Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2023 07:46

Держава в смартфоні – вікно в Європу

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

У цивілізованому суспільстві базовими принципами є відкритість, ефективність, простота.

Україна обрала стратегічний шлях розвитку – входження до політично-економічного блоку ЄС та блоку військової безпеки НАТО. Однак країна, особливо державна влада, перебуває в стані рецепції радянського права, що виражається в стагнації усіх сфер суспільного життя:          досі діють нормативні акти, прийняті за радянських часів, а підзаконні акти домінують над законами; посади в органах державної влади обіймають посадовці, які не володіють державною мовою та ніколи не проходили конкурсний відбір; викладання у вищих навчальних закладах здійснюється згідно із застарілими підходами та методиками… і цей перелік можна продовжувати.

Тож нині перед українським суспільством постало важливе питання: що ми можемо, повинні та маємо зробити для того, щоб змінити парадигму розвитку не на папері, а в реальному житті?

Як відомо, щоб будь-яка система, конструкція або концепт були сталими і не впали за першого пориву вітру, потрібні хоча б три опори, на які вона могла б опертися. У цивілізованому суспільстві базовими принципами є відкритість, ефективність, простота. Свідомо не акцентуємо увагу на інших – науковість, законність, послідовність тощо. При цьому як вся система, так і кожен її елемент, зокрема й самі принципи, мають відповідати цим принципам (аксіомам). Лише за вмілого поєднання всіх складових можна вибудувати систему соціальних формул, що будуть спроможні вивести суспільство на відповідний цивілізаційний рівень.

Одним із втілень окреслених принципів є єдиний портал державних послуг «Дія». «Дія» – мобільний застосунок, веб-портал і бренд цифрової держави в Україні, розроблений Міністерством цифрової трансформації України. «Дію» вперше було презентовано у 2019 році, а офіційно запущено у 2020 році. Нині в застосунку міститься низка основних документів: паспорт, закордонний паспорт, водійське посвідчення, пенсійне посвідчення тощо. Також є можливість замовити низку послуг та отримати довідки і навіть здійснити певні оплати, наприклад штрафи за порушення ПДР. Це значно спростило взаємодію громадян і посадовців, зменшило корупційні ризики, сприяло зменшенню кількості чиновників, задіяних в обробці та видачі даних громадянам.

На черзі можливість отримувати сертифікати про нарко- або алкогольну залежності та психічний стан людини. Також у процесі розробки можливість переходу передусім до порталу електронних послуг Пенсійного фонду України та інших ресурсів, наприклад до медичної картки. Однак реєстри потребують удосконалення, зокрема та сама електронна трудова книжка. Мало того, звернення до всіх державних органів мають формуватись, передаватись та мати зворотний зв'язок саме через власний кабінет користувача «Дії». Зараз потрібно щоб поруч з іншими документами в смартфонах громадян з’явився військовий квиток, а, відповідно, ефективна система військового обліку.

Наразі важливим кроком є можливість отримання Сертифіката про знання державної мови, Сертифіката про складання іспитів на знання законодавства в тій або іншій сфері, для подання заявки на участь у конкурсі на призначення на посаду в державних органах. Нині призначення на посади через пандемію коронавірусу та воєнний стан в Україні відбувається без конкурсів, що вкрай негативно впливає на рівень фахівців, а також має корупційний ризик. Слід негайно повернути конкурси на посади державних службовців. Наголошуємо, що складання іспитів зі знання державної мови та професійні навички мають відбуватись у незалежних центрах, що не входять та не підпорядковані органам державної влади.

Наступне питання, яке потребує вирішення – можливість завантаження до «Дії» дипломів про вищу освіту, науковий ступінь і вчене звання та сертифікатів із підвищення кваліфікації. Сукупно з документами, про які йшлося вище, це створить умови для того, щоб фахівці, яких приймають на роботу, не бігали по кабінетах із копіями документів, а їх брали б на роботу на підставі заяви, в якій зазначено, що вони дозволяють доступ до своїх даних фахівцям, які відповідно до своїх посадових обов’язків мають на це право. 

У прямій залежності з питаннями, пов’язаними з ефективною дією застосунка «Дія», міститься і концепція «Єдиного вікна», що була широко розрекламована як політичними партіями та окремими кандидатами в депутати під час виборів, так 
і очільниками органів державної влади. Насправді вона повинна виглядати так. Громадянин, який хоче отримати будь-яке право займатись тією або іншою діяльністю або придбати автомобіль, нерухомість тощо, повинен звернутися до відповідного органу та надати такий документ – заяву, в якій зазначено персональні дані фізичної (юридичної) особи, дані про сертифікат відповідності кваліфікації (кваліфікацій) персоналу, дані документа про відповідність об’єкта для здійснення певної діяльності. Зазначимо, такі заяви також повинні подаватись в онлайн-режимі через кабінет, прив’язаний до «Дії».

Звісно, захист персональних даних має бути чи не головним обов’язком держави. І допуск повинні отримувати лише компетентні спеціалісти з використанням особистого ідентифікаційного ключа, щоб у разі вчинення протиправних дій їх можна було відстежувати та притягувати до відповідальності.

Насамкінець. Будь-які посадові особи будь-яких органів державної влади 
в жодному разі не повинні мати права вимагати надання паперових документів, довідок, сертифікатів тощо, якщо особа пред’являє документ у «Дії». Мало того, якщо в такого посадовця є потреба побачити, пересвідчитись у наявності того чи іншого документа, він повинен особисто, за допомогою свого є-ключа його «витягнути» з реєстру, до якого має доступ. Роздруківки, копіювання та інші маніпуляції з Є-документами в цифровій державі не просто протизаконні, а смішні й абсурдні. Прогрес не зупинити. А корупціонери-бюрократи мають піти у небуття, вслід за російським кораблем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]