Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2021 15:32

Як обрати ідеальну систему оподаткування для вашого бізнесу: 5 порад від юриста

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Шукаєте податкову систему для своєї компанії? Подивіться на це під інакшим кутом!

Тож віддайте Кесареве Кесареві

Євангелія від святого Матвія

Обрання ідеалу…. Та чи обираємо ми ідеал?

Почнемо з розбору понять:

Ідеал (лат. idealis, від грец. ίδέα  образ, ідея)  досконалий стан явища.

Система (від дав.-гр. σύστημα  «сполучення», «ціле», «з’єднання»)  множина взаємопов’язаних елементів, що утворюють єдине ціле, взаємодіють із середовищем і між собою й мають мету.

Податкова система України  це сукупність податків, зборів, інших обов’язкових платежів і внесків до бюджету України й державних цільових фондів, які діють у встановленому законом порядку.

Система оподаткування  усі податки та збори (обов’язкових платежів), встановлені Законом, що мають на меті наповнення бюджетів різних рівнів, шляхом адміністрування податків і зборів суб’єктів господарювання.

Принципи податкового законодавства спрямовані на збалансованість та стримання фіскального підходу. Але насправді ідеальна система оподаткування полягає в максимальному оподаткуванні бізнесу й наповненні бюджету. А отже, цей варіант більше підходить для держави в особі її фіскальних органів.

На противагу, для суб’єктів господарювання коректним буде обирати не ідеальну систему оподаткування, а оптимальну!

Оптимальний (англ. optimum, optimal; нім. optimal) — найкращий із можливих варіантів чогось, найвідповідніший завданню та умовам.

В Україні існує дві системи оподаткування: загальна та спрощена. Кожна з цих систем мають свої умови застосування.

Проаналізуйте ці 5 ключових тез, які допоможуть вам знайти правильний підхід до обрання системи оподаткування, незалежно від організаційної форми та стадії розвитку бізнесу.

 

1. Tempora mutantur et nos mutamur in illis часи змінюються й ми змінюємося

Ніщо не стоїть на місці, а бізнес тим більше. Обираючи систему оподаткування, треба відповідально розуміти, що вона не є сталою. У разі зміни умов ведення бізнесу, прийняття нового законодавства, зміни кон’юнктури ринку, запровадження локдауну й інших обмежень  система оподаткування може, а точніше  повинна,  бути змінена.

Отже, у цьому випадку оптимальність системи оподаткування полягає в її відповідності змінам економічних, соціальних і правових умов ведення бізнесу.

 

2. Готуйте проєктний розрахунок економічних показників діяльності бізнесу

Іншими словами, це модель економічної доцільності бізнесу. Такий розрахунок є обов’язковим і, як показує практика, використовується достатньо ефективно. Але окрему увагу необхідно приділити врахуванню в такій моделі податкового навантаження при застосуванні тієї чи іншої системи оподаткування.

Водночас варто враховувати можливі зміни умов ведення бізнесу, що може вплинути на диверсифікацію чи консолідацію фінансових потоків, що своєю чергою буде вимагати своєчасної зміни системи оподаткування.

 

3. Враховуйте мету створення бізнесу й інтереси власника

Оперативна діяльність ведення бізнесу повинна відповідати основній меті його створення  інтересам власників. Саме вони визначають основний напрямок роботи впродовж активного існування бізнесу.

Як правило, власники за кошт отриманих прибутків втілюють свої інтереси та самореалізовуються в різних сферах. Але будь-який бізнес має свій початок і своє «припинення». І цей кінець не обов’язково пов’язаний із банкрутством чи ліквідацією. Рівень розвитку підприємства відповідає рівню розвитку самого власника. Бізнес, який досяг певного рівня, має бути проданий  для подальшого розвиту з іншими його бенефіціарними власниками.

При обранні системи оподаткування необхідно враховувати податкові аспекти останньої фази активної діяльності бізнесу, тобто те, у якому стані щодо податкових зобов’язань та яким платником податків буде господарюючий суб’єкт на стадії «припинення»,  та чи буде відповідати такий стан інтересам власників.

 

4. Мета визначає рівень досконалості

Обираючи систему оподаткування, вам необхідно мати на меті не ухилення від сплати податків і інших платежів. Обирайте ту систему, яка буде найбільш прийнятною з позиції сплати податків і не порушуватиме структури розвитку бізнесу. Зверніть ОСОБЛИВУ увагу, що не «існування», а «розвиток» бізнесу.

Досягнення такої мети можливе за умови створення взаємозалежних бізнес-процесів, що мають єдину ділову мету, з оподаткуванням, що відповідає кожному з елементів такої бізнес-системи. Виключення хоча б одного з елементів цієї системи унеможливлює її існування загалом.

 

5. Оцінюйте зв’язки й баланс

Останнє, але не менш важливе при виборі систему оподаткування: враховуйте  порядок оподаткування доходів кінцевого власника бізнесу. Це особливо актуальним за наявності іноземного елементу в структурі власності чи в групі компаній.

Оподаткування доходів бенефіціарних власників, з урахуванням правил оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК), повинно бути гармонійним продовженням цілей і мети застосування оптимальної податкової системи оперативного бізнесу.

Дотримуйтеся цих порад для розвитку безпечного бізнесу та його оптимального оподаткування!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]