Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.05.2023 21:49

Глобальні тренди європейського ринку Facility Management

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Частка аутсорсингу в економіках європейських країн зростає. Найпомітніше це у сфері управління об'єктами нерухомості

Професійне управління об'єктами нерухомості — це Facility Management (FM, фасиліті менеджмент). Процеси, пов'язані з підтримкою інфраструктури, її експлуатацією та обслуговуванням, залучення та організація персоналу для прибирання, охорони чи благоустрою територій — частина складових FM.

Деякі підприємці та компанії задля оптимізації ресурсів, зниження операційного навантаження і звільнення часу співробітників і керівників для вирішення стратегічно важливих завдань делегують функції управління об'єктами нерухомості професіоналам.

Передача компанією частини завдань або процесів стороннім виконавцям на умовах субпідряду часто забезпечує гнучкість дій і швидку відповідь на зміни на ринку. Тому аутсорсинг у європейських економіках набирає вагу. Використання компетенції зовні, залучення спеціалізованих компаній, які повинні взяти на себе ті завдання, які безпосередньо не пов'язані з основною сферою діяльності даної компанії (non-core), має все більший попит. Завдяки цьому колись незграбні малі та середні підприємства держсектору набувають конкурентних переваг у “червоному океані”.

Частка аутсорсингу в економіці є одним із показників, що визначають рівень розвитку ринку. Що вона вища, то розвинутіша країна.

Згідно з даними Frost&Sullivan, у 2021 році європейський ринок фасиліті менеджменту має загальну вартість 672 мільярди доларів і на аутсорсинг припадає 35,3%.

Найбільше аутсорсингом FM користувалися компанії Великої Британії (38,49 mld USD), на другому місці — Німеччина (33,81 mld USD), третій щабель опанувала Франція (27,01 mld USD).

Усі країни Центрально-східної Європи, спільно з Польщею, також активно користуються послугами аутсорсингу Facility Management і створили ринок загальною вартістю 53,79 мільярдів доларів США.

Що цікаво, послуги ФМ у приватному секторі становлять майже дві третини європейського ринку аутсорсингу і це 66,3% у 2021-му році. Основні сегменти виведені в аутсорсинг – це бізнес-центри, банківська сфера та промисловість.

Відповідно на державний сектор припадає 33,7%. Найшвидше розвивається сегмент охорони здоров'я та освіти. Але в цих секторах є певні, часто ригористичні вимоги, які спроможні реалізувати лише компанії, які мають спеціалізовані стратегії, адаптовані саме для цих сегментів.

Sodexo, ISS, Apleona, SPIE, Equans i CBRE — основні гравці Facility Management в Європі.

Один з важливих трендів, який можна спостерігати в Європі вже кілька років, це дуже швидкий розвиток послуг, які класифікуються як Integrated Facility Management (IFM). Інтегроване управління об'єктами (IFM) є підходом, в рамках якого компанія або організація замість використання окремих постачальників послуг з управління будівлями, вважає за краще працювати з одним інтегрованим постачальником, здатним надати широкий спектр послуг, пов'язаних з експлуатацією та підтримкою об'єктів.

Послуги ІФМ будуть найбільш конкурентними, оскільки з кожним роком великі компанії Facility Management примножують свої компетенції в інтегруванні послуг.

Ринок просто змушений думати про упорядкування і об'єднання послуг, оскільки в європейських країнах регулярно збільшуються зарплати персоналу. Це безпосередньо впливає на вартість послуг для кінцевого клієнта. Від певного рівня мінімальної зарплати компанії FM починають упроваджувати технологічні рішення і максимально цифровізувати свої процеси. Саме ці дії дозволяють у наступному кроці інтегрувати послуги.

Які ж основні переваги інтегрованого управління об'єктами?

1. Поліпшення ефективності: Integrated Facility Management дозволяє знизити складність управління об'єктами. Один постачальник опікується обслуговуванням будівель, управлінням енергією, прибиранням, безпекою тощо. Це зменшує кількість контактних точок та удосконалює координацію, що призводить до підвищення оперативної ефективності.

2. Зниження витрат: інтегроване управління об'єктами може допомогти здешевити процеси. Через централізацію послуг та оптимізацію ресурсів постачальник може запропонувати більш конкурентоспроможні ціни. Крім того, інтегрований постачальник має змогу використовувати синергію між різними послугами для оптимізації витрат.

3. Покращена координація та відповідальність: ІФМ дозволяє забезпечити кращу взаємодію між різними підрозділами. Один інтегрований постачальник відповідає за координацію робіт та взаємодію між службами, що допомагає запобігати пробілам в обслуговуванні та покращує загальну відповідальність за керування об'єктом.

4. Краща якість обслуговування: Integrated Facility Management може сприяти підвищенню якості обслуговування об'єктів. Постачальник відповідальний за надання широкого спектру послуг, що дозволяє краще контролювати та забезпечувати високу якість робіт.

5. Зручність для клієнта: IFM полегшує клієнтам процес управління об'єктами, оскільки їм необхідно взаємодіяти лише з одним постачальником замість багатьох різних компаній.

Частина компаній побоюється передати в єдині руки обслуговування повного портфеля послуг Facility Management одному партнеру, оскільки часто остерігається створювати певну монополію від одного постачальника. Однак переваг мати одного постачальника значно більше, ніж потенційний ризик.

Цей тренд також сприятиме активностям у напрямку злиття та об'єднань компаній ФМ (M&A).

Якщо подивимося ширше, помітимо ще один важливий тренд, який я у спрощенні називаю "машиною часу": ми можемо побачити, що буде у нас згодом. Достатньо проаналізувати країни, які на даний момент є економічно розвиненішими за ті, в яких ми живемо.

У компаній Facility Management, де в основному вартість послуг була прямою залежністю від мінімальної зарплати людей, які ці послуги виконували, у країнах, в яких значно зросли мінімальні зарплати, з'явилася велика зацікавленість у впровадженні нових технологій. І це трапляється з кількох причин. По-перше, співробітники стали занадто дорогими, а ринок тисне на ціну. По-друге, нові технології дозволяють краще прогнозувати бюджет і одночасно мінімізувати додаткові витрати, пов'язані з підбором, обслуговуванням та управлінням персоналом. Кілька років тому роботизація стала невід'ємним елементом польського ринку послуг ФМ. І це відбулося через зміни трудового законодавства, вимоги Фонду соціального страхування, значного зростання мінімальної зарплати, яка протягом останніх 10 років стрибнула майже на 260% — з 1.300 злотих у 2013 році до 3490 злотих у 2023-му. Такі тенденції раніше можна було спостерігати у західній Європі. Я не маю сумніву, що цей тренд скоро прийде і в Україну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]