Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2024 09:50

Чому пішов Найєм та як це вплине на відбудову

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

Напередодні слідом за Міністром Олександром Кубраковим посаду залишив голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм.

Сьогодні у Берліні стартує велика конференція, присвячена відновленню України — Ukraine Recovery Conference. Ця подія проходить раз на рік, дає змогу звірити годинники усім партнерам нашої держави, а представникам української влади — ПОЧУТИ недоліки та виправити їх. Однак цього року певною мірою це буде конференція про Україну без України. Адже ключові крісла відповідальних за відбудову порожні. Напередодні слідом за Міністром Олександром Кубраковим посаду залишив голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм. Разом із ним частина команди. Фактично зв’язка, яка відповідала за відбудову на ТОП-рівні, посипалася. 

Пригадаємо відставку Олександра Кубракова. Напередодні винесення на голосування Верховної Ради постанови про його звільнення з посади Міністра відновлення заступник голови профільного Комітету ВРУ Віталій Безгін заявив, що політика, яка здійснюється сьогодні Міністерством відновлення в частині регіональної політики знаходиться в критичному стані. Враховуючи вищенаведене, існує гостра необхідність в утворенні окремого міністерства, яке б займалося регіональною політикою. Проте якщо аналізувати обґрунтування цієї тези з постанови, то будь-яких додаткових пояснень, аналізу чи оцінок про діяльність міністерства надано не було. Це фактично підтверджує суто політичне рішення прибрати чинного Міністра Кубракова з посади. Решта — суто формальність. 

Олександр Кубраков і Мустафа Найєм були членами однієї команди, бо спочатку Найєм був заступником Олександра Кубракова, а після створення Держагентства відновлення, яке підпорядковане цьому міністерству — очолив його.

Після звільнення Кубракова Держагентству відновлення почали створювати проблеми, які вони унеможливили діяльність його інституції. До прикладу, повністю скасували бюджет на проєкти з відновлення та утримання доріг, почали «кошмарити» бюрократією, коли документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в Уряді місяцями, «урізали» заробітну плату значній частині працівників до 68%. Це детально Мустафа Найєм розповів у своєму дописі.

Однак найцікавіше, що Міжнародна конференція з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), яка відбувається 11 та 12 червня 2024 року в Берліні, мала дуже довгу підготовку. Офіс Президента чудово знав про дати її проведення. Незважаючи на це, рішення про звільнення Олександра Кубракова ухвалили не враховуючи важливі для України публічні події за участі міжнародних партнерів. Навіть з формування програми було чітко видно, що відбуваються перестановки спікерів від керівництва держави. До останнього було невідомо, хто ж представлятиме Україну. 

Звісно, це негативний сигнал в бік міжнародних партнерів і загроза інвестицій в Україну. Міжнародні партнери чудово розуміють, що відсутні аргументовані причини звільнення осіб, які відповідальні за відбудову України. Адже більшість реформ: запуск програми є-Відновлення, система моніторингу відбудови DREAM, захист енергетичної інфраструктури здійснюється за кошти міжнародних партнерів. Міжнародні партнери можуть взяти паузу при виділення коштів на відбудову нових проєктів та чекати призначення нового керівництва. Будь-яке затягування часу на період активних воєнних дій грає не на користь України. 

Свого часу Міністерство відновлення демонструвало певну незалежність та автономність у роботі. До прикладу допомогло викрити депутата “Слуги Народу” Андрія Одарченка, який давав хабар Кубракову та Найєму за виділення коштів на конкретний об’єкт відубудови. Цей депутат є вихідцем із політичної партії, де починав свою політичну кар’єру Олександр Кубраков. Це могла бути ще одна причина, чому вирішили організувати політичне зняття команди Кубракова з посад. 

Наразі виглядає так, що будь-яка самостійна активна діяльність нового Міністра може призвести до його звільнення. Це сигнал Офісу Президента, що будь-які дії без вказівки “згори” будуть розцінюватись як робота поза командою. Звісно, це і буде основним критерієм вибору на посаду. 

У кулуарах ОП та ВРУ обговорюється різні кандидатури на призначення нового Міністра. Спочатку розглядався Олександр Камишін — Міністр з питань стратегічних галузей промисловості. Планувалось реорганізувати Мінстрегпром та приєднати його до Мінекономіки. А Мінвідновлення, вже без реорганізації у два міністерства, що раніше стало ключовим аргументом при звільненні минулого міністра, очолить Олександр Камишін.

Пізніше з’явились версії з розділення Міністерства відновлення на Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики. Сюди сватають чинного заступника голови Офісу Президента з регіональної політики Олексія Кулебу та колишнього керівника Нафтогазу та ексміністра Мінрегіону Олексія Чернишова відповідно. За попередньою інформацією, сам Олексій Кулеба поїхав в Берлін на Конференцію. Нагадаємо, що нещодавно з’явилась інформація про можливий земельний інтерес у поверненні Олексія Чернишова. Олексій Кулеба починав свою роботу з Київської міської державної адміністрації, очолював Київську ОДА та прийшов працювати в Офіс Президента. Фактично це креатура команди президента.

Всі ці версії сьогодні активно обговорюється в ЗМІ. Саме серед них Офіс Президента буде обирати і пропонувати майже ручному парламенту підтримати необхідну кандидатуру. Ці політичні ігри знижують темп підготовки і захисту енергетичної структури, відновлення країни внаслідок щоденних обстрілів рашистів. Нагадаю, нам дуже необхідна підтримка міжнародних партнерів. Усе те, що сьогодні відбувається з посадовцями, відповідальними за відбудову, точно вплине на роботу з ними. Як мінімум це вже краде час для підготовки, щоб пережити наступну зиму.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи