Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2021 19:24

Особливості працевлаштування неповнолітніх

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Про які вимоги законодавства варто знати роботодавцям?

Картина ідеального життя в засобах масової інформації вже давно стала для нас чимось звичним. Культ трудоголізму, у поєднанні з «досконалістю» в соцмережах, чинить неабиякий тиск, особливо на молоде покоління. Тому не дивно, що сучасні підлітки все частіше ставлять собі питання, де та як заробити гроші. До того ж багато школярів та студентів прагнуть підзаробити під час літніх канікул.

Однак, роботодавці доволі обережно ставляться до прийняття на роботу неповнолітніх громадян. Насамперед це пов’язано з тим, що українське законодавство встановлює низку пільг і додаткових гарантій для цієї особливої категорії працівників. У цій статті ми розберемось із законодавчими аспектами працевлаштування неповнолітніх осіб та з’ясуємо, як створити максимально комфортні умови співпраці як для молодого працівника, так і для роботодавця.

 

З якого віку роботодавець може приймати неповнолітніх на роботу?

Неповнолітні — це особи, які не досягли 18 років. У трудових правовідносинах вони прирівнюються в правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Повернемось безпосередньо до вікових обмежень. Законодавець чітко визначає, що:

— За загальним правилом дозволено приймати на роботу неповнолітніх осіб, яким виповнилося 16 років

— За згодою одного із батьків може бути прийнято на роботу неповнолітніх осіб, яким виповнилося 15 років

— Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів у вільний від навчання час по досягненні 14 років за згодою одного з батьків

Водночас встановлюються не лише вікові обмеження, а й лімітування щодо застосування праці неповнолітніх.

Відтак, забороняються:

— Важкі роботи, роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці, підземні роботи

— Роботи, що передбачають підіймання й переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми

— Нічні роботи

— Надурочні роботи

— Роботи у вихідні дні

 

Охорона здоров’я підлітків

Як уже було зазначено раніше, в інтересах охорони здоров’я підлітків у чинному трудовому законодавстві встановлюються певні обмеження, що стосуються працівників, які не досягли 18-річного віку. Одним із них є проходження медичного огляду. Осіб, яким не виповнилося 18 років, приймають на роботу лише після попереднього медичного огляду.


Процедура прийняття на роботу і припинення трудових відносин із неповнолітніми

Одним із найважливіших етапів працевлаштування є підготовка всіх необхідних документів. Що саме потрібно зробити при працевлаштуванні неповнолітнього працівника, та яку документацію оформити? Давайте розбиратись.

Для прийняття на роботу неповнолітній подає:

— Паспорт

— Копію картки платника податків (за наявності)

— Заяву про прийняття на роботу

— Трудову книжку (за наявності)

— Документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію)

— Згоду батьків (для осіб віком 14 і 15 років)

— Документ навчального закладу про режим навчання (для осіб віком 14 років)

— Довідка про проходження медичного огляду

— Посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників)

 

Коли необхідна документація готова, можна приступати до укладення трудового договору. У п. 5 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю зазначається, що трудовий договір має бути укладено виключно в письмовій формі. Щодо укладення договорів про повну матеріальну відповідальність у законодавстві зазначається таке: заборонено укладати письмові договори про повну матеріальну відповідальність з особами, яким не виповнилося 18 років.

У положеннях ст. 189 КЗпП вказано, що роботодавці зобов’язані вести спеціальний облік неповнолітніх працівників із зазначенням дати їхнього народження. Правила ведення такого обліку в законодавстві не встановлені, тож він має право вести такий облік у довільній формі.

 

Робочий час

Усі необхідні документи зібрані, договір підписано, школяр окрилено спішить на роботу, але що він має знати на рахунок свого робочого часу?

Усі неповнолітні мають право на пільги щодо робочого часу, заробітної плати та надання відпусток. Зокрема, для всіх працівників, які ще не досягли 18 років, чинним законодавством встановлено скорочену тривалість робочого часу. 

Так, якщо для дорослих працівників нормальна тривалість робочого часу становить 40 годин на тиждень, то підлітки віком до 16 років не повинні працювати понад 24 години на тиждень, а працівники віком від 16 до 18 років — понад 36 годин на тиждень (п. 1 ч. 1 ст. 51 КЗпП України).

Однак, заробітна плата неповнолітнім працівникам, при скороченій тривалості їхнього робочого часу, виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам, що працюють у повному режимі робочого часу.

 

Відпустки

Право кожного працівника на щорічну відпустку гарантовано законодавством України. Для неповнолітніх працівників щорічна основна відпустка встановлюється тривалістю в 31 календарний день.

У разі надання відпустки працівнику роботодавцю потрібно взяти до уваги таке:

— відпустка надається неповнолітньому в зручний для нього час

— неповнолітні працівники мають право на використання щорічної відпустки повної тривалості до закінчення перших шести місяців безперервної роботи

— відпустки надаються щорічно

— заміна відпустки грошовою компенсацією не допускається

 

Припинення трудових правовідносин із неповнолітніми

Звільнення неповнолітніх працівників з ініціативи роботодавця відповідно до ст. 198 КЗпП України допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою відповідного органу в справах неповнолітніх

Важливо, що відповідно до чинного законодавства розірвати трудовий договір із працівником, який ще не досяг 18 років, можна не тільки з ініціативи роботодавця та самого неповнолітнього працівника, а й з ініціативи батька чи матері (усиновлювача чи піклувальника) останнього, а також державних органів і службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю.

Проте, такий перебіг припинення трудових відносин із неповнолітнім можливий лише за умови, коли подальше виконання трудового договору загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси (наприклад, заважає успішності в навчальному закладі).

Належне дотримання норм трудового законодавства та знання його особливостей при працевлаштуванні неповнолітніх працівників, дасть змогу роботодавцю уникнути трудових спорів, запобігти санкцій і штрафів, пов’язаних із порушенням таких норм, а молодому працівнику надасть набір інструментів, що допоможе протистояти можливому зловживанню з боку роботодавця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]