Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2018 14:24

Спрага українського війська

Народний депутат України IX скликання

Тільки десятий день в Українському війську, а вже проблем, з якими довелося мені зіштовхнутися, більш ніж достатньо. Одна з них – це вода. Звичайна вода, якої в Україні здавалося б вдосталь.

Тільки десятий день в Українському війську, а вже проблем, з якими довелося мені зіштовхнутися, більш ніж достатньо. Одна з них – це вода. Звичайна вода, якої в Україні здавалося б вдосталь. Але на п’ятому році війни для українських військових, від рядових до офіцерів, цей безцінний ресурс є дефіцитним. І якщо такі побутові питання, як прийняти душ, випрати речі чи помити посуд ще можна вирішити за рахунок технічної води, яка зберігається прямо тут, на полігоні, в старих іржавих бочках, то ось з питною водою ситуація складніша.

З 2002 року в Україні діють Норми харчування військовослужбовців ЗСУ. Вони неодноразово змінювалися, доповнювалися. В останній раз у 2015 році. Ці Норми серед іншого регулюють і те, скільки військовослужбовці отримують питної води. Так ось зараз норма питної води для українського військовослужбовця в польових умовах складає три літри на добу. Але це лише в період з 1 червня по 1 вересня. В інший час – води видається рівно в два рази менше. Тут, на навчаннях резервістів, я на власному досвіді пересвідчився, що таке 1,5 літри питної води на бійця, коли температура повітря о восьмій вечора перевищує 30 градусів за Цельсієм. Не знаю, хто той мудрогон, що додумався до того, що у таку спеку військовослужбовцям достатньо 1,5 літри.

Самостійно військове командування не зуміло вирішити цю здавалося б просту проблему. Тому прийшлося чекати приїзду на навчальні збори народного депутата, щоб той звернувся до прем’єр-міністра та міністра оборони із пропозицією змінити цю норму.

Суть моєї пропозиції дуже проста. Передбачити для військовослужбовців, які перебувають в тих областях, де температура до жовтня місяця зберігається на позначці +25 градусів і вище збільшення норми споживання питної води до 3 літрів на добу. Це ж просте питання. Вирішити його під силу армії, яка хоче відповідати натівським стандартам.

Вода, на превеликий жаль, не єдина проблема, яку я на власні очі побачив тут, в лавах ЗСУ. Є ще форма, яка зовні гарна, але перебувати у ній на спеці неможливо. Вона, як це кажуть, «не дихає». Харчування – ще одне болюче питання. Якщо із калорійністю раціону все нормально, то ось із вітамінами проблеми. За перший тиждень навчань ми тільки раз отримали овочі. Я й надалі буду висвітлювати життя армії зсередини у своєму відеоблозі. У ньому ви не побачите нічого таємного, тільки те, що хвилює кожного, хто переживає за наше українське військо, за рідних та близьких, які стоять на сторожі незалежності та процвітання нашої країни.                                 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]