Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2013 08:45

Изучаем Правила учета и обращения финвекселей МФС: заметки на полях

Зашел недавно на сайт ООО «МФС» http://www.mfs.kiev.ua и прочитал, что МФС начал свою работу как администратор системы электронного обращения финансовых векселей (далее – Администратор). МФС пригласил всех к сотрудничеству и партнерству и готов рассмотр

Прежде всего, хотелось бы остановиться на юридической модели, избранной МФС для функционирования в качестве Администратора. Итак, система электронного обращения финансов ых векселей (СЭО) используется:

- прежде всего, Администратором как собственником этой системы, он ведет реестр финансовых векселей, выданных как электронний документ, а также сопровождает электронные документы в части учета возникновения, отчуждения  и прекращения прав по финансовым векселям в этой системе;

- Оператором (банком или органом Госказначейства), который заключил с Администратором Договор о подключении к СЭО и Договор о присоединении к электронному документообороту. Оператор (в отношении финансовых банковских векселей)  в понимании Правил также является Векселедателем финансовых банковских векселей (банк) или Векселедеталем финансовых казначейских векселей.

- Участником СЭО (векселедержателем, нотариусом), которые заключили с Оператором Договор об участии в СЭО. Оператор также является Участником СЭО.

В двух словах, СЭО, как я понял,  работает таким образом (на примере выдачи финансовых банковских векселей): банк, желающий выпустить финансовый банковский вексель в элекронной форме, должен заключить с Администратором Договор на подключение к СЭО. После подписания указанного Договора банк приобретает статус Оператора и присоединяется к Правилам, положения которых являются для банка обязательными. Т.е. фактически Правила становятся как бы условиями Договора. После этого банк должен пройти регистрацию в СЭО, для этого ему надо оформить, среди прочих документов,  специальную Анкету Участника СЭО. Подтверждением регистрации банка как Оператора (Участника) СЭО является, в частности, второй экземпляр Анкеты Участника СЭО с отметками Администратора о регистрации.

После регистрации в СЭО банк формирует финансовый вексель в СЭО в качестве электронного документа, заполняя в электронной форме все необходимые реквизиты векселя. Указанный вексель принимается на учет Администратором, т.е. с этого момента считается, что вексель существует в СЭО как ценная бумага, выпущенная в обращение. В дальнейшем она может индоссироваться последующими Векселедержателями. При этом, для того, чтобы Векселеледержатель смог индоссировать такой вексель, он должен заключить с Оператором (при этом, не обязательно с банком, который выдал вексель) Договор на участие в СЭО, на основании которого Векселедержатель сначала должен зарегистрировать свой статус в СЭО, а уж потом совершить в этой системе индоссамент.

На первый взгляд, вроде все понятно. Однако, при детальном изучении Правил возникает немало вопросов и замечаний, которые хотелось бы высказать авторам Правил

Прежде всего, относительно статуса самих Правил. Н а сегодняшний день правовое регулирование деятельности Администратора основано лишь на положениях абзаца 8 ст.41 Закона Украины «Об обращении векселей в Украине» (далее – Закон о векселях), согласно которому «ведення реєстру фінансових векселів, виданих як електронний документ, та облік прав за ними, а також їх погашення забезпечується адміністратором системи електронного обігу фінансових векселів. Функції адміністратора системи електронного обігу фінансових векселів виконує юридична особа, право власності на корпоративні права якої належить Розрахунковому центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, створеному відповідно до Закону України "Про депозитарну систему України"». При этом, «особливості видачі, обігу, обліку, сплати та стягнення за фінансовими банківськими векселями визначаються Національним банком України за погодженням з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку» (абзац 5 статьи ст.41 Закона о векселях). Следовательно, учет прав на финансовые банковские векселя, который осуществляется Администратором, по моему глубокому убеждению, должен быть основан на соответствующей нормативно-правовой базе НБУ. А это значит, что именно НБУ должны быть разработаны правила учета прав по финансовым векселям, на основании которых Администратор  может разработать свои собственные. А так, складывается впечатление, что Правила МФС являются некой Конституцией для всех Участников СЭО, которую нельзя изменить.

