Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2022 14:00

Як позбутися дзвінків колекторів? Погрози колекторів: топ-10 питань та відповіді на них

Поради, які стануть у нагоді пересічному ураїнцю

Колекторські організації  – досить молоді, але, незважаючи на це, вони вже викликають неабияке хвилювання у багатьох громадян. Всім відомо, що майже кожен третій житель нашої країни сьогодні хоча б раз брав кредит у банку на різні потреби. Але буває так, що на життєвому шляху з'являються фінансові труднощі і кредитоодержувач уже не може виплачувати свої борги.

Зокрема, йому приходиться спілкуватися з кредиторами, які постійно порушують права боржника.

Ось саме про це і буде більш детально описано в питаннях, які найбільш турбують пересічного українця.

1. Які наслідки будуть для мене, якщо в мене відсутня можливість в погашенні кредиту?

В разі неповернення кредиту споживачі стикаються з роботою колекторів.

2. Що робити, якщо я втратив роботу і нічим платити за кредит?

В разі різкого погіршення фінансового становища, пов'язаного, наприклад, зі втратою роботи, працездатності тощо, зверніться до фінансової установи з проханням реструктуризації боргу. Однак, якщо ви стикнулися з роботою колекторів, ви повинні знати про свої права та права співробітників, що займаються стягненням проблемної заборгованості.

3. Хто, як правило дзвонить мені, якщо в мене з’явилась кредитна заборгованість (кредитор чи колектор)?

Почнемо з того, що врегулювання простроченої заборгованості має право здійснювати кредитор, новий кредитор та колекторська компанія. Всі ці організації й "ховаються" за словом "колектор".

4. Як перевірити організацію, яка вимагає погашення заборгованості?

Попросіть у колекторів надати вам назву організації так код ЄДРПОУ.

5. Які дозволені способи дозволеної взаємодії колекторів та кредитора?

Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості" встановлено виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг.

6. Що саме дозволено робити колекторам?

-  проводити телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі зі споживачем. Проведення особистих зустрічей можливе виключно з 9 до 19 години, за умови, що особа, з якою здійснюється взаємодія, не заперечує проти проведення з нею зустрічі та попередньо надала згоду на особисту зустріч під час телефонної розмови або окрему письмову згоду на це. Місце і час зустрічі підлягають обов’язковому попередньому узгодженню.

-  надсилати текстові, голосові та інші повідомлення лише упродовж певного часу

- надсилати поштові відправлення із позначкою "Вручити особисто" за місцем проживання (чи перебування) або за місцем роботи фізичної особи.

7. Що колектор зобов’язаний повідомити під час першого з вами спілкування?

Під час першого контакту зі споживачем колектор зобов’язаний повідомити власне ім’я, назву компанії, яку представляє, контакти для зв’язку, правову підставу взаємодії, розмір боргу та неустойки за прострочення тощо. ОБОВ`ЯЗКОВО записати при розмові.

8. Чого не можна робити колекторам?

-  шукати та використовувати дані  щодо графіка роботи боржників, стану їх здоров’я, зустрічей, мандрівок та інформацію в соцмережах;

- використовувати погрози, шантаж, вчиняти психологічний та фізичний тиск;

- вводити в оману споживача щодо строку погашення та розміру боргу, вимагати компенсувати роботу колекторів та вартість заходів, спрямованих на погашення боргу;

- взаємодіяти з 20.00 до 9.00, а також у вихідні, святкові та неробочі дні за власної ініціативи колекторів; 

- користуватися сервісом автодозвону більше 30 хвилин на добу; 

- повідомляти третіх осіб про наявність заборгованості чи вимагати від них прийняти на себе зобов’язання щодо заборгованості, якщо інше не вказано у кредитному договорі;

- шкодити репутації споживача;

- зустрічатися з боржником без повідомлення та погодження цієї зустрічі;

- взаємодіяти з боржником та пов’язаними особами у випадку, якщо людина перебуває в лікарні, є недієздатною або обмеженою в дієздатності особою, інвалідом 1 групи або неповнолітньою особою з моменту отримання підтверджувальних документів;

- взаємодіяти більше двох разів на добу, окрім випадків, коли ініціатива йде від боржника (взаємодія за допомогою засобів зв’язку вважається такою, що відбулася, якщо особі передано інформацію про розмір простроченої заборгованості, порядок її погашення, розмір неустойки та інших платежів, що стягуються у разі невиконання зобов’язань за договором про кредит або відповідно до закону).

9. На мене взяли кредит, що робити?

Варто пам’ятати, що колекторам забороняється будь-яким чином взаємодіяти щодо укладеного споживачем договору про споживчий кредит з третіми особами (крім споживача, його представника, спадкоємця, поручителя, майнового поручителя). Якщо таке відбувається:

- під час першого контакту з колектором вимагайте припинення взаємодії;

- якщо контакти не припиняються, напишіть та надішліть скаргу на адресу компанії, представники якої вас турбують;

- немає реакції – повідомте про порушення Національний банк України. 

УВАГА!!! На законних підставах діють лише ті колектори, які включені до відповідного реєстру колекторських компаній. Про це сказано у Законі України "Про споживче кредитування". Тільки такі компанії мають право допомагати кредитодавцям урегульовувати прострочені заборгованості.

10. Що робити якщо вам дзвонить не зареєстрована колекторська компанія?

Компаніям, які не включені до Реєстру (ось ТУТ), заборонено здійснювати врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Договір кредитодавця або нового кредитора про врегулювання простроченого боргу за споживчими кредитами із незареєстрованим колектором вважається нікчемним.

Якщо кредитодавець, новий кредитор отримав від компанії, яка не включена до Реєстру, пропозицію щодо здійснення в його інтересах врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами, такий кредитодавець, новий кредитор зобов’язаний упродовж п’яти робочих днів повідомити Національний банк про таку пропозицію електронною поштою на адресу: [email protected]

Кредитори, які не є фінансовими установами, що мають право надавати кредити або послуги з факторингу, зобов’язані припинити самостійне врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами та залучити колекторську компанію.

Порада адвоката!!! Якщо раптом при контактах з колекторами ви зрозумієте, що їхні дії протизаконні, наприклад, співробітник колекторської служби починає вам загрожувати розправою, надає психологічний тиск телефоном, а у вашому під'їзді на стінах стали з'являтися непристойні записи щодо вас і ваших родичів з натяком на повернення боргів, терміново звертайтеся за даними фактами до поліції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]