Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2019 11:40

18 гривень не вистачило Бориспільській лікарні для проведення відкритих торгів.

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Чому в медзакладах постійно "ремонтують" із порушеннями?

Чому відбуваються порушення законодавства в сфері закупівель? Чому якщо є потреба провести ремонт, медзамовники не можуть фахово спланувати свої закупівлі? Чи реально є потреба уникати відкритих торгів та укладати договори із "своіми" і коли це закінчиться?

Нещодавно Бориспільська багатопрофільна лікарня стала широко відомою, оскільки її з робочим візитом відвідав президент України та був неприємно вражений побаченим. Ця ситуація набула досить широкого розголосу і я вже згадувала про Бориспільську лікарню у своєму блозі, оскільки саме в той час виявила, як лікарня ремонтувала тротуари. Річ необхідна, звичайно, але ж не наприкінці грудня. Всупереч єдиним технічним правилам ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, тротуари лікарня вирішила відремонтувати не у суху погоду навесні і влітку, а напередодні Нового року. Очевидно, люди можуть собі дозволити таку розкіш.

Проте, виявляється, в лікарні не тільки проблема з ремонтом тротуарів, але й з ремонтом рентгенкабінетів.

Я неодноразово вже підіймала тему проблеми в замовників при плануванні та ремонті будівель та медичного обладнання. Здавалося, вже замовники мали б напам’ять вивчити порядок визначення предмета закупівлі та знати, що у разі закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається по об’єкту в цілому.
Але все одно періодично бачу порушення, в даному випадку й в закупівлях Бориспільської лікарні.

Сьомого серпня 2019 року лікарнею проведено закупівлю послуг з поточного ремонту рентгенологічного кабінету поліклінічного відділення на суму 199 982,01 грн. Закупівля здійснена шляхом укладення прямого договору, отже, 18 гривень не вистачило, для оголошення  відкритих торгів, ну таке трапляється.
Але не минуло і місяця, як третього вересня було укладено договір на проведення електромонтажних робіт в тому ж самому приміщенні рентгенологічного кабінету на суму 81 464,86 грн.
Отже, в даному випадку необхідно було оголошувати відкриті торги на закупівлю послуг з поточного ремонту рентгенологічного кабінету та проводити їх через систему Prozorro, а не ділити одну закупівлю на декілька.

Як завжди у своїй практиці звернулась до замовника з листом та просила пояснити, чому двічі проведена закупівля ремонтних робіт в одному і тому ж приміщенні.
Замовник відповів, що тут така справа - спочатку ним було укладено договір на виконання ремонту приміщення, в ході якого з’ясувалось, що необхідно додатково замінити розетки, вимикачі та світильники. Тому довелося внести зміни в кошторис, внести закупівлю в додаток до річного плану та укласти ще один договір. Замовник абсолютно не мав на меті уникнути процедури відкритих торгів.

Здавалося б, усе правильно. Так, але не зовсім так.

Як я вже згадувала, договір на проведення поточного ремонту рентгенологічного кабінету був укладений сьомого серпня. Але за інформацією в Prozorro стосовно заміни розеток і світильників лікарні стало відомо майже одразу після початку ремонту - через три робочі дні. Тому виникає питання – а що заважало замовнику більш ретельно спланувати закупівлю, включити всі необхідні види ремонтних робіт, щоб не ремонтувати двічі та більше разів один і той самий кабінет.
Тим більше обидва договори укладені з одним і тим самим виконавцем.
Але! В такому випадку лікарні довелося б оголошувати відкриті торги в Prozorro, оскільки сумарна вартість закупівлі безумовно перевищувала б значення у 200 000 грн. І можливо ціна послуг конкурентів "свого ремонтника лікарні" виявилась би більш підходящою бюджету лікарні, але не тендерному комітету?

Можливо, ми маємо справу з недбалою підготовкою до закупівлі та ігноруванням етапу планування закупівлі? Про цю «хворобу» багатьох замовників я теж згадувала раніше. Чи все ж таки тут маніпулювання з метою уникнення відкритих торгів та укладення договору зі "своїм виконавцем/ремонтником"?

Друга закупівельна революція та нове життя закупівель з 19 квітня 2020 року має припинити свавілля замовників та вивести з тіні ту значну кількість процедур, що проходять без застосування електронної системи закупівель, шляхом укладення прямого договору.
Хоча, здійснюючи вже понад два роки регіональний моніторинг медзакупівель, я не здивуюся, якщо замовники почнуть ділити предмет закупівлі на ще дрібніші операції та оформляти окремими договорами, наприклад, фарбування кожної стіни приміщення :)

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]