Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2023 19:14

Перспективи європейських пацієнтів

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Європейський ринок охорони здоров'я різко реформується

Серед тенденцій, які зараз спонукають до змін у системі охорони здоров'я, чотири найбільш помітні: старіння населення в Європі, обмежена доступність медичного персоналу, очікування пацієнтів легкого та швидкого доступу до медичних послуг, а також досвід, пов'язаний з пандемією Covid-19.

Зважаючи на ці фактори, європейський ринок охорони здоров'я різко реформується.

Віртуальні та гібридні моделі медичного обслуговування почали відігравати значну роль. Телемедицина постійно змінює ландшафт галузі, а її стрімке зростання безпосередньо спричинене пандемією Covid і примусовою ізоляцією суспільства. Після цього періоду пацієнти просто звикли до комфорту, пов'язаного з отриманням медичної консультації або поновленням рецепту, не виходячи з дому. Зараз популярні як телеконсультації, так і телемоніторинг, теледіагностика та телереабілітація. Легкість комунікації на відстані, зокрема за допомогою відео, сприяє ефективності встановлення діагнозу.

Ще одним рішенням є віртуальні відділення або віртуальна лікарня — модель медичної допомоги, при якій пацієнт залишається вдома під наглядом мобільної медичної команди, яка відвідує його згідно з установленим графіком. Водночас такий пацієнт постійно моніториться за допомогою телеметричних пристроїв. З огляду на переваги цієї системи, зокрема зниження витрат, британська служба охорони здоров'я (NHS) планує збільшити кількість віртуальних відділень на 500%.

У 2021 році британська неприбуткова організація DeHealth оголосила про запуск першого в світі метавсесвіту у галузі охорони здоров'я. Метавсесвіт є таким собі паралельним світом у віртуальній реальності. Його основою є дані та їх швидкий ефективний аналіз. Упровадження цього рішення значно полегшує управління медичними закладами та покращує роботу.

Це також дає змогу навчатися в комфортних умовах без необхідності набуття досвіду під час реальних операцій. Крім того, можливе створення віртуального двійника операційної зали, який буде спостерігати за роботою лікарів, вказувати на потенційні загрози та поліпшувати процес у цілому.

Такі ініціативи дуже часто з'являються як стартапи. На цьому етапі певний виклик становить відсутність чітких правових регуляцій. Отже, у цьому випадку правові норми повинні наздогнати технології.

Унаслідок недостатньої кількості психологів та психотерапевтів на ринку, особливо під час та після періоду ізоляції, пов'язаного з пандемією Covid, все більшою популярністю користуються цифрові терапії (цифрова терапевтика, DTx), які можуть бути альтернативою фармакологічним терапіям або використовуватися як підтримка лікувального процесу. Ці терапії надаються пацієнтові за допомогою спеціального програмного забезпечення, наприклад, веб-сайтів або мобільних додатків. Використання цифрових терапій може принести багато переваг пацієнтам з хронічними захворюваннями, забезпечуючи стабільність та неперервність лікування. Згідно зі статистичними даними, представленими Deloitte, у 2021 році ринок цифрових терапій згенерував дохід в розмірі 4,1 млрд доларів, і очікується, що цифрові терапії стануть сегментом у сфері цифрового здоров'я, що найшвидше зростає. Протягом наступних п'яти років ринок DTx має сягнути рівня 13,1 млрд доларів США.

Ще однією інновацією в медицині є дедалі ширше використання біологічного 3D друку. Зокрема, друкуються тканини та органи, індивідуальні анатомічні моделі, імпланти або протези, що де-факто уможливлює надання персоналізованої медичної допомоги. Надруковані на 3D-принтері біологічні органи допомагають покращити клінічні дослідження, оскільки на них можна тестувати ефективність нових ліків. З цієї причини подібні лабораторії стають все більш поширеними в лікарнях. Варто зазначити, що використання біо 3D друку відкриває абсолютно нові можливості для лікування пацієнтів, оскільки дозволяє створити "орган на замовлення", наприклад, польські вчені хочуть створити підшлункову залозу, надруковану за допомогою 3D технології. Успіх цього проєкту може зробити революцію в медицині та врятувати сотні тисяч людей, хворих на діабет 1 типу та хронічний панкреатит.

Не менш важливим трендом у сучасній медицині є інтеграція медичних даних. У травні 2022 року було презентовано принципи роботи Європейського простору медичних даних (EHDS). Цей проєкт має на меті полегшити транскордонний обмін даними про пацієнтів в межах Європейського Союзу, а також вторинну обробку медичних даних для, серед іншого, розробки нових рішень у сфері охорони здоров'я та проведення досліджень. Очікується, що впровадження предиктивних технологій сприятиме покращенню досвіду пацієнтів та результатів лікування, одночасно зменшуючи витрати та наявну нерівність у доступі до медичних послуг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]