Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2021 09:54

Зміни до правил гри чи солодке життя для колекторів

Той, хто позичає, - слуга тому, хто позичає...

Колекторська діяльність завжди межує із порушеннями законодавства, включаючи кримінально карні діяння. Для спонукання боржників, що прострочили повернення боргу, до виконання обов'язку перед кредиторами колектори доволі часто вдаються до психологічного тиску на них та членів їх родин, застосовуючи при цьому жорсткі, а інколи і протиправні методи. Це є нехтуванням людською гідністю, вторгненням в приватне життя особи та порушенням прав і свобод людини, які захищаються Конституцією та законами України.

Згідно статті 32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Нещодавно Президент України підписав «колекторський закон» відповідно до якого змінилися правил гри. Наразі, чинний закон встановив чіткі правила поведінки щодо суб'єктів, які займаються колекторською діяльністю, щодо обов’язкових єдиних вимог до етичної поведінки та правил взаємодії таких осіб з боржником під час врегулювання простроченої заборгованості.

Закон визначив регулятора - Національний банк України, який за діяльністю колекторських компаній наглядатиме. Упродовж трьох місяців після набрання чинності законом НБУ створить публічний Реєстр колекторських компаній, в якому повинні зареєструватися усі без винятку гравці цього ринку.

Не менш цікавим буде те, що кредитодавцям – банкам та фінансовим компаніям – буде заборонено працювати з колекторами, які не зареєстровані у Реєстрі.

Як тільки почне працювати Реєстр всі юридичні особи, які займаються врегулюванням простроченої заборгованості, зобов’язані у ньому зареєструватись. Така реєстрація надасть їм статус колекторської компанії відповідно до закону. Доступ до Реєстру повинен бути цілодобовим та безоплатним для усіх громадян України.

Національний банк відтепер здійснюватиме нагляд за додержанням колекторами законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, розглядатиме звернення громадян, захищатиме їхні права у разі порушень.

Правила етичної поведінки колекторів. А саме, забезпечення відповідального ставлення до всіх категорій споживачів фінансових послуг, у тому числі при врегулюванні простроченої заборгованості (дотримання вимог щодо етичної поведінки).

Відразу після набрання чинності законом колектори повинні будуть дотримуватися вимог до етичної поведінки під час взаємодії зі споживачем.

А тепер саме цікаве для пересічного українця!

Закон встановлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг. Зокрема, колектори зможуть телефонувати, надсилати текстові, голосові та інші повідомлення лише упродовж певного часу. Крім цього, закон встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

Під час першого контакту зі споживачем колектор зобов’язаний буде повідомити власне ім’я, назву компанії, яку представляє, контакти для зв’язку, правову підставу взаємодії, розмір боргу та неустойки за прострочення тощо.

Зокрема, закон забороняє неетичні методи поведінки: дзвінки вночі, цілодобові дзвінки, введення в оману про наслідки невиконання зобов’язань, погрози, шантаж, вимоги від близьких осіб взяти на себе зобов’язання.

Також закон забороняє збирати та обробляти таку персональну інформацію: про графік роботи, місця відпочинку, інформацію зі соціальних мереж, особисті фотографії тощо.

За порушення вимог закону передбачена відповідальність: від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній. Те чого понад усе будуть боятися колекторські компанії, оскільки нагляд за ними буде здійснювати НБУ.

Кредитодавці будуть зобов’язані контролювати поведінку залучених колекторів

Банки та фінансові компанії будуть зобов’язані до підписання договору зі споживачем інформувати його про можливі наслідки невиконання зобов’язань. Зокрема, повідомити про право залучати колектора. Ця інформація повинна бути передбачена у договорі про споживчий кредит та у паспорті споживчого кредиту.

Кредитодавець буде зобов’язаний публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму вебсайті та в місцях надання послуг.

Крім цього, банки та фінкомпанії повинні будуть контролювати залучених колекторів та дотримання ними вимог до етичної поведінки. Якщо колектор щонайменше двічі упродовж року порушив такі вимоги, кредитодавець повинен розірвати договір з ним та повідомити про це Національний банк.

Увага! Відтепер встановлені обмеження на продаж заборгованості споживачів фінпослуг.

Закон встановлює низку вимог, яких мають дотримуватися фінансові установи під час продажу прав вимоги за кредитами споживачів фінансових послуг.

Продаж таких боргів можна буде здійснювати тільки іншій фінансовій установі, яка має ліцензію на надання позик або послуг факторингу і знаходиться під наглядом НБУ. Це має забезпечити дотримання вимог закону під час обслуговування таких кредитів.

Також кредитодавець буде зобов’язаний повідомляти споживачів про відступлення права вимоги за кредитом упродовж 10 робочих днів.

Не менш цікавим та неочікуваним стане регулювання Національним банком України повноважень із здійснення нагляду за додержанням банками, іншими фінансовими установами та особами, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, а також колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, у тому числі вимог до взаємодії зі споживачами при  врегулюванні простроченої заборгованості (вимог до етичної поведінки).

Сподіваємось, що прийнятий закон дозволить вдосконалити чинне законодавство щодо врегулювання простроченої заборгованості, виходячи з конституційних принципів пріоритету прав і свобод людини і громадянина, а також забезпечити захист прав споживачів-боржників під час врегулювання простроченої заборгованості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]