Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2023 11:53

США та Європейський Союз наголошують: АРМА є опорою антикорупційної архітектури

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Виборчий процес щодо обрання Голови АРМА настільки захопив депутатів, що ті забули про законодавчу функцію парламенту.

У своїх публікаціях я постійно звертав увагу на необхідність імплементації законодавчих ініціатив щодо реформування АРМА. Безумовно – це прерогатива парламенту, але в парламенті знаходиться на розгляді декілька відпрацьованих законопроектів, які чомусь залишаються без руху.

Нещодавно широкий загал зміг побачити спільне звернення послів Матті Маасікас від ЄС та Бріджит Брінк від США. Звернення адресовано до Офісу Президента України та Верховної Ради України. Вкотре наголошується на законодавчій реформі процесів управління арештованим майном в рамках кримінального провадження і запропоновано чіткий план. Вказано наступні пріоритетні напрямки:

-         планування перед арештом, щоб забезпечити необхідну підготовку для ефективного управління активами АРМА  (№6316);

-         визначення пріоритетності арешту активів судами кримінальної юрисдикції для забезпечення безперебійного управління активами (№6144);

-         розблокування можливості управління корпоративними майновими правами (№6233);

-         запровадження прозорих процедур продажу та оцінки активів (№8311).

Отже, зрозуміло, на що має спрямувати свої зусилля парламент. Абсолютно логічна вивірена дорожня карта, на цих позиціях постійно наголошують як в АРМА, так і в незаангажованому експертному середовищі. Щодо прозорості процедур продажу та оцінки майна – якщо проаналізувати останні події в АРМА, то можемо спостерігати зрушення із побудовою автоматизованої інформаційної системи «Менеджмент» із використанням блокчейн технологій та удосконалення нормативно-правової бази щодо паралелізації та пришвидшення процесів управління арештованими активами.

Міжнародні партнери прямо наголошують на необхідності дотримання траєкторії реформи, не засмічуючи цей процес політиканством. В листі чітко зазначається, що АРМА є опорою інституційної архітектури України для боротьби з корупцією, і створена як незалежна урядова інституція на виконання  попередніх контрольних показників для лібералізації візового режиму з ЄС та макрофінансової допомоги Україні.

Також задля продовження реформи АРМА пропонується провести комплексний технічний аналіз роботи Агентства для визначення заходів з посилення операційної ефективності та незалежності органу. Реформа офісу з повернення активів і управління ними має відповідати європейським і міжнародним стандартам, включаючи дотримання відповідних Директив ЄС, Групи розробки фінансових заходів (FATF) і рекомендацій MONEYVAL, а також відповідних положень Конвенції ООН проти корупції (UNCAC). Саме тут зверну увагу на те, що в межах цього аудиту має бути створено групу експертів, які мають відповідні знання, зокрема розуміються на вказаних стандартах. Зазначу, що в самому парламенті, а також в громадському і науковому товаристві є фахівці у зазначеній сфері. Ці фахівці мають статус експертів на підставі спеціальних знань і навичок, а не самопрезентації у соціальних мережа. Саме в такому ключі необхідно планувати роботу, а не спиратися на мінливу політичну кон’юнктуру.

Лише спираючись на факти і висновки, отримані у результаті експертного аналізу, який має бути проведений якомога швидше, необхідно законодавчо запровадити цілісну реформу АРМА, насамперед акцентуючи на посиленні політичної неупередженості та незалежності керівника АРМА. Реформа може бути успішною, коли вона ґрунтується на професійній аналітиці.

США та ЕС готові допомогти у проведенні такого роду технічного аналізу та консультацій щодо реформування АРМА. Будь-яке рішення про передачу основних повноважень іншим державним органам, таким як Фонд державного майна України, є неприйнятним, це прямий шлях до свавілля і політичної доцільності, який взагалі зруйнує існуючий механізм, і на весь період, поки передаватимуться повноваження, заморозить функціонування всієї системи управління активами. Це призведе хіба що до колапсу системи збереження дороговартісних речових доказів у сотнях кримінальних проваджень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]