Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2021 17:42

Розлучення в суді: скільки триває та які несподіванки приховує

Партнер, адвокат Адвокатського об’єднання "Суслов та партнери"

Поради від юриста, якщо "останній шанс" на відновлення стосунків не спрацював, і ви все ж вирішили припинити шлюб.

Як розпочати процес? Скільки він може тривати? Які несподіванки приховує? Скільки це коштує? А що, якщо передумати? Ці та безліч інших питань виникає після прийняття рішення про припинення стосунків.

У цій статті я детально розкажу про процес розлучення/розірвання шлюбу в суді.

Отже, насамперед потрібно розуміти, що шлюб може бути припинено чи розірвано:

• У позасудовому порядку — через органи РАЦС. Цей варіант актуальний для тих пар, у яких немає спільних неповнолітніх дітей, але є спільне бажання розлучитися. Відвідати органи РАЦС доведеться два рази за обов’язкової участі кожного з подружжя. Якщо спільного бажання немає, або є неповнолітні діти — цей варіант не актуальний.

• У судовому порядку — цей варіант застосовується в тих випадках, коли в подружжя є спільні неповнолітні діти або один із подружжя не згоден розлучатись.

Зупинимось детально на судовому варіанті припинення шлюбних відносин. Для визначення, у якому порядку подавати позов до суду (адже можливе позовне провадження чи окреме провадження), необхідно визначитися з ключовими моментами:

• чи є згода чоловіка/дружини на розірвання шлюбу;

• чи досягли чоловік та дружина згоди щодо утримання спільних неповнолітніх дітей/дитини.

Якщо досягнуто спільної згоди щодо припинення шлюбних відносин та утримання дітей, можливо розглянути справу в порядку окремого провадження (так званої, спрощеної процедури).

Переваги розгляду справи в порядку окремого провадження:

• подання спільної заяви чоловіком та жінкою свідчить про спільне бажання припинити шлюбні стосунки;

• досягнення згоди щодо утримання дитини/дітей (договір має бути нотаріально посвідчений) у майбутньому мінімізує будь-які негативні процеси щодо виховання дітей, визначення місця проживання, матеріального забезпечення дітей тощо. Водночас у разі невиконання умов договору про утримання дітей аліменти можуть бути стягнуті на підставі виконавчого напису нотаріуса. Отже, не потрібно додатково звертатися до суду з позовом про стягнення аліментів; 

• зазвичай, розгляд справи проводиться за одне судове засідання, що значно скорочує строки розгляду справи в судовому порядку. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. 

Якщо подружжя до моменту постановлення рішення про розірвання шлюбу вирішить поновити шлюбні відносини та припинити судовий процес, упродовж місяця з моменту подання заяви про розірвання шлюбу до суду вони мають право відкликати її.

За подання заяви про розірвання шлюбу в окремому провадженні сплачується судовий збір у розмірі — 454, 00 грн.

Якщо ж згоди між подружжям із будь-якого питання зазначеного вище не вдалося досягти, тоді необхідно звертатися до суду з заявою про розірвання шлюбу в позовному провадженні.

Які нюанси розірвання шлюбу в позовному провадженні?

За своєю суттю позовне провадження — це провадження, у якому одна особа (позивач) звертається до іншої особи (відповідач) з певними вимогами. У такому випадку з вимогами про розірвання шлюбу. Позивачем може бути один із подружжя (той, хто ініціює процес розірвання шлюбу та подання заяви до суду) — або дружина чи чоловік. Інший із подружжя, своєю чергою, буде відповідачем.

Важливо: позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений упродовж вагітності дружини й упродовж одного року після народження дитини.

Виняток із цього правила: коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Але і з цієї норми теж є винятки:

• чоловік та дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу впродовж вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою;

 подружжя має право пред’явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини. 

До якого суду подавати позовну заяву?

Законодавством визначено, що позовні заяви про розірвання шлюбу, позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Однак, у деяких випадках законодавець передбачив можливість вибору підсудності. Так, позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин, виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них. Слід пам’ятати, що зазначені факти повинні бути підтвердженні відповідними доказами. 

Скільки триває розгляд справи в суді?

Для надання відповіді на це запитання пропонуємо прослідкувати рух позовної заяви в суді.

Після пред’явлення позовної заяви до суду вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

Ознайомившись зі змістом позовної заяви, суддя визначає чи відповідає вона всім вимогам, визначених законом чи містить недоліки. Якщо наявні недоліки — суд надає строк на їхнє усунення, якщо недоліків немає — відкриває провадження по справі, протягом п’яти днів із дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків.

Однак не варто забувати, що якщо відповідачем вказана фізична особа (як у нашому випадку), суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи — відповідача.

На практиці перевірка судом відомостей про місце реєстрації відповідача може тривати близько трьох тижнів.

Оскільки законодавець визначив, що справи про розірвання шлюбу підпадають під категорію малозначних справ, які розглядаються в порядку спрощеного провадження, то суд розглядає такі справи впродовж розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження в справі.

Отже, відповідно до норм законодавства розгляд справи в позовному порядку має тривати близько 2–3 місяців.

Однак, на практиці ці строки можуть бути дещо тривалішими, зазвичай, це пов’язане із завантаженістю суддів, відсутністю забезпечення судів, регіону суду тощо та триває близько 3 — 6 місяців. 

Які ж несподіванки можуть очікувати під час розгляду справи в суді?

Слід пам’ятати, що сім’я є первинним та основним осередком суспільства. А, отже, й судова система, перш за все, покликана на збереження інституту сім’ї, як важливої ланки суспільства.

Таким чином, суд має право вживати заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

Наразі законодавцем не визначено строк, на який суд може вжити заходів щодо примирення, але на практиці цей строк може бути визначений від 1 до 6 місяців.

Що ж це означає? Якщо суд вирішить надати подружжю строк на примирення на певний строк, він постановляє відповідну ухвалу, якою зупиняє провадження по справі та на цей період справу не розглядає, надаючи можливість подружжю примиритись. Після спливу встановленого строку, суд відновлює провадження та з’ясовує чи примирилося подружжя. Якщо подружжя не примирилося — суд продовжує розгляд справи та ухвалює рішення про розірвання шлюбу.

Отже, у зв’язку з наданням судом строку для примирення подружжя, загальний строк розгляду справи може дещо збільшитися. 

А що, якщо іншому з подружжя байдуже, він не приходить до суду чи не надає будь-яких пояснень?

Слід зазначити, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Отже, ігнорування іншого з подружжя судового процесу, у разі його належного повідомлення судом (здійснення судового виклику) та обізнаності про наявний спір, призведе до ухвалення рішення про судового рішення про розірвання шлюбу без його участі. За подання заяви про розірвання шлюбу в позовному провадженні сплачується судовий збір у розмірі 908,00 грн. 

Коли шлюб вважається припиненим та як повернути дошлюбне прізвище?

• За наслідками розгляду справи суд постановляє рішення про розірвання шлюбу.

• Особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Однак, про цю вимогу потрібно заявляти в позовній заяві.

• У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється в день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

• Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

• Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]