Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2019 20:44

Реалізіція права на звільнення від кримінальної відповідальності

Право особи на звільнення від кримінальної відповідальності в порядку ст. 48 КК України.

Значну кількість кримінальних правопорушень виключено зі ст. 477 КПК України, тобто кримінальні провадження щодо кримінльних правопорушень, які не зазначені у даній статті, здійснюються виключно у формі державного обвинувачення, де угоду про примирення між підозрюваним/обвинуваченим та потерпілим укласти неможливо. В  свою чергу, Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" ще не набрав чинності. Зважаючи на такі обставини, вбачаю за можливе скористатися правом особи на звільнення від кримінальної відповідальності.

І от що з цього вийшло..

Державний герб України

пр. № 1-кп/759/1110/19

ун. № 759/12036/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

               12 вересня 2019 року м.Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Бандури І.С.

при секретарі - Хоречко О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №12019110200000690 відносно

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Луганська, українки, громадянки України, освіта середня, одруженої, має на утриманні трьох неповнолітній дітей, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , не судимої,

обвинуваченої у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.190, ч. 2 ст. 190 КК України,

сторони кримінального провадження: прокурор - Мірошніченко Ю.О.,

обвинувачена - ОСОБА_1 ,

захисник - Глушкова Т.І.,

представник потерпілого - Гоман Н.І.,

В С Т А Н О В И В :

04.07.2019 року до Святошинського районного суду м.Києва надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_1 , відповідно до якого, ОСОБА_1 з 10 грудня 2014 року перебувала на обліку внутрішньо переміщених осіб в Управлінні праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, у зв`язку з чим відносився до категорії осіб, які за наявності підстав та відсутності заборон мають право отримувати щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Механізм надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (далі - грошова допомога), регулюється «Порядком надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року за № 505 (далі - Порядок).

Відповідно до частини 3 Постанови установлено, що фінансування витрат, пов`язаних з наданням щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, здійснюється за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету та коштів, що надходять до державного бюджету як благодійна або міжнародна допомога.

Пунктом 2 Порядку, передбачено, що грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції або змушені були покинути своє постійне місце проживання в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, і перемістилися в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, а також стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві держадміністрацій структурних підрозділах з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Відповідно до п. З Порядку, грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім`ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім`ї (далі - уповноважений представник сім`ї).

Пунктом 5 Порядку, передбачено, що для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім`ї звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання з відповідною заявою та пред`являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та довідки всіх членів сім`ї про взяття на облік осіб, які переміщуються. У заяві зазначаються відомості про всіх членів сім`ї, які претендують на отримання грошової допомоги, а саме прізвище, ім`я та по батькові; дата народження; серія, номер паспорта громадянина України, ким і коли виданий; реєстраційний номер облікової картки платника податків; зареєстроване та фактичне місце проживання; реквізити рахунка уповноваженого представника сім`ї в уповноваженому банку, на який перераховуватиметься грошова допомога; наявність у будь-кого з членів сім`ї у власності житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції; наявність у володінні всіх членів сім`ї транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції (із зазначенням строку експлуатації з дати випуску); наявність у будь-кого з членів сім`ї на депозитному банківському рахунку коштів у розмірі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; місце роботи осіб працездатного віку та час, з якого особа там працює. До заяви додається копія свідоцтва про одруження, копії свідоцтв про народження дітей та письмова згода довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім`ї від інших членів сім`ї та згода на обробку персональних даних.

Згідно п. 6 Порядку, грошова допомога не призначається у разі, коли: будь-хто з членів сім`ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

Так, 26.06.2017 року ОСОБА_1 подала заяву на отримання грошової допомоги до Управління праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області.

В подальшому, на підставі вказаної заяви, рішенням від 30.06.2017 року начальника Управління праці та соціального захисту населення Києво- Святошинської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6, який не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_1 , останній було призначено Допомогу переміщеним особам на проживання на період з 29.06.2017 року по 28.12.2017 року.

