Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2023 16:10

Як правильно розірвати договір?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

ТОП-3 варіанти розірвання договору

Життєві обставини часом швидко змінюються, а вчорашні домовленості сьогодні вже стають не актуальними. Проте що робити, з вже підписаними домовленостями на папері?

Розглянемо декілька варіантів дострокового розірвання договору:

1. Ідеальний варіант – укладення додаткової угоди із досягненням домовленостей щодо врегулювання дострокового розірвання договору.

2. Фактичне припинення договірних відносин. Деякі договори укладаються без зазначення обов’язкової закупівлі продукції чи послуг. В такому випадку достатньо буде не замовляти продукцію чи послуги. Але за вже отримане необхідно розрахуватися.

3. Якщо одна зі сторін проти розірвання і вимагає його виконання в повному обсязі – застосувати до договору ст. 652 ЦКУ – розірвання договору у зв’язку з істотною зміною обставин.

Для застосування ст. 652 ЦК України необхідно додержання одночасно таких умов:

· сторони не припускали, що зміна обставин настане;

· зацікавлена в розірванні сторона не може усунути виниклі обставини;

· обставини, що виникли, істотно змінило здатність заінтересованої сторони отримати за договором те, що сторона сподівалася отримати при його укладенні;

· ризик зміни обставин не несе заінтересована сторона, виходячи із суті договору або звичаїв ділового обороту.

При цьому, якщо сторони не досягнуть домовленості щодо розірвання договору у зв’язку з істотною зміною обставин, то зацікавлена сторона має право звернутися до суду щодо розірвання договору за тією ж підставою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]