Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2023 10:36

Загальна мобілізація. Чи підуть до армії військовозобов’язані, які доглядають за інвалідом

Юристка Ario Law Firm

Зібрала основне, що треба знати про мобілізацію тим, хто допомагає людям з особливими потребами.

Одне з найпоширеніших питань, яке я отримую від військовозобов’язаних щодо загальної мобілізації: «А чи можуть мене призвати, якщо я доглядаю за людиною з інвалідністю?». В цьому тексті зібрала основне, що треба знати про мобілізацію тим, хто допомагає людям  з особливими потребами.

Чи можуть призвати?

Згідно з абзацом 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I та ІІ групи; або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду. Але важливо! Це лише за умови, якщо відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Простими словами: мобілізувати військовозобов’язану особу, яка здійснює постійний догляд за людиною з І та ІІ групою інвалідності, не повинні.

З особистої юридичної практики знаю випадки, коли при взятті чоловіка на військовий облік, у військовому квитку в розділ «Службові відмітки» вносили запис на кшталт: «має право на відстрочку від призову по мобілізації на підставі абзацу дванадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Втім, постійний догляд має бути документально підтвердженим.

Так, першою чергою, мають бути документи, що підтверджують інвалідність особи:

- посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

- (або) пенсійне посвідчення;

- (або)посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

- (або) довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Для особи, яка здійснює догляд, такими документами може бути посвідчення/довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт встановлення факту здійснення догляду.

Прийшла повістка, що робити?

Не втомлююся повторювати, що отримання повістки про не дорівнює мобілізації, відправленню на фронт і т.п.

Отримавши повістку, будь-який громадянин, у т.ч. і той, хто доглядає особу з інвалідністю, зобов’язаний з’явитись до військкомату.

Цей обов’язок закріплений цілою низкою норм. Зокрема:

- Частиною 9 статті 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», згідно з якою військовозобов’язані та резервісти, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України) на прибуття для призову на збори, зобов’язані прибути в пункт і в строк, зазначені у повістці.

- Абзацом другим частини першої статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з яким громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період;

- Частиною третьою статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з якою під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного чи резервіста для призову на збори в пункт і в строк, установлені керівником відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Центрального управління або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), які підтверджені відповідними документами (довідками), визнаються:

- смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;

- хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

- здійснення стосовно військовозобов’язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

- потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

- складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

Ці підстави визначені та закріплені у Переліку поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного чи резервіста для призову на збори, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. N 673.

Таким чином, отримавши повістку виникає обов’язок з’явитись до військкомату. З собою потрібно мати всі документи, якими ви зможете підтвердити здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю і довести, що не підлягаєте мобілізації. Не з’явитись у військкомат ви можете лише у разі наявності поважних причин, які перелічені вище і які мають документальне підтвердження.

Як виглядає повістка?

Про обов’язок з’явитись до військкомату – зрозуміло. Проте, цей обов’язок не виникне, якщо виклик – повістка не оформлена належним чином. 

По-перше, шаблон повістки, з усіма необхідними реквізитами, є додатком 11 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі за текстом - Порядок). Ось такий вигляд вона має.

Повістка є виключно письмовим документом, який виписується на ім’я конкретної особи. 

Документ обов’язково має містити:

- номер повістки;

- найменування посади керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, його підпис, ініціали і мокру печатку;

- дату вручення;

- адресу військкомату;

- час, в який потрібно прибути. 

Як висновок, повістка готується завчасно, а не виписується при вас на колінах. Виклик до військкомату у форматі повідомлення на месенджери (Viber, Telegram тощо) або SMS, або дзвінком на телефон законодавством не передбачені та не можуть мати жодних юридичних наслідків, в т.ч. відповідальності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]