрожувати виконавцю чи членам його родини вбивством, насильством або знищення чи пошкодження майна у зв’язку з виконанням ним службових обов'язків, то ризикує потрапити до в’язниці на термін від 6 місяців до трьох років. Також передбачено підвищення міри покарання за посягання на життя виконавця.

Законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо розширення повноважень державних і приватних виконавців (№3728):

• Проєкт передбачає розширення прав приватних, державних виконавців на стягнення адміністративних штрафів. Так пропонується щоб не суди, а саме приватні і державі виконавці самі визначали розміри штрафів за невиконання законних вимог державних і приватних виконавців.

Законопроєкт «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців» (№3729)

• Документ передбачає внесення змін до статей 535, 540, 541 Митного кодексу України, відповідно до яких надається право приватним виконавцям, на рівні з державними виконавцями, здійснювати стягнення штрафів, накладених органами доходів і зборів або суду, примусове виконання постанови суду (судді) про конфіскацію відповідно до Митного кодексу України.

Європейський пакет законопроєктів розроблявся за участі професійної спільноти, бізнес організацій, науковців, міжнародних та українських експертів.

В проєкті закону враховані позиції: Асоціації приватних виконавців України, Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice», Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя», Американської торговельної палати, Ради бізнес-омбудсмена, Незалежної асоціації банків України, Асоціації правників України.

Разом здійснимо європейську реформу у сфері юстиції!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]