В дальнейшем, свои замечания к Правилам буду приводить в формате примечаний к определенному  пункту Правил (только в контексте финансовых банковских векселей).

 

1. Загальні положення

 

1.2. Ці правила розроблені відповідно до Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі, Цивільного кодексу України, Податкового кодексу України, Закону України «Про обіг векселів в Україні», Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», нормативно-правових актів Національного банку України [ Нормативно-правов ых актов НБУ, регулирующих обращение финансовых банковских векселей (ФБВ) еще нет] та інших актів законодавства України. Усі терміни та поняття, що використовуються у цих Правилах, вживаються згідно з визначеннями вищевказаних актів законодавства України та цих Правил.

 

1.3. У цих Правилах використовуються наступні терміни у наведених нижче значеннях:

 

Фінансовий банківський вексель (далі – Фінансовий вексель або Фінансовий банківський вексель) – цінний папір, що видається банком [Не корректное определение. Согласно Закону Украины «Об обращении векселей в Украине» (далее – Закон о векселях) ФБВ определяется как ценная бумага, котороя удостоверяет обязательство банка. Из содержания данного определения не вытекает, что ФБВ обязательно  должен выдаваться банком. ФБВ также является переводной вексель, акцептованный банком – такой вексел ь также удостоверяет обязательство банковского учреждения, однако он им не выдается ] у документарній формі як електронний документ (з ідентифікацією та збереженням індосаментного ряду на фінансовому векселі) [1..Индоссаментный ряд не обязательно может присутствовать на ФБВ, а поэтому его как определяющий признак ФБВ некорректно приводить. 2. В определении ФБВ, приведенном в Законе о векселях, такого  признака также нет. Надо было использовать определение ФБВ, приведенное в Законе о векселях (не больше и не меньше)] , та посвідчує безумовне грошове зобов’язання банку, що видав Фінансовий вексель, сплатити після настання строку платежу визначену суму грошей власнику векселя (Векселедержателю).

 

Векселедавець фінансового банківського векселя (далі – Векселедавець) – банк [Не обязательно  банк. В переводном векселе – это может быть и не банк] , який здійснює видачу фінансових векселів відповідно до вимог законодавства України та є Оператором СЕО .

 

Векселедержатель – особа, яка володіє Фінансовим векселем або набуває відповідних прав за ним на підставі чинного законодавства та уклала відповідний договір з Оператором [ А почему нельзя заключить также договор и с Администратором ? . Он ведь тоже может оказывать функции, которые осуществляет Оператор] СЕО, щодо її участі в СЕО та має відкритий у цього Оператора СЕО поточний рахунок для розрахунку в гривні [Противоречит п.6.5.1. Открытие счета у Оператора является более правильным, чем в Расчетном центре.]

 

Звітні документи Адміністратора – виписки, довідки у формі електронного документу, що складаються Адміністратором та містять сукупність даних щодо Фінансових векселів, прав на Фінансові векселі та надається Векселедавцю або Векселедержателю, або особі уповноваженій на це відповідно до законодавства.

[ Считаю, что Правила должны содержать  положения о выдаче ( подготовке) т.н.  визуальной формы финансовых векселей (в т.ч. со всеми надписями на нем) или копии финансового векселя на бумаге. «Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.»  (ст. 5 Закона Украины «Об электронных документах и электронном документооброте» (далее – Закон об ЭД)), «Копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством» (ст.7 Закона об ЭД). Такая обязанность предусмотрена для Администтроатора как для ЦСК. Визуализацию финансовых векселей как электронных документов целеесообразно осущеставлять в том формате, в котором существуют бумажные векселя. Счита, что это будет удовбно для участников вексельного рынка как в плане бухгалтерского учета, так и налогового, которые требуют наличие первичных документов. Да и для консервативных бухгалтеров наличие бумажной копии финансового векселя, выданного как электронный документ, будет более важным, чем какая-то справка о нем из СЭО ]

 

Операція у системі електронного обігу фінансових векселів (далі – Операції в СЕО) – дії Учасника СЕО [ А Адм и нистатора? См.п.1.6 ], що призводять до:

- видачі Фінансового векселю;

- вчинення Індосаменту на Фінансовому векселі;

- погашення Фінансового векселю;

- вчинення нотаріальних дій на векселі.

