Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2020 13:54

Готуємось до місцевих виборів: 5 кроків, які кандидати мають зробити вже зараз

Менеджер з комунікацій

Лише системний підхід до агітації визначить лідерів перегонів на місцевих виборів

Передвиборчі кампанії кандидатів на місцевому рівні, як і завжди, стартували із біл-бордів і відеороликів. Ці традиційні методи агітації ще довго залишатимуться найпопулярнішими та зберігатимуть деякий рівень ефективності. Однак на даному етапі є відчуття, що за бордами і роликами нема ідейної бази, загального розуміння вектору руху. Кандидати усвідомили, що вибори вже за кілька місяців, і вирішили якнайшвидше заявити про себе, випередивши конкурентів.

Бути на крок попереду - це цілком правильне рішення з точки зору комунікацій. Проте сучасні політичні комунікації стали набагато різноманітнішими, а виборці – більш вимогливими. Тому лише комплексний підхід до агітації визначить лідерів цих перегонів.

Я виділила 5 базових кроків, які вже сьогодні має зробити кандидат, якщо він претендує на перемогу.

Крок 1. Комунікаційна і креативна стратегія

Це та червона нитка, на яку нанизуватимуться всі подальші агітаційні інструменти, скріплюючи їх та підкорюючи одній меті. Без неї агітація буде розірваною, хаотичною. Розробляючи комунікаційну та креативну стратегію, кандидат і його команда зможуть розкласти по поличках всі складові своєї кампанії.

Яка моя кінцева мета? Які мої сильні та слабкі сторони? Які ризики можуть супроводжувати кампанію? Хто мій електорат? Чого він очікує? Як і якими каналами говорити з людьми? Що я хочу їм сказати? Ким я хочу бути для них? Чіткі відповіді на ці питання стануть фундаментом кампанії, дозволять вести агітації системно, прицільно, зрозуміло і доречно для кожного реципієнта, а вся кампанія буде підкорена одному стилю та ідеї.

Крок 2. Рекламна стратегія

Це логічне продовження першого кроку. Очевидно, що без реклами охопити весь електорат і виграти вибори неможливо. Рекламна стратегія допоможе ще глибше вивчити свою аудиторію: за віком, статтю, освітою, поведінкою в інтернеті, інтересами тощо. А потім, на основі отриманих даних, розділити її на невеликі групи.

Навіщо це треба? Щоб доносити таргетовані, тобто звужені до майже персоналізованих повідомлень, рекламні меседжі. Мета мікротаргетингу – привернути увагу кожного, донести саме ту думку, яку хоче почути виборець, та сформувати образ кандидата, який піклується саме про нього.

Знання про аудиторію також допоможуть обрати більш ефективні рекламні канали для кожної вузької групи. Хтось постійно відвідує Facebook, а хтось полюбляє Instagram, деякі люди щодня дивляться телевізор, а дехто навіть не має його вдома, хтось постійно читає новини протягом дня, а хтось проводить весь вільний час за мобільними іграми. Для кожного з цих людей можна знайти свій підхід.

Крок 3. Програмні меседжі

Меседж-бокс або набір основних повідомлень, з якими кандидат виходить до людей, має бути сформований на основі комунікаційної стратегії, розуміння свого позиціонування, цілей, електорату. Варто продумати як ключову комунікацію, що стане основним повідомленням кампанії для всіх груп, так і точкові меседжі, які поширюватимуться на окремі цільові аудиторії.

Всі вузькі меседжі важливо перевіряти на відповідність ключовій комунікації та головній меті кампанії, аби не збивати з толку виборців. З досвіду нашої агенції RMA, часто буває, що кандидата починає хитати у його комунікації. В результаті електорат втрачає довіру до непослідовного політика та відвертається від нього. Тому важливо тримати свою лінію від початку до кінця кампанії.

Крок 4. Команда

На етапі, коли до виборів залишилось менше 4 місяців, кандидатам саме час завершити формування своєї команди. Важливо оточити себе професіоналами, а не “випадковими” людьми, які будуть в змозі сформувати стратегію кампанії, слідувати та підкорювати їй всі рішення.

Важливо розділяти, які проєкти краще робити in-house, а які – віддати на аутсорс. Зокрема, тримати у штаті комунікаційного, креативного і рекламного стратега – дорого і недоцільно. По-перше, ефективніше, коли цим займається не одна людина, а велика команда професіоналів – це зазвичай пропонують агентства. По-друге, це ситуативне завдання, і набагато вигідніше один раз заплатити агентству, аніж тримати стратега в штаті на щомісячній зарплатні.

Продакшен також вигідніше виносити на аутсорс, адже обсяги контенту протягом агітаційного періоду будуть шаленими. А власний штат з декількох десятків дизайнерів, верстальників, операторів, відеодизайнерів, режисерів сценаристів, копірайтерів може сильно вдарити по бюджету кампанії. Більш того, продакшен на аутсорсі – це сформована роками команда, яка працює, як єдиний організм, а значить виконує завдання швидше, якісніше, ефективніше.

Крок 5. Акаунти у соцмережах

Диджиталізація все глибше проникає у передвиборчі кампанії у всьому світі. Останні вибори президента та парламенту в Україні продемонстрували значущість соцмереж у веденні агітації. Акаунти кандидатів у соцмережах – це вікно в їхній персональний світ, можливість трохи наблизитись до того політика, якому ти симпатизуєш, зануритися в його світ.

Що більш “прокачаний” акаунт, що більше підписників він має, що більше контенту генерує – то більшу зацікавленість викликає кандидат. А відповідно – у нього більше шансів на виборах. Ми в агенції RMA переконані: персональні сторінки у соцмережах – це must have для сучасного політика.

Для тих кандидатів, які претендують на перемогу на виборах, зараз лунає останній дзвіночок, щоб почати системно, креативно, за допомогою професіоналів, вести свої соцмережі. Люди люблять живих людей. А соцмережі – це найкращий інструмент формування “політика з людським обличчям”. 

До місцевих виборів залишилося менше 4 місяців. І якщо хтось із кандидатів досі не зробив ці 5 фундаментальних кроків для ефективної комунікації з електоратом, час поквапитися. Адже політичний потяг мчить невпинно. Хто підготується до цього рейсу системно, матиме шанс потрапити до кабіни машиніста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]