Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2018 20:42

Як Київське обласне психіатрично-наркологічне медоб’єднання закуповувало цукор?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Маніпуляції з використання публічної системи закупівель. Чому система має працювати без винятків?

Закон України «Про публічні закупівлі» забороняє придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом.

Проте, введення електронної системи публічних закупівель ProZorro передбачено для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт–дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень («надпорогові» закупівлі).
Разом з тим, всі інші закупівлі в сумах, що нижчі за зазначені, так звані «допорогові» закупівлі, не обов’язкові для проведення у системі ProZorro, і їх можна проводити шляхом прямого укладання договорів з постачальниками.

Водночас Закон передбачає, що замовник з метою вибору постачальника може використовувати систему для закупівлі товарів, робіт та послуг. Тобто проводити електронний аукціон в ProZorro, мати змогу зекономити бюджетні кошти і з кількох пропозицій вибрати найвигіднішу можуть замовники по всіх процедурах закупівлі.

Але чи всі замовники використовують таку можливість задля розширення кола потенційних учасників з метою економії бюджетних коштів?
Як показує практика, ні!

Комунальний заклад Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання» на початку лютого 2018 року здійснив закупівлю цукру.
Так, 1 лютого в системі публічних закупівель замовником було оприлюднено звіт про укладений договір на закупівлю цукру у Фізичної особи-підприємця.
Закупівлю було проведено без використання електронної системи закупівель, оскільки (чим це пояснює замовник?) «використання електронної системи закупівель, відповідно до частини 1 статті 2 Закону це є виключно право, а не обов’язок Замовника.» (пряма мова).
При розрахунку вартості та кількості придбаного товару, вставлено, що вартість цукру для Обласного об’єднання обійшлась в 17,96 грн/кг. При цьому за даними Держстату, середня ціна виробників цукру в січні становила 9,89 грн/кг.

Однак, на наступний день після публікації звіту про укладений договорів з Фізичною особою-підприємцем, в системі публічних закупівель з’являється інформація про укладення договору з Приватним підприємством.
При розрахунку вартості та кількості придбаного товару, вставлено, що вартість цукру для Обласного об’єднання в даній закупівлі обійшлась в 15,15 грн/кг (дешевше майже на 3 грн/кг).

У відповідь на моє звернення, Обласне об’єднання пояснило, що після моніторингу ринку цін на цукор було встановлено, що ціна, на яку було укладено договір з Фізичною особою-підприємцем, перевищує середньоринкову, тому було прийнято рішення розірвати договір з даним постачальником. На наступний день в електронній системі закупівель було оприлюднено інформацію про те, що договір розірвано.
Розглянувши пропозиції цін на цукор декілька постачальників, було встановлено найнижчу цінову пропозицію на цукор у Приватного підприємства, з яким, в зв’язку з нагальною потребою у закупівлі було прийнято рішення укласти договір на закупівлю.

Цікаво виходить, замовник вирішив промоніторити ціни на цукор вже після того, як було укладено договір з Фізичною особою-підприємцем.
Але ж яким чином замовник формував очікувану вартість закупівлі цукру? Замовник має бути обізнаним про рівень цін на відповідному ринку вже оголошуючи процедуру закупівлі, до її проведення, здійснити відповідний аналіз ринку, при цьому пам’ятаючи про один із основних принципів здійснення закупівель в України – максимальної економії та ефективності!

Як вже зазначила вище, за даними Держстату, середня ціна виробників цукру в січні становила 9,89 грн/кг. Таким чином, проводячи «допорогову» закупівлю з використанням системи публічних закупівель, замовник з кількох пропозицій учасників, що приймали б участь в його закупівлі, міг би зекономити бюджетні кошти та  вибрати найвигіднішу.
Однак, маніпулюючи необов’язковістю використання публічної системи закупівель, в даному випадку Обласне об’єднання придбало цукор за невигідною ціною, що відрізнялась від середньої ціни виробників на понад 5 грн/кг. Якщо прорахувати загальну суму придбаного цукру, то вийде, що держава могла б зекономити мінімум 65 000 грн (вартість закупівлі 13 000 кг цукру у Приватного підприємства становила 196 950 грн).

Основним способом вирішення більшості проблем на сьогодні є регламентація допорогових закупівель в Законі України «Про публічні закупівлі». Законопроект вже поданий на розгляд у Верховну Раду України.
Основне його нововведення - в обов’язковому порядку використовувати електронну систему закупівель від 50 тис грн. Звітувати про всі договори будуть від 1 коп.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]