Проведення Операції в СЕО Учасником СЕО здійснюється відповідно до вимог Регламенту СЕО.

 

Учасник СЕО – Оператор СЕО, Векселедавець, Векселедержатель, в т.ч. як заставодержатель, нотаріус (для вчинення нотаріальних дій), які відповідним чином зареєстровані Адміністратором або Оператором СЕО та уклали Договір доступу до СЕО [ См. замечания к п.6.4.1. ].

 

1.6. Операції в СЕО здійснюються Учасниками СЕО та Адміністратором.

В окремих випадках [ Указать, каких именно ] для проведення Операцій в СЕО, Адміністратор має право вимагати подання йому додаткових документів, які розкривають зміст операції, що виконується, або містять іншу необхідну інформацію.

 

1.8. Індосамент на Фінансовому векселі в СЕО підписується двома Уповноваженими особами Учасника СЕО  [ Здесь не учтено, что вексель может обращаться и среди физических лиц, в т.ч. предпринимателей, поэтому в таких случаях двух ЭЦП быть не может. ]  і повинен містити три ЕЦП, а саме:

- ЕЦП керівника Учасника СЕО (або уповноваженої особи, яка має відповідно до установчих документів Учасника СЕО повноваження на підписання від імені Учасника СЕО індосаменту на Фінансовому векселі, ,

- ЕЦП головного бухгалтера Учасника СЕО (за наявності посади головного бухгалтера у штатному розкладі) (або уповноваженої особи, яка має відповідно до установчих документів Учасника СЕО та законодавства України повноваження на підписання індосаменту на Фінансовому векселі від імені Учасника СЕО.,

- ЕЦП Учасника СЕО (уповноваженої особи), спеціально призначений для засвідчення дійсності підпису на документах (ЕЦП печатки Учасника СЕО).

 

2.Операційний день

 

2.6. Видача звітних документів Адміністратором здійснюється лише Уповноваженій особі Оператора [ Противоречит п.8.5. ], якщо їй надані такі повноваження, або представникам Операторів, яким відповідно до установчих документів Оператора та чинного законодавства України надані повноваження на отримання документів від Адміністратора.

 

 

3. Вимоги до Фінансових векселів

 

3.2. Адміністратор обліковує виключно прості Фінансові векселі [ Некорректное положение, т.к. НБУ может допустить выдачу ФБВ в форме  переводных векселей (см. замечания ранее) ] .

 

3.3. Погашення Фінансового векселя здійснює Векселедавець [ Не обязательно. Может и Акцептант переводного векселя. Вероятно, правильнее было бы сказать  - Банк ].

 

3.4. Адміністратор обліковує Фінансові векселі, що відповідають наступним вимогам:

 

3.4.2. щодо вчинення Індосаменту:

3.4.2.1. не передбачаються будь-які застереження в Індосаменті, крім передбачених законодавством, що регламентує обіг Фінансових векселів [ Некорректное положение, в Украине есть законодательство, которое регулирует обращение просто векселей. Регулирование же обращения финансовых векселей осуществляется общими нормами вексельного законодательства ];

3.4.2.2. передача Фінансових векселів в заставу (забезпечення) відбувається шляхом вчинення заставодавцем Індосаменту із застереженням «валюта під заставу» [ Некорректный пункт, т.к. согласно п.7.4. Положения НБУ №508 «7.4. На векселях пред'явник може виконати заставний, повний або бланковий індосамент, індосамент на пред'явника. Вид індосаменту встановлюється договором про заставу» ];

 

3.4.3. щодо забезпечення авалем:

3.4.3.1. Фінансовий вексель не забезпечується авалем.[ Некорректный пункт. Авалем не обеспечиваются только финансовые казначейские векселя, а запрета на аваль ФБВ нет ]

 

 

4. Учасник СЕО

4.1. Для того, щоб стати Учасником СЕО, необхідно виконати наступні дії:

