Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2023 17:19

АРМА ініціює випуск облігацій на відновлення країни

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

АРМА облігації для відновлення держави, законодавчі ініціативи

За інформацією, розміщеною на сторінці фейсбук Галини Янченко, минулого тижня відбулася нарада за участі Мінреінтеграції щодо проекту закону, спрямованого на передачу арештованого майна від АРМА державним органам для відбудови. 

Так, з допису Галини Янченко вбачається, що згідно напрацьованої концепції, Кабінет Міністрів України пропонує передавати військово-цивільним адміністраціям, Міністерствам або ж ДП те майно, яке їм оперативно потрібне для відновлення, зокрема транспортні засоби, нерухоме майно.

Крім того, в АРМА пропонують розглянути можливість за кошти, які знаходяться на зберіганні в АРМА, купувати ще один вид облігацій внутрішньої державної позики — на відновлення країни.

Як зазначив керівник юридичної служби Антон Чубенко, АРМА успішно реалізує на практиці інструмент –  ОВДП «Військові облігації».

Так наразі АРМА придбано військових облігацій вже на суму близько 1,5 млрд грн., кошти з яких направлено на оборону нашої країни. Окрім того,  на погодженні перебуває черговий транш на суму майже півмільярда, це найбільший транш з початку  реалізації даного фінансового інструменту.

Вже неодноразово Антон Чубенко озвучував ідею щодо змін у законодавство, які дозволять АРМА спрямовувати кошти, що знаходяться на його рахунках у національній валюті не лише на оборонну сферу через придбання «Військових облігацій», а й на відновлення.

Для цього Агентством було запропоновано Мінфіну розглянути можливість випуску ОВДП на відновлення нашої країни.

Так арештовані кошти будуть приносити подвійну користь: надаватимуть фінансову підтримку ЗСУ для пришвидшення нашої перемоги та сприятимуть відновленню деокупованих та постраждалих територій нашої країни.

Хочеться сподіватись, що така ініціатива АРМА буде почута народними обранцями та знайде своє відображення у відповідному законопроекті.

При цьому варто врахувати, що наявність двох таких важливих фінансових інструментів потягне за собою ризик вибору актуальності того чи іншого з них. Тобто, депутатам доведеться визначити критерії чи певний порядок, які саме кошти йтимуть на придбання «Військових облігацій», а які – на облігації відновлення країни.

Також доречним було б обговорити з АРМА практичну сторону реалізації положень пункту 22 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо придбання «Військових облігацій» (Закон України від 31.05.2022 № 2293-IX «Про внесення змін до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо управління активами під час дії воєнного стану», автор – Галина Янченко) для удосконалення його норм, наприклад щодо збільшення періоду придбання «Військових облігацій»  після припинення або скасування воєнного стану (в діючій редакції один місяць, можна було б збільшити до шести місяців, або навіть до року з моменту припинення або скасування воєнного стану).

Окремо слід зазначити, що АРМА вже витратило на фінансування оборонних потреб держави понад 1,2 мільярда гривень, додавши 5 пакетів військових зобов'язань.

Хочеться сподіватись, що народні депутати дослухаються до експертів та до АРМА і у плідній співпраці зможуть напрацювати та ухвалити як можна швидше відповідні зміни, чим також зроблять свій вклад у наближення нашої перемоги!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]