Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2017 17:54

Гемодіаліз

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Проблема лікування пацієнтів хворих на хронічну ниркову недостатність  методом гемодіалізу є дуже гострою вже довгий час. Фактично це постійна зона ризику для людей і нормативно сіра зона для держави, яка відповідає за надання медичної допомог

Проблема лікування пацієнтів хворих на хронічну ниркову недостатність  методом гемодіалізу є дуже гострою вже довгий час. Фактично це постійна зона ризику для людей і нормативно сіра зона для держави, яка відповідає за надання медичної допомоги і за закупівлю витратних матеріалів. Трансплантація нирки є майже неможливою згідно з чинним законодавством, нове законодавство не приймається і розуміння коли це буде зроблено у мене особисто немає.

Закупівлі витратних матеріалів здійснюються за державні кошти та/або кошти місцевих бюджетів і, зазвичай, оголошені тендери мають велику кількість скарг до АМКУ саме через оскарження вимог до предмету закупівлі, порядку їх формування, об’єднання в лоти, і містять постійні суперечності через відсутність зрозумілого та чіткого порядку визначення взаємозаміщення витратних матеріалів під різні види обладнання.

Ми маємо ситуацію, коли в наявності в лікарнях є різне обладнання, предмет закупівлі витратних матеріалів, зазвичай, формується під відповідний тип обладнання, а постачальники оскаржують тендерну документацію, пропонуючи витратні матеріали різних виробників, мотивуючи тим, що вони підходять під наявне обладнання. Немає жодного нормативного документу, яким визначена можливість використання витратних матеріалів різних виробників до різних типів обладнання, в яких випадках це можливо або неможливо, чи не може це спричинити шкоду для здоров’я пацієнтів, чи можна замінювати матеріали одного виробника іншими під час проведення лікування та інше.

В решті решт, тендери на закупівлю витратних матеріалів оскаржуються як на етапі тендерної документації, так і за результатами, і ми маємо проблему, яка впливає на пацієнтів в першу чергу, спотворює конкуренцію та призводить до затягування закупівель витратних матеріалів.

Враховуючи це, сьогодні в результаті проведеного дослідження ринків витратних матеріалів та обладнання:

Надали Міністерству охорони здоров'я України та Міністерству економічного розвитку і торгівлі України з метою розвитку конкуренції на ринках витратних матеріалів для гемодіалізу, формування конкурентного середовища у сфері публічних закупівель відповідних витратних матеріалів, 

вжити дієвих заходів щодо усунення законодавчих існуючих  прогалин у сферах технічного  регулювання, стандартизації, та уніфікації медико-технологічної сумісності та взаємозамінності витратних матеріалів такі обов’язкові для розгляду Рекомендації шляхом розроблення та затвердження, в межах повноважень:

1.    Технічних та  медико-технологічних умов/інструкцій/стандартів або інших нормативних документів взаємозамінності (взаємозаміщення) витратних матеріалів для кожного з апаратів гемодіалізу, що експлуатуються в лікарнях України, на підставі проведених експертних оцінок співвідношення користі/ризику, та з урахуванням  світового досвіду країн, регуляторні органи яких застосовують високі стандарти якості.

2.    Доповнень до затверджених наказом МОЗ України від 11.02.2016 № 89 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги пацієнтам з ХНН V стадії зі застосуванням гемодіалізу або перитонеального діалізу» уніфікованих клінічних протоколів вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги пацієнтам з ХНН V стадії, які лікуються методом гемодіалізу,

щодо показань, станів, підстав та порядку переведення хворих на ХНН V стадії під час їх поточного лікування методом гемодіалізу з витратних матеріалів одного виробника до витратних матеріалів іншого.

  3.    Методичних рекомендацій/інструкцій або іншого нормативного документу щодо стандартизації вимог до формування предмета закупівлі з урахуванням властивостей  витратних матеріалів для гемодіалізу щодо їх взаємозамінності (взаємозаміщення) та оригінальності.

    Я щиро сподіваюсь, що МОЗ України, в першу чергу, та МЕРТ в найкоротші строки розроблять та затвердять такі документи задля уникнення проблем в закупівлях витратних матеріалів для гемодіалізу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]