Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2021 12:27

Як підготуватися до обшуку

Партнер, адвокат Адвокатського об’єднання "Суслов та партнери"

5 порад від адвоката

Свята — це не привід нехтувати безпекою підприємства. Наприкінці року компанії поспішають завершити повсякденні справи — і саме в цей час можуть завітати контролюючі та силові органи.

Зазвичай вони не попереджають про свій візит, щоб зберегти сюрприз для підприємців. 

Регулярно перевіряйте ЄДРСР

Призначте відповідального працівника, який раз на тиждень перевірятиме Єдиний державний реєстр судових рішень. Перш за все, шукайте назву вашого підприємства та контрагентів. 

Якщо помічаєте, що щодо вас чи вашого контрагента у реєстрі є провадження про тимчасовий доступ, або будь-яке інше кримінальне провадження — варто замислитись, а чи не завітають до вас правоохоронці найближчим часом.

Рекомендую розміщувати сервери для зберігання інформації поза межами офісу

Зберігайте всю необхідну інформацію та документацію на хмарному сховищі, аби після увімкнення на робочих столах ноутбуків інформація не відображалася.

У цьому випадку слідчі не зможуть фізично отримати доступ до ваших даних, а єдине, що вони будуть здатні вилучити — самі комп'ютери

Не зберігайте конфіденційну та комерційну інформацію, договори й інші документи на жорстких дисках комп’ютерів, адже це значно спростить правоохоронцям роботу — отримати необхідну інформацію з диска можна без зайвих перешкод.

Не забувайте, що мережа WiFi та всі доступи до серверів і ноутбуків мають бути захищені паролем.

Підготуйте персонал до можливого обшуку

Корпоративні тренінги й семінари — найкраще рішення. Так ви проведете репетицію потенційного обшуку, оціните рівень підготовки працівників та отримаєте практичні поради, як поводитися та не видати зайвої інформації.

Однак, якщо правоохоронці вже на порозі,  не варто спілкуватися з ними чи понятими. 

Пам’ятайте: усе сказане може бути використане проти вас чи компанії. Є велика ймовірність бути викликаним на допит у якості свідка, а це також додатковий стрес.

Тому необхідно завчасно проінструктувати персонал: розмовляти з правоохоронцями можна лише в присутності адвоката, не розголошувати комерційну таємницю та зберігати спокій. 

Слідкуйте за мобільними пристроями та “чистотою”  листування

Раджу в цілях безпеки, реєструвати ваші месенджери на номери, які не належать операторам нашої країни — так правоохоронцям буде важче прослідкувати ваші робочі листування.

Також усі месенджери та поштові сервіси на телефоні варто захистити паролем на вхід, щоб слідчі не змогли увійти до них, просто відібравши пристрій. 

Завчасно підпишіть договір з адвокатом

По секрету: з адвокатом процес обшуку проходить набагато легше.

Нагадаю, що слідчий не має права не допустити адвоката до обшуку, а будь-які перешкоди доступу адвоката на підприємство будуть використані на вашу користь у суді.

Тож аби відчувати юридичний захист у такій стресовій ситуації, варто заздалегідь потурбуватися про безпеку підприємства й укласти договір з адвокатом, який буде супроводжувати процес обшуку та слідкуватиме, щоби ваші права не порушувались.

Обшук — досить неприємна слідча дія для будь-якого підприємця, але якщо до нього якісно підготуватися, можна пережити його без значних втрат — як майнових, так і фізичних!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]