Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2021 14:00

Лікарні позбавляють ковідного статусу! Що робити з укладеними договорами?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Як далі закуповувати товари, роботи і послуги для боротьби з COVID-19?

В Україні поступово стабілізується ситуація із пандемією коронавірусу. «Нас позбавляють статусу ковідної лікарні», - останній тиждень до мене звертаються із запитаннями:

«Що робити з договорами, укладеними за коронавірусною процедурою, ми більше не ковідна лікарня?» «Що робити з ремонтом, який заплановано, і вже розроблена проектно-кошторисна документація?» «Як бути із вискотехнологічним обладнанням, яке замовили, але не встигли отримати?» «Збиралися встановити/відремонтувати систему киснепостачання, Як тепер бути?»

Оскільки такий випадок не поодинокий, я вирішила написати цей блог і дати відповідь на запитання.

Як показують дані про щоденну захворюваність, епідемія зараз відступає, і звичайно, вже немає такої потреби в стаціонарних ліжках саме під ковідних хворих, як це було раніше. І ось з першого червня заклади охорони здоров’я починають змінювати статус.

Проте якщо ви більше не надаєте допомогу хворим на COVID-19, це абсолютно не означає, що ви більше не можете проводити закупівлі за коронавірусною процедурою, і уповноважену замовником особу ліквідовувати теж не потрібно. 

Детально про те, хто саме, що саме і чому саме може закупити за Постановою 225 я вже розповідала тут.  Раджу перечитати і коротко нагадаю.

Дезінфекційні засоби та антисептики, засоби індивідуального захисту, медичні вироби для скринінгу хворих, медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень, системи киснепостачання і окремі частини має можливість придбавати будь-яка установа. Те ж саме стосується й специфічних праймерів для виявлення дослідних РНК-послідовностей та системи безперебійного електроживлення.

Виготовлення проектно-кошторисної документації на монтаж (реконструкцію) системи киснепостачання, проведення робіт з монтажу (реконструкції) системи киснепостачання, придбання розхідних матеріалів для монтажу (реконструкції) системи киснепостачання, капітальний ремонт системи киснепостачання, придбання послуг із поводження з медичними відходами (збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації (тих, що можуть підлягати утилізації), видалення, знезараження, знищення медичних відходів)
 – для даних закупівель вам не потрібно лікувати хворих на COVID-19.

Разом з тим, що стосується ремонтів обладнання та приміщень, відмічу:

Ремонтувати обладнання за коронавірусною процедурою можна лише те, яке використовується для надання допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19, і яке зазначене в Переліку.

Реконструкція, реставрація, капітальний ремонт приміщень та споруд також можливий за коронавірусною процедурою лише для закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Якщо ви вже розпочали ремонтувати приміщення, ремонтуйте!

Але якщо ви зібрались, але не запустили процедуру і втрачаєте статус лікарні, що лікує хворих на COVID-19, вже такої можливості у вас немає.

До речі, згадалося одне мегапопулярне питання, на яке доводилося і доводиться відповідати досить часто. «А чому ви кажете, що договори по коронавірусним закупівлям укладати до 31.03, до 30.04, до 30.06? Де саме таке написано і чим це передбачено?»

Офіційної позиції немає, нормативно-правовими актами це питання не врегульовано.

Якщо одна із наших улюблених постанов, а саме Постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 224 має чітко визначений термін дії, а саме ‑ період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби, то для Постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 термін дії не обмежений. Нагадаю, що Постанова 224 визначає Перелік тих товарів, які тимчасово оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. Постановою 225 визначено Перелік товарів,  робіт та послуг, закупівля яких тимчасово виведена з-під дії Закону України «Про публічні закупівлі».

Тому на подібні питання відповідь була одна – ви не можете знати, коли буде завершена дія карантину та коли саме буде припинена дія Постанови 225. І за таких умов закуповувати, скажімо, лікарські засоби одразу на всю річну потребу, та ще коли очікувана вартість буде перевищувати вартісні пороги – можливо означає отримати неприємності в майбутньому.

І добре, якщо організації, яким ви підпорядковані, нададуть роз’яснення/рекомендації щодо подальших дій. Наприклад, як бути з договорами, що не виконані до кінця (а строк договору спливає ще не скоро). І що на це скажуть аудитори. Звичайно, це не стосується поточних та капітальних ремонтів або ж закупівель високовартісного обладнання, яке отримати за 1-2 місяці може бути нереально. Тому укладати договір на закупівлю тих же ліків, витратних матеріалів та щоб одразу до кінця року мені не здавалося гарною ідеєю.

Отже, закупівлі за процедурою COVID-19 можуть проводити будь-які замовники. Але не всі види товарів і послуг можна придбавати!

Бережіть себе і вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]