Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2023 10:11

Вийти з тіні: ворожити дозволять

Керівник практики аутсорсингу бухгалтерського обліку та аудиту NOTA GROUP

Наскільки "на часі" узаконення езотеричної діяльності та освіти?

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти № 10283 викликав жваві обговорення щодо легалізації працівників езотеричної галузі.

Метою даного законопроєкту є запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти, сприяння захисту прав та інтересів всіх учасників зазначених відносин, визначення базових правил ведення діяльності у сфері езотеричної освіти та забезпечення дотримання вимог законодавства України (податкового, трудового, у сфері регулювання підприємницької діяльності, захисту прав споживачів і т.д.) суб’єктами діяльності під час здійснення езотеричної освіти.

Самозайняті особи, які здійснюють діяльність у сфері езотеричної освіти, матимуть право на добровільній основі у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку подати до Міністерства освіти і науки України заяву про включення такої особи до Реєстру наставників у сфері езотеричної освіти за обраним напрямком езотерики. Пакет документів досить лаконічний, так працівник езотеричної сфери має подати:

- заяву встановленої форми;
- копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
- копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (для фізичних осіб - підприємців) або довідки про взяття на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (для інших самозайнятих осіб);
- обґрунтування (у довільній формі) досвіду діяльності у визначеному напрямку езотерики, за яким особа бажає бути включеною до Реєстру наставників у сфері езотеричної освіти;
-документ про сплату адміністративного збору за включення до Реєстру наставників у сфері езотеричної освіти. 

Яку ж реакцію отримали безпосередньо від самих зацікавлених учасників процесу? Ось тут все неоднозначно. Практикуючі езотерики радо підтримують ініціативу узаконення діяльності, можливості працювати відкрито. Але з «податками та поборами» не згодні, так за місце в Реєстрі потрібно буде сплатити адміністративний збір за включення до Реєстру наставників у сфері езотеричної освіти у розмір мінімальної заробітної плати. Потім за кожний рік перебування у Реєстрі - адміністративний збір у розмірі знову ж мінімальної заробітної плати. А за бажання видати іменний стилізований диплом наставнику доведеться заплатити один прожитковий мінімум за кожного дипломанта.

Також слід буде пам’ятати, що реєстрові езотерики зобов'язані дотримуватися закону про інформацію: заборонено здійснювати у будь-якій формі виготовлення, зберігання та розповсюдження інформації з пропагандою культу насильства і жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації, а також будь-яким іншим способом поширювати вказані ідеї серед населення.

Якщо згадати Ніццьку угоду про Міжнародну класифікацію товарів та послуг для реєстрації знаків (Ратифіковану парламентом ще 1 червня 2000 року), де зазначено, що діяльність є однією з форм реалізації права особи на працю та зайнятість населення, а  відповідно до неї  в Україні вже давно офіційно існують такі професії як «астролог» (код КП 5151), «ворожка» (код КП 5152), «хіромант» (код КП 5152) відповідно до Національного класифікатора професій, то можна сказати що наразі законотворці не видумують велосипед, а дещо наверстують невизначені, та покинуті на призволяще питання.

Наскільки « на часі»  узаконення езотеричної діяльності та освіти? – з економічної точки зору: на часі, оскільки збільшать надходження до бюджету; – з правової точки зору: на часі, оскільки визначать не тільки права діячів, а й їх відповідальність перед третіми особами та державою.

Тож чекаємо на закінчення розгляду законопроєкту та як складеться його подальша історія.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]