Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2022 17:33

Як почуватися впевнено під час обшуку

Партнер, адвокат Адвокатського об’єднання "Суслов та партнери"

5 порад підприємцям

Чи можна бізнесу почуватися впевнено під час обшуку? Моя відповідь — «так»! Для цього потрібно знати алгоритм дій, який дозволить почуватися в безпеці навіть у такій некомфортній ситуації. Я підготувала 5 порад, які допоможуть витримати тиск цієї слідчої дії.

Мовчання — золото

На обшуках це правило працює на 100 %. Своїм клієнтам я рекомендую взагалі не говорити, адже є висока ймовірність бути викликаним на допит в якості свідка.

Бізнес — це, перш за все, люди. Тож до обшуку потрібно готувати саме співробітників підприємства.

Для цього завчасно проінформуйте персонал про те, як поводити себе із правоохоронцями: від секретаря до бухгалтера підприємства. Нагадаю, що розмовляти з гостями у формі можна лише в присутності адвоката. 

Не надавайте документи, які не запитують

Якщо ви вирішили добровільно надати документи — перевірте, чи вони зазначені в ухвалі.

Не надавайте усю документацію по вашим контрагентам. Адже «зайві» документи дають привід для ще більшої кількості запитань із боку слідчих.

Посміхніться — вас знімають

КПК передбачає, що за допомогою технічних засобів ви можете фіксувати, що саме слідчий, прокурор вилучають або мають намір вилучити.

Необхідно уважно дивитись, що і як роблять слідчі та оперативні працівники, чи слідкують за цими діями поняті, чи покидають правоохоронці місце обшуку тощо. 

Фіксуйте зауваження в протоколі

Перевірте ухвалу слідчого судді: чи правильно зазначений об’єкт обшуку, коло осіб, яким надано право на проведення обшуку, строки.

Уважно слідкуйте за тими предметами, які вилучають: передивіться серійні номери, кількість техніки, об’єм вилученої документації.

З моєї практики, нерідко технічні помилки в протоколі призводять до того, що надалі стає неможливим повернути вилучене майно або ж цей процес значно ускладнюється.

Тож краще «увімкнути» увагу, аби згодом мати більше шансів повернути свою техніку та документи. 

Адвокат — ваш юридичний спокій

Нагадаю, що слідчий не має права не допускати адвоката до обшуку, тож найменші перешкоди в доступу адвоката на підприємство будуть використані на вашу користь у суді.

Тож аби відчувати юридичний захист у такій стресовій ситуації, варто заздалегідь потурбуватися про безпеку підприємства й укласти договір з адвокатом, який буде супроводжувати процес обшуку та слідкуватиме, щоб ваші права не порушувались. 

Обшук — хоч і неприємна для бізнесу слідча дія, але якісна підготовка до нього — запорука збережених нервів, техніки та документації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]