4.1.1. укласти:

-  з Адміністратором (для Операторів та нотаріусів) Договір про підключення до системи електронного обігу фінансових векселів та Договір про приєднання до Правил Електронного документообігу;

-  з Оператором (для Векселедержателів) [ или с Администратором (см. замечание ранее) ] Договір про участь у СЕО;

4.1.2. відкрити Векселедержателем у Оператора, з яким укладається договір про участь у СЕО поточний рахунок для розрахунку [ Пр отиворечит пункту 6.5.1. Открытие счета у Оператора является более правильным, чем в Расчетном центре ] в гривні;

 

5. Реєстрація Учасника СЕО в СЕО, внесення змін до Анкети Учасника СЕО, виключення Учасника СЕО з СЕО (закриття Анкети Учасника СЕО), зміна Оператора.

 

5.1. Адміністратор реєструє Оператора в СЕО, а Оператор реєструє Векселедержателя [ Векселедержателя может на мой взгляд  зарегистрировать также и Администратор. Почему это не предусмотрено в данных Правилах? ] в СЕО, після укладання відповідного Договору доступу до СЕО, шляхом створення відповідного Електронного документу – Анкети Учасника СЕО, який містить всі ідентифікаційні дані Учасника СЕО та інформацію щодо Уповноважених осіб Учасника СЕО.

 

5.2. Учаснику СЕО автоматично присвоюється унікальний код.

 

5.3 Для реєстрації Оператора як Учасника СЕО в СЕО, Оператор надає Адміністратору, наступні документи:

5.3.1 заяву на реєстрацію [ В бумажной форме ? ]Учасника СЕО в СЕО у 2-х примірниках, підписану двома уповноваженими особами Учасника СЕО та засвідчену печаткою Учасника СЕО, з обов’язковим зазначенням документів, що додаються відповідно до цих Правил (форма заяви наведена у додатку 1);

5.3.2 анкету Учасника СЕО у 2-х примірниках, підписану Уповноваженими особами Учасника СЕО та засвідчену печаткою Учасника СЕО (форма анкети наведена у додатку 3);

5.3.3 документ, що містить інформацію про реквізити кореспондентського рахунку Оператора, відкритого в ПАТ «Розрахунковий центр із здійснення операцій на фінансових ринках» (далі – Розрахунковий центр) [ Какая необходимость открытия счета именно в Расчетном  центре? Разве в другом банке Оператор не может открыть корреспондентский счет? Требование открытия счета именно в Расчетном центре – это фактически  «злоупотребление монопольным положением» (ст.13 Закона «О защите экономической конкуренуции «2. Зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку, зокрема, визнається: 3) обумовлення укладання угод прийняттям суб'єктом господарювання додаткових зобов'язань, які за своєю природою або згідно з торговими та іншими чесними звичаями у підприємницькій діяльності не стосуються предмета договору») ]. Надається оригінал чи копія документу, засвідчена нотаріально, або копія, належним чином засвідчена уповноваженою особою Учасника СЕО, яка має право засвідчувати копії документів;

5.3.4 копію платіжного доручення про сплату авансового платежу.

 

5.4 Для реєстрації Векселедержателя як Учасника СЕО в СЕО, Векселедержатель надає Оператору [ или Администратору (см. замечания ранее) ]наступні документи:

 

5.4.3 документ, що містить інформацію про реквізити поточного рахунку, відкритого в Розрахунковому центрі [ Какая необходимость открытия счета именно в Расчетном центре&. Не согласуется с п.4.1.2. Ранее было указано, что счет открывается у Оператора (См. также замечания к п.5.3.3.) ] із здійснення операцій на фінансових ринках» Учасника СЕО. Надається оригінал чи копія, засвідчена нотаріально, або копія, належним чином засвідчена уповноваженою особою Учасника СЕО, яка має право засвідчувати копії документів;

 

5.7 Підставою для відмови у реєстрації Учасника СЕО в СЕО може бути хоча б одна з нижченаведених причин:

 

