Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2012 09:40

Закон про мови може “підтягнути” електорат регіоналам

Засновник "Медіа-Трейд Україна"

Масова хвиля несприйняття та протесту проходить Україною у відповідь на схвалений парламентом антинародний Закон № 9073 «Про основи державної мовної політики». Закон – тут лише привід, справжня причина - вибори. І, можливо, - майбутня зустріч глав двох дер

Масова хвиля несприйняття та протесту проходить Україною у відповідь на схвалений парламентом антинародний Закон № 9073 «Про основи державної мовної політики». Такої зневаги до власної рідної мови Україна не бачила з часів польського та російского ярмування. Більше 20 років, покладених на розвиток національної мови, культури та традицій парламентарі знищили одним розчерком пера. Нагадаю, Закон № 9073 надає статус “регіональної” мовам національних меншинств, перш за все російській.

Закон – тут лише привід, справжня причина - вибори. І, можливо, - майбутня зустріч глав двох держав, