Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2022 16:22

Покладено край невизначеності щодо здійснення закупівель вартістю до 50 тисяч грн

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Кабінет Міністрів України оприлюднив Постанову від 12.04.2022 № 437, якою внесено зміни до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 169

UPD! Постанова діє з 14.04.2022

// Нарешті! Покладено край невизначеності щодо здійснення закупівель вартістю до 50 000 грн в умовах воєнного стану. 

Кабінет Міністрів України оприлюднив Постанову від 12.04.2022 № 437, якою внесено зміни до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 169.

Які ж саме зміни внесено?

 Підпункт 1 доповнено  абзацом такого змісту:

“Замовник може здійснювати публічні закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, з використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використанням електронних каталогів. У разі здійснення закупівель, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про такі закупівлі до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.”.

Отже інформація про закупівлі до 50 тис. гривень до річного плану не вноситься, звіт про договір не оприлюднюється. Ні протягом трьох робочих днів, ні не пізніше 20 днів з дня припинення воєнного стану.

До підпункту 3 пункту1 Постанови вносяться наступні  зміни:

1) в абзаці першому слова “передбачених цією постановою закупівель” замінити словами і цифрою “закупівель, передбачених абзацом першим підпункту 1 цього пункту”;

2) підпункт доповнено абзацом такого змісту:

“Договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України. Сторони договору про закупівлю, що укладається відповідно до абзацу першого підпункту 1 пункту 1 цієї постанови, можуть встановити, що умови такого договору застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до набрання чинності цією постановою виключно у разі, якщо на момент набрання чинності цією постановою у замовника за закупівлею предмета закупівлі, передбаченого договором про закупівлю, були наявні умови для застосування переговорної процедури закупівлі, визначені пунктами 2, 4, 5 частини другої статті 40 Закону України “Про публічні закупівлі”, або наявні умови для не застосування порядку проведення спрощених закупівель, визначені пунктами 2, 4, 5 частини сьомої статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі”.

Отже, договори укладаються відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України.

Внесеними змінами надано відповідь на питання щодо можливості застосування умов договору до відносин між сторонами, які виникли до набрання чинності цієї Постанови.

Тобто, якщо у замовника були наявні підстави провести переговорну процедуру або ж не застосувати порядок проведення спрощених закупівель, замовник має право застосувати умови договору до відносин, що виникли раніше. Але перелік таких підстав для замовника чітко окреслений Постановою № 437.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]