5.7.3 невідповідність підпису Уповноваженої особи Учасника СЕО та/або печатки на документах, наданих для реєстрації Учасника СЕО, зразку підпису Уповноваженої особи Учасника СЕО та/або печатки, що містяться в картці зразків підписів [ Карточка с образцами подписей среди документов, предусмотренных пунктами 5.3. и 5.4. не предусмотрена. Откуда она взялась, если по ней сверяют подписи Уполномоченных лиц? ] Уповноваженої особи Учасника СЕО та відбитка печатки Учасника СЕО;

 

5.7.6 наявність ознак того, що згідно з законодавством України, реєстрація Учасника СЕО підлягає фінансовому моніторингу [ Некорректный пункт. Финансовому  мониторингу подлежат финансовые операции, а не сама регистрация Участника в СЭО. Во время регистрации никакие финансовые операци и не совершаются Другими словами, зарегистрировать  Участника можно, а если операция, которую он совершает с финансовыми векселями, подпадает под финансовый мониторинг, то от ее проведения можно отказаться. ].

 

 

5.10 Виключення Учасника СЕО з СЕО, шляхом закриття Анкети Учасника СЕО, за заявою Учасника СЕО здійснюється за умови:

- відсутності у Учасника СЕО прав або зобов’язань за будь-якими Фінансовими векселями.

5.10.1 Виключення Учасника СЕО з СЕО здійснюється при розірванні договору про підключення до системи електронного обігу фінансових векселів за письмовою заявою Адміністратору/Оператору (додаток 5).

Заява Учасника СЕО про виключення з СЕО подається Адміністратору/Оператору у 2-х примірниках, підписується двома Уповноваженими особами Учасника СЕО та засвідчується печаткою Оператора/Векселедержателя [ Корректнее указать - Учасника ] .

 

 

6. Операції у системі електронного обігу фінансових векселів.

6.1. Видача Фінансового векселю.

6.1.1. Векселедавець формує Фінансовий вексель в СЕО у формі Електронного документа в СЕО, за умови:

? якщо Векселедавець та перший Векселедержатель є Учасниками СЕО [ Некорректно. Какая необходимость на стадии выдачи финансового векселя (оформления ЭД) в том, что первый Векселедержатель уже должен быть Участником СЭО&.  Необходимость участия первого Векселедержателя возникает тогда, когда ему надо реализовать свои права по векселю (передать по индо c саменту, предъявить к погашению, опротестовать и т.п.). Вот тогда пусть Векселедержатель и регистрируется в СЭО как Участник ];

? відповідності Векселедавця-банка Фінансового банківського векселя вимогам НБУ щодо видачі банком такого векселя [ нормативно-правовых актов  НБУ относительно ФБВ еще нет. ].

 

6.1.2. У випадку виявлення технічних помилок у реквізитах, або неповного заповнення реквізитів Фінансового векселя, СЕО автоматично надається відмова у виконанні Операції в СЕО [ Данный подпункт регулирует стадию выдачи векселя, реквизиты векселя «вбивает» сам банк Векселедатель (Оператор). Н е понятно, из каких источников системе электронного обращения ( СЭО) стало известно о реквизитах векселя, чтобы она высветила ошибку? (т.е. с чем она сравнила внесенные в нее реквизиты, чтобы принять решение об отказе в совершении Операции?) ] .

 

6.1.3. З моменту прийняття Адміністратором на облік Фінансового векселю, право на цьому етапі вчиняти Індосамент на ньому переходить до першого Векселедержателя (уповноваженої ним особи) [ Здесь целесообразно также предусмотреть, что первому Векселедержателю Векселедателем или Оператором выдается на бумажном носителе визуальная форма такого векселяю ((см.замечания к п.1.3. термин « Звітні документи Адміністратора ») ].

.

6.1.4. Обіг Фінансового векселя починається з дня його видачі [ А с какого момента, собственно, ФБВ считается выданным? Этот момент в Правилах четко не прописан. Предлагаю исходить из того, что вексель считается выданным с момента принятия его на учет Администратором (см.п.6.1.3.) ]. .

 

6.2. Ордерний (іменний) [ В З аконе Украины «О ценных бумагах и фондовом рынке» иная терминология – не ордерный, а «полный» ] Індосамент за Фінансовим векселем.

6.2.1. Векселедержатель-власник векселю (уповноважена ним особа) вчиняє ордерний (іменний) Індосамент на Фінансовому векселі та підписує його у відповідності з вимогами п. 1.8. цих Правил. Індосамент підлягає підтвердженню [ В чем заключается процедура «подтверждения индоссамента» Оператором (Операторами)? ]  Оператором Векселедержателя-власника векселя та Оператором нового Векселедержателя, що набуває прав за векселем [ Некорректно. См.предыдущее замечание и  замечания к п.6.1.1. Зачем подтверждать Нового Векселедеражателя, если он пока себя не проявил? Какая практическая необходимость подтверждения нового Векселедержателя при совершении индоссамента (впрочем как и первого  Векселедержателя при выдаче векселя)? ].

 

6.2.2. З моменту вчинення ордерного (іменного) Індосаменту на Фінансовому векселі та підтвердження переходу права власності Операторами новому Векселедержателю, у СЕО автоматично вносяться зміни до Реєстру Фінансових векселів [ См. замечания к п.6.1.3. ] , при цьому контроль над цим Фінансовим векселем (виключне право здійснювати Індосамент на цьому Фінансовому векселі) переходить до нового Векселедержателя (уповноваженої ним особи) [ См. предыдущее замечание. Считаю, что право осущствля т ь индоссамент у нового Векселедержателя возникает тогда, когда он этого захочет, а для этого -  заключит договор с Оператором на доступ в СЭО ] .

 

[ А почему ничего не сказано про бланковый индоссамент и индоссамент на предъявителя?  Означает ли это то, что  обращение финансовых векселей в СЭО по таким индоссаментам Администратор не обслуживает? Если это так, то это «произвол» (это обслуживаю, а это- не обслуживаю) Или другим b словами  - это опять «злоупотребление монопольным положением» - «1. Зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку є дії чи бездіяльність суб'єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, що призвели або можуть призвести до… ущемлення інтересів інших суб'єктів господарювання чи споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.» ]

 

6.3. Заставний Індосамент за Фінансовим векселем.

6.31 У разі надання Фінансового векселя Векселедавцем [ Неправильно. В залог вексель передается Векселедер ж ателем, а не Векселеледателем ]  у заставу [ См. замечания к п.3.4.2.2 ]  (забезпечення) такий Векселедавець [ Неправильно. В залог вексель передается Векселедер ж ателем, а не Векселеледателем ] (уповноважена ним особа) вчиняє на Фінансовому векселі індосамент на користь заставодержателя із застереженням «валюта в заставу» (далі -Заставний індосамент).

6.3.2. З моменту вчинення Заставного Індосаменту на Фінансовому векселі автоматично вносяться зміни у Реєстрі Фінансових векселів щодо обмеження Фінансового векселю в обігу та назви заставодержателя Фінансового векселю, до якого переходить контроль за Фінансовим векселем в частині прав заставодержателя [ Почему-то в этом пункте, в отличие от п.6.2.1., Администратор не сче л необходимым предусмотреть подтверждение Залогового индоссамента Операторами Векселедержателя –залогодателя и Векселедер ж ателя –залогодер ж ателя. Это лишний раз доказывает, что под т втерждать индоссамент Оператором нового Векселедержателя (индоссата) нет необходимости ] .

6.3.3. У разі припинення застави Оператор, що обслуговує заставодавця, на підставі його розпорядження вчиняє в СЕО дію анулювання індосаменту. Розпорядження зазначене цьому пункті повинно, містити підставу для виникнення застави (реквізити правочину тощо). Після підтвердження Оператором, що обслуговує заставодержателя ,анулювання індосаменту, припиняються будь-які обмеження в обігу Фінансового векселя. Право власності на Фінансовий вексель повертається заставодавцю.

