Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2018 09:23

"Допорогові ремонти" в медзакладах. А що так не можна було?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Державні замовники обирають "допорогові" закупівлі, які з одного боку пришвидшують закупівлі, а з іншого - містять найбільше можливостей для зловживань.

Я Руденко Тетяна, регіональний координатор закупівель сфери охорони здоров’я в місті Києві та Київської області. Вирішила створити свій блог для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону. 

Щотижня я розповідаю про особливості законодавства в сфері закупівель, порушення "медзамовників" та помилки учасників.

Згідно з Законом України "Про публічні закупівлі" система публічних закупівель ProZorro з 2016 року стала обов’язковою для здійснення закупівель державними замовниками. Спочатку для центральних органів виконавчої влади і великих держпідприємств, а з 1 серпня – для всіх державних замовників. Отже, вже понад півтора роки система обов’язкова для всіх замовників.  

Закон передбачив введення електронної системи для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень. Закупівлі на зазначені суми називають "надпороговими".

Разом з тим, всі інші закупівлі в сумах, нижче зазначених вище, так звані "допорогові" закупівлі, не обов’язкові для проведення у системі ProZorro, і їх можна проводити шляхом прямого укладання договорів з постачальниками.

Водночас закон передбачає, що замовник з метою вибору постачальника може використовувати систему для закупівлі товарів, робіт та послуг. Тобто проводити електронний аукціон в ProZorro, мати змогу зекономити бюджетні кошти і з кількох пропозицій вибрати найвигіднішу можуть замовники по всіх процедурах закупівлі. Головне – було б бажання!

Станом на сьогодні в Київському регіоні проведено загалом 317,02 тис. процедур із економією понад 19,7 млрд. грн. При цьому кількість "допорогових" закупівель становить 258,64 тис. – а це понад 80%.
Отже, замовники обирають "допорогові", які з одного боку пришвидшують закупівлі, а з іншого - містять найбільше можливостей для зловживань.

Чому? Аналізуючи закупівлі, що проводять медичні заклади, бачу, що проблемою є окрім правильного вибору процедури закупівлі, правильне визначення й предмета закупівлі.

Для прикладу – Київський міський пологовий будинок № 6 (вул. П. Запорожця, 26а, м. Київ) влітку провів поточний ремонт коридорів другого та третього поверхів. Для цього оголосив майже одночасно 24, 25 та 26 липня три допорогові процедури закупівлі із вартістю 198 500 грн, 172 400 грн, 199 985 грн. 

З акупівля малярних робіт та ремонту підлоги, електромонтажних робіт в коридорі другого поверху здійснювалась окремо, окремими процедурами. 

З амовник щодо наданих мною зауважень стверджував наступне. Так, "допорогові" процедури закупівлі було проведено цілком правильно, оскільки фінансування поточного ремонту здійснювалось за рахунок благодійних внесків.  Отже, здійснення ремонту в пологовому будинку виявилось можливим завдяки благодійним внескам.

Разом з тим, пологовий будинок № 6 однозначно є замовником в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі" та має здійснювати закупівлі за процедурами, встановленими Законом. Джерело надходження коштів, за рахунок яких здійснюється закупівля, значення не має.  

Предмет закупівлі, незалежно від вартісних меж визначається у відповідності до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого Наказом Мінекономіки від 17.03.2016 № 454.  Відповідно до пункту 2.2. Порядку під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту  предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво».

Тобто  предмет закупівлі послуг з поточного ремонту визначається в розрізі конкретного об’єкта, а не переліку робіт, які на ньому виконуватимуться. Ключовим при визначенні предмета закупівлі послуг з поточного ремонту є об’єкт будівництва інженерно-транспортної інфраструктури, будинок, будівля, споруда тощо.

Питання перевищення вартісного порогу, встановленого для вартості предмета закупівлі у частині першій статті 2 Закону розглядається окремо за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом.  Отже, пологовий будинок № 6 для закупівлі послуги з поточного ремонту коридорів на другому та третьому поверхах пологового будинку поділив предмет закупівлі на три окремі процедури. Внаслідок такого поділу, вартість кожної з цих частин не перевищувала вартісні межі, встановлені абзацом другим частини першої статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі", що дало замовнику можливість уникнути проведення процедури відкритих торгів.

А ось інша ситуація – Обухівська центральна районна лікарня. Закупівля капітального ремонту стаціонарного флюорографа ФЦОЗ, очікувана вартість – 225 000 грн. Замовник провів як допорогову закупівлю – адже цей капітальний ремонт визначено як роботи із встановленими законодавчо вартісними межами (зазначала на початку) понад 1,5 млн. грн. 

Х очу зауважити, що предмет закупівлі за кодом єдиного закупівельного словника було визначено замовником вірно – ДК 021:2015:50420000-5-Послуги з ремонту і технічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання. 

Р оботи у розумінні Закону – це проектування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого і невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт.

Разом з тим, послуги – це будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, лізинг, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт. 

О тже,  ремонт обладнання, а саме стаціонарного флюорографу в розумінні Закону відноситься до послуг . Таким чином, Обухівська центральна районна лікарня неправомірно застосувала "допорогову" процедуру закупівлі.

Замовникам було направлено листи з відповідними роз’ясненнями щодо вибору процедур закупівель.

Окрім того, враховуючи моє повідомлення про порушення, Державна аудиторська служба розпочала ревізію питань фінансово-господарської діяльності Обухівської центральної лікарні за період 01.01.2014 – 01.10.2107.

Дослідження проводиться у рамках проекту "Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування", який здійснюється за підтримки ГО "Інститут аналітики адвокації" та МФ "Відродження". 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]