Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.07.2021 19:06

Відпустка по догляду за дитиною: як роботодавцю захиститися від зловживань?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Поради від юриста для власників бізнесу

А ви знали, що відтепер матір і батько мають рівні права на отримання відпустки по догляду за дитиною?

Саме таку можливість їм надав законодавець, дозволивши оптимально поєднувати трудову діяльність із сімейними обов’язками й усунувши законодавчі прогалини, які обмежували права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною.

15 квітня 2021 року за N1401–IX було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька в догляді за дитиною» (надалі — Закон N1401–IX).

Відтепер батько чи мати зможуть отримувати щороку додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Зазначеним Законом N1401–IX було внесено зміни до ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року N 504/96-ВР, а саме:

«у частині першій статті 19 слова «Жінці, яка працює й має» замінити словами «Одному з батьків, які мають», слова «яка усиновила» — словами «які усиновили», а слова «матері особи з інвалідністю» — словами «матері (батьку) особи з інвалідністю»».

Після внесених змін частина 1 ст. 19 має такий зміст:

«Одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України)».

Таким чином, законодавець надав право на отримання оплачуваної соціальної відпустки одному з батьків: або матері, або батьку.

Питання, яке тепер цікавить кожного роботодавця — як встановити, що другий із батьків не використав у поточному році таку відпустку, з огляду на те, що вона надається один раз на календарний рік і тільки одному з батьків?

Чинне законодавство не містить переліку документів, які свідчать про те, що другий із батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку.

З метою додержання вимог законодавства та уникнення зловживань із боку батьків, вважаємо, що буде достатнім отримати з місця роботи другого з батьків належно оформлену довідку, у якій із достатньою достовірністю підтверджується, що другому з батьків дитини не надавалася соціальна оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Презентуємо вам зразок такої довідки

Довідка

 

Дійсним повідомляємо, що гр. ________________________, як один із батьків, який має двох або більше дітей до 15 років, не отримував, відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року N 504/96-ВР, щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів, чи грошову компенсацію за неї.

Довідка видана для пред’явлення за місцем роботи другого з батьків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]