6.3.4. У разі отримання заставодержателем права звернення стягнення на предмет застави та пред’явлення векселю до платежу Векселедавцю, Оператор, що обслуговує заставодержателя, на підставі його розпорядження виконує в СЕО операцію щодо зняття обмежень по обігу Фінансового векселю. Розпорядження зазначене в цьому пункті, повинно містити підставу для зняття обмежень (реквізити рішення суду, відповідного правочину тощо). Після підтвердження Оператором, що обслуговує заставодавця [ На основании чего этот Оператор примет решение о подтверждении снятия ограничений в обращении? Получит соответствующее уведомление от залогодателя? ]  дії щодо зняття обмежень по обігу Фінансового векселю, право стягнення коштів (власності) по Фінансовому векселю переходить заставодержателю.

 

6.4. Протест за Фінансовим векселем.

6.4.1. У разі несплати [ А почему не описаны действия по протесту в недатировании отметки о предъявлении простого векселя. Если НБУ предусмотрит общение переводных ФБВ, то необходимо будет также описывать процедуру протеста в неакцепте. ] за Фінансовим векселем останній Векселедержатель звертається до обраного ним нотаріуса, що є Учасником СЕО, а також до Адміністратора [ Во-первых, статус Участника СЭО для нотариуса означает, что он должен заключить Договор доступа к СЭО либо с Администратором, либо с Оператором (см. определение термина «Учасник СЕО»). Здесь почему-то указывается о факте обращения только к Администратору. Во-вторых, нотариус – лицо не заинтересованное в обращении векселей, а поэтому его тяжело убедить заключить Договор о доступе к СЭО на условиям Администратора (настоящих Правил), тем более если этим Договором предусматривается оплата за подключение к СЭО и т.п. Нотариусы никогда не согласятся на совершение протеста электронных векселей на таких условиях. Поэтому для них необходимо предусматривать возможность подключения без договора и без оплаты, либо предусматривать в Договорах с Векселедержателями, что за протест векселей нотариусами платят сами Векселедержатели ] з заявою про надання нотаріусу – Учаснику СЕО контролю (доступу) до такого Фінансового векселю з метою вчинення протесту на векселі.

6.4.2. Обраний останнім Векселедержателем нотаріус-Учасник СЕО, якому згідно з п.6.4.1 Адміністратором [ Доступ может быть предоставлен также Оператором. Об этом нужно прямо указать (см. замечания к п.6.4.1.) ] надано доступ до такого Фінансового векселю, вчиняє напис про протест Фінансового векселю та підписує його власним ЕЦП.

6.4.3. Фінансовий вексель, опротестований нотаріусом у встановленому законом порядку, є виконавчим документом [ Это лишний пункт, не является предметом регулирования данных Правил. ].

 

6.5. Пред’явлення Фінансового векселя до платежу та погашення Фінансового векселя Векселедавцем.

6.5.1. Пред’явлення Фінансового банківського векселя до платежу та погашення Фінансового банківського векселя Векселедавцем.

Адміністратор за один робочий день до настання строку платежу, відправляє Векселедавцю повідомлення у СЕО про настання строку платежу за певним Фінансовим векселем, та необхідність перерахувати кошти для платежу на рахунок Векселедавця у Розрахунковому центрі [ См. замечания к п.5.3.3 ]. За цим повідомленням Адміністратора Векселедавець має перерахувати кошти для здійснення платежу за Фінансовим векселем на рахунок останнього Векселедержателя у Розрахунковому центрі [ Не понятно, все-таки, где должен быть открыт счет Векселедержателя: у Оператора или в Расчетном центре? ]  не пізніше 14-00 дня погашення векселя.

В дату погашення [ Не в дату погашення, а «в строк платежу, визначений векселем або законодавством» ]  векселя останній Векселедержатель [ А почему нигде не написано о процедуре проверки легитимности последнего Векселедержателя (согласно ст.16 УВЗ векселедержатель легитимируется непрерывностьью индоссамента ряда, который на нем оканчивается?) ]  пред’являє вексель до платежу Векселедавцю на підставі Акту пред’явлення до платежу, складеного в письмовому вигляді, згідно із законодавством України, та через Оператора надає Адміністратору повідомлення у СЕО про пред’явлення Фінансового векселя до платежу.