ОСОБА_4 (який являється чоловіком ОСОБА_1 , шлюб яких зареєстровано 21.04.2007 року Артеміївським відділом ДРАЦСА) на підставі Договору купівлі-продажу №1408 від 18.09.2017 року посвідченого приватним нотаріусом Києво-Святошинського нотаріального округу Київської області Білошицькою Мирославою Валеріївною, на праві приватної власності являється власником житлового будинку, загальною площею 458,1 кв.м., житловою площею 142,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно п. 6 Порядку, грошова допомога не призначається у разі, коли: будь-хто з членів сім`ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

Згідно п.11 Порядку, Уповноважений представник сім`ї, якому призначено грошову допомогу, зобов`язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня настання таких обставин.

Однак, ОСОБА_1 , знаючи про Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року за № 505, не повідомила Управління праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області та маючи умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами резервного фонду державного бюджету шляхом обману, переслідуючи при цьому мету незаконного збагачення, діючи умисно, продовжувала отримувати щомісячну адресну допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для .покриття витрат на проживання у тому числі на оплату житлово- комунальних послуг, при цьому володіючи житлом, розташованим в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

Грошові кошти у вигляді щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, призначені ОСОБА_1 з рахунку Державної казначейської служби України р/р 35215060016043 , МФО 820172, зараховувались на рахунок № НОМЕР_2 , відкритий на її ім`я у AT «Ощадбанк» ТВБВ №10026/0830/9999, МФО 322669, код ЄДРПОУ 09322277.

Внаслідок чого, ОСОБА_1 незаконно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, отримала на вказаний рахунок наступні грошові кошти, виділені з державного бюджету у вигляді соціальної допомоги: жовтень 2017 року - 2400 гривень, листопад 2017 року - 2400 гривень, грудень 2017 року - 2400 гривень, якими розпорядилася на власний розсуд, чим завдала державі збитку на суму 7 200,00 гривень.

Крім того, 27.12.2017 ОСОБА_1 , маючи прямий умисел та корисливий мотив на незаконне збагачення з метою поліпшення свого матеріального становища за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету, перебуваючи у денний час доби у приміщенні Управління праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, розташованого за адресою: місто Київ, вул. Янтарна, 12-а, під час заповнення заяви на отримання грошової допомоги, усвідомлюючи те, що з 18.09.2017 року у володінні її чоловіка ОСОБА_4 на підставі Договору купівлі-продажу №1408 від 18.09.2017 року посвідченого приватним нотаріусом Києво- Святошинського нотаріального округу Київської області Білошицькою Мирославою Валеріївною, перебуває у власності житловий будинок, загальною площею 458,1 кв.м., житловою площею 142,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , маючи умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами резервного фонду державного бюджету шляхом обману, переслідуючи при цьому мету незаконного збагачення, діючи умисно, 27.12.2017, повторно, подала до Управління праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області «Заяву про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», до якої власноруч вніс неправдиві відомості щодо відсутності у володінні житла, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

В подальшому, на підставі вказаної заяви, рішенням від 15.01.2017 начальника Управління праці та соціального захисту населення Києво- Святошинської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6 , який не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_1 , останній було призначено допомогу переміщеним особам на проживання на період з 29.12.2017 по 28.06.2018.

Грошові кошти у вигляді щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, призначені ОСОБА_1 з рахунку Державної казначейської служби України р/р 35215060016043 , МФО 820172, зараховувались на рахунок № НОМЕР_2 , відкритий на її ім`я у АТ «Ощадбанк» ТВБВ №10026/0830/9999, МФО 322669, код ЄДРПОУ 09322277.

Внаслідок чого, ОСОБА_1 незаконно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, отримала на вказаний рахунок наступні грошові кошти, виділені з державного бюджету у вигляді соціальної допомоги: січень 2018 року - 2803,36 гривні, лютий 2018 року-3442 гривні, березень 2018 року - 3442 гривні, квітень 2018 року - 3442 гривні, травень 2018 року - 3442 гривні, червень 2018 року - 3442 гривні, якими розпорядилася на власний розсуд, чим завдала державі збитку на суму 20 013,36 гривень.

Крім того, 27.06.2018 ОСОБА_1 , маючи прямий умисел та корисливий мотив на незаконне збагачення з метою поліпшення свого матеріального становища за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету, перебуваючи у денний час доби у приміщенні Управління праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, розташованого за адресою: місто Київ, вул. Янтарна, 12-а, під час заповнення заяви на отримання грошової допомоги, усвідомлюючи те, що з 18.09.2017 року у володінні її чоловіка, ОСОБА_4 на підставі Договору купівлі-продажу №1408 від 18.09.2017 року посвідченого приватним нотаріусом Києво-Святошинського нотаріального округу Київської області Білошицькою Мирославою Валеріївною, перебуває у власності житловий будинок, загальною площею 458,1 кв.м., житловою площею 142,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , маючи умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами резервного фонду державного бюджету шляхом обману, переслідуючи при цьому мету незаконного збагачення, діючи умисно, 27.06.2018, повторно, подала до Управління праці та соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області «Заяву про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», до якої власноруч вніс неправдиві відомості щодо відсутності у володінні житла, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

В подальшому, на підставі вказаної заяви, рішенням від 09.07.2018 начальника Управління праці та соціального захисту населення Києво- Святошинської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6 , який не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_1 , останній було призначено допомогу переміщеним особам на проживання на період з 29.06.2018 по 28.12.2018.

Грошові кошти у вигляді щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, призначені ОСОБА_1 з рахунку Державної казначейської служби України р/р 35215060016043 , МФО 820172, зараховувались на рахунок № НОМЕР_2 , відкритий на її ім`я у АТ «Ощадбанк» ТВБВ №10026/0830/9999, МФО 322669, код ЄДРПОУ 09322277.

Внаслідок чого, ОСОБА_1 незаконно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, отримала на вказаний рахунок наступні грошові кошти, виділені з державного бюджету у вигляді соціальної допомоги: липень 2018 року - 3442 гривні, серпень 2018 року - 3442 гривні, вересень 2018 року - 3442 гривні, жовтень 2018 року - 3442 гривні, листопад 2018 року - 3442 гривні, грудень 2018 року - 3108,90 гривень, якими розпорядилася на власний розсуд, чим завдала державі збитку на суму 20 318,90 гривень.

Таким чином, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство); заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство) вчиненого повторно, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України.

В судовому засіданні захисник Глушкова Т.І. заявила клопотання про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, на підставі ст. 48 КК України, оскільки ОСОБА_1 повністю відшкодувала завдану шкоду та перестала бути суспільно небезпечною.

Обвинувачена ОСОБА_1 підтримала клопотання свого захисника, дала згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності, при цьому підтвердила фактичні обставини вчинення злочинів.

Прокурор, думку якого підтримав представник потерпілого, не заперечувала проти задоволення клопотання та звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст. 48 КК України, якщо особа, вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів та якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Відповідно до ст.12 КК України злочини, передбачені ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України відносяться до категорії невеликої та середньої тяжкості.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, повністю визнала свою вину у вчиненому, щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину, має постійне місце проживання, матеріальна шкода завдана злочинами відшкодована в повному обсязі, тобто перестала бути суспільно небезпечною, що вона цілком розуміє свої права, визначені ч.3 ст. 285 КПК України, підставу звільнення від кримінальної відповідальності за ст.48 КК України, а також наслідки закриття кримінального провадження з цієї підстави та бажає бути звільненою від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав.

Суд, заслухавши думку сторін кримінального провадження, вивчивши обвинувальний акт та долучені до нього додатки, приймаючи до уваги, що підстав, які б перешкоджали прийняти рішення за заявленим клопотанням, в судовому засіданні не встановлено, приходить до висновку про наявність правових підстав для закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченої ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки.

Керуючись п.1 ч.2 ст.284, ст.ст. 285288369 КПК Українист. 48 КК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_1 , обвинувачену у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.190, ч. 2 ст. 190 КК України від кримінальної відповідальності, на підставі ст.48 КК України у зв`язку із зміною обстановки.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 за ч.1 ст.190, ч. 2 ст. 190 КК - закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Святошинський районний суд міста Києва до Київського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

               Суддя: І.С. Бандура

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]