Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2020 11:51

Як підготувати свої закупівлі до ревізії?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Злий жарт із замовником можуть зіграти зміни, що вносилися до Переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19

Незважаючи на те, що час іде, ключові моменти залишаються ті ж самі, що і на початку проведення коронавірусних закупівель (закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19). Повторення основних принципів їх здійснення аж ніяк не буде зайвим, і можливо комусь із замовників не дасть припуститися неприємної помилки.

Перше та основне – це Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України (Перелік). При виборі процедури закупівлі ключовим моментом є наявність або відсутність предмета закупівлі в Переліку.

Наявність у Переліку певного обладнання вказує на можливість закупити це обладнання за коронавірусною процедурою, але не дозволяє закупити послуги з ремонту цього обладнання.  Це різні речі. Тобто купити нову апаратуру за такою процедурою можливо, але відремонтувати вже існуючу – ні. Тобто можна, звичайно, але це вже буде інша процедура (укладення договору, спрощена закупівля, відкриті торги).

Саме такої помилки припустився замовник ‑ КНП "Ставищенська центральна районна лікарня". Лікарня закупила послуги з ремонту апарату штучної вентиляції легенів за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19 . А оскільки такі послуги до Переліку не включено, закупівля проведена з порушенням чинного законодавства. І я неодноразово нагадувала про це в своїх блогах.

Направила замовнику лист про відповідне порушення законодавства в сфері закупівель.

Навіть досвідчені замовники, до яких загалом питань не було, можуть помилитися, неуважно прочитавши Перелік, як це зробила й Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня. Лікарня закупила Ноші медичні «БІОМЕД» В 15, тоді як в Переліку вказані Ноші закритого типу для перевезення хворого. На мій лист замовник пояснив, що в інструкції з використання Ноші медичні «БІОМЕД» В 15 названі «каталка», тому і зроблено хибний висновок про наявність товару в Переліку.

Але ні, ноші медичні «БІОМЕД» В 15 – придатні для перевезення, але не закритого типу.

Злий жарт із замовником можуть зіграти зміни, що вносилися до Переліку. А замовник не звернув уваги, особливо коли вже вивчив всі позиції напам’ять.

Так, Київський міський клінічний онкологічний центр» провів за коронавірусною процедурою закупівлю марлі медичної відбіленої.

І здавалося б, усе добре. Але: до Переліку неодноразово вносились зміни, додавалися нові товари та послуги. А відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2020 № 509 розділ «Засоби індивідуального захисту» викладено в новій редакції. І тепер товар «марля», який раніше був в цьому розділі, вже відсутній.

Тому така закупівля проведена з порушенням норм законодавства. А до замовника буде направлено лист про виявлене порушення та про надання пояснень.

Запровадження нескладного правила – перед проведенням коронавірусної закупівлі (закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19знайти предмет закупівлі в Переліку ‑ не є зайвим, навіть для досвідчених замовників. Такі дії  допоможуть уникнути штрафних санкцій, адже згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

‑ придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

‑ неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, вже відмічала раніше, що міжрегіональні територіальні органи Служби розпочали ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності підприємств, установ та організацій з питань використання коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів, отриманих з інших джерел, для забезпечення заходів спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за період з 01 січня 2020 по 30 червня 2020 року на 27 об'єктах контролю.

Звертаю увагу замовників Київського регіону, що Північний офіс Державної аудиторської служби України вже проводить заходи державного фінансового контролю у вигляді інспектування, зокрема за січень-серпень поточного року їх було проведено 15.

На ІІ півріччя 2020 року заплановано проведення ревізій у наступних  медичних закладах:

Київська міська клінічна лікарня №3;

Київський обласний онкологічний диспансер;

Центр первинної медико-санітарної допомоги №3 Шевченківського району м. Києва;

Броварська багатопрофільна клінічна лікарня;

Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги;

Київський  міський пологовий будинок №2;

Білоцерківська центральна районна лікарня;

Київський міський ендокринологічний центр.

Отже, при проведенні коронавірусних закупівель (закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19), що виведені з-під дії Закону України «Про публічні закупівлі», дотримуйтесь Порядку проведення таких закупівель, перевіряйте товари, роботи і послуги, які закуповуєте у Переліку, та не забувайте обов’язково оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю.

Готуйте свої закупівлі до можливих перевірок, шановні замовники!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]