Після підтвердження Розрахунковим центром проведення платежу за Фінансовим векселем останньому Векселедержателю [ См. замечания к п..6.6. ]  Адміністратор завершує операцію погашення фінансового векселя.

У випадку не підтвердження Розрахунковим центром проведення платежу за Фінансовим векселем останньому Векселедержателю, Адміністратор не завершує операцію погашення Фінансового векселя та після завершення операційного дня дати платежу повідомляє Національний банк України та Розрахунковий центр про невиконані зобов’язання Векселедавця за Фінансовим векселем [ Какая практическая необходимость уведомлять НБУ и РЦ о неоплате финансового векселя? Зачем это им и зачем это Администратору? Как они юридически могут повлиять на этот свершившийся факт? ]. Повідомлення повинно містити виписку із реєстру векселів з переліком векселів, строк погашення за яким настав, але не погашених на певну дату.

Стягнення заборгованості за непогашеним фінансовим векселем відбувається відповідно до законодавства України.

В результаті проведення операції погашення Фінансового векселя у Реєстрі фінансових векселів відображається стан Фінансового векселя - «погашений».

У випадку не погашення Фінансового векселя у визначений строк, у Реєстрі фінансових векселів відображається стан Фінансового векселя - «не погашений».

 

 

6.6. Проведення грошових розрахунків за операціями з погашення [ Согласно ст.15 Закона  Украины «О депозитарной системе» «1. Розрахунковий центр забезпечує здійснення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, укладеними на фондових біржах та поза фондовою біржею, якщо проводяться розрахунки за принципом "поставка цінних паперів проти оплати".»  Можно согласиться с тем, что операция по погашению векселя – это правочин относительно ценных бумаг, который осуществляется вне фондовой биржи. Однако, при этом должны проводится расчеты по принципу «поставка против платежа». Суть этого принципа – «механізм розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, під час якого переказ цінних паперів та/або переказ прав на цінні папери та прав за цінними паперами відбувається відразу після відповідного переказу коштів;». Т.е. исходя из содержания этого принципа он применяется только в тех сделках, в которых происходит перевод ценных бумаг со счета на счет. При погашении векселей таких операций нет. Поэтому участие РЦ в таких операциях очень сомнительно. Вот  почему  нет необходимости специально для этих целей Операторам (банкам) открывать в РЦ корреспондентские счета, а Векселедержателям – текущие ], купівлі-продажу та/або врахування  [ А п очему право на  « врахування » (учет) финансовых векселей переданы только РЦ? Это незаконно, поскольку  другие банки (операторы) тоже могут это делать? ] Фінансового векселя забезпечує Розрахунковий центр, відповідно до Регламенту СЕО.

 

7. Порядок відмови у виконанні Операції в СЕО

7.1. Підставою для відмови у виконанні Операції в СЕО може бути хоча б одна з нижченаведених причин:

7.1.1. Розпорядження Учасника СЕО на вчинення дій у СЕО, передбачених цими Правилами, підписане особою, яка не має відповідно до законодавства України та цих Правил повноважень на здійснення Операції в СЕО / отримання інформації, у тому числі термін дії повноважень якої закінчився;

7.1.2. відсутність у Електронному документі необхідних даних або помилок у них [ См. замечания к п.6.1.2. Дополнительно, как СЭО распознает ошибку? ] ;

 

8. Ведення реєстру Фінансових векселів

 

8.4. До реєстру включаються наступні відомості:

8.4.1. унікальний код Фінансового векселя;

8.4.2. серія векселя [ Непонятно, как ое это имеет значение в системе электронного документооборота, если для Финвекселя уже сформирован УНИКАЛЬНЫЙ код (т.е. идентифицировать вексель достаточно по этому коду) .  Зачем еще серия? ]

 

8.5. [ См. замеч а ния к  п.1.3. термин «Звітні документи Адміністратора» ] Звітні документи за операціями у СЕО (виписка, довідка, тощо) формуються Оператором із СЕО на підставі заяви Векселедержателя. [ Противоречит п.2.6. ]

Теги: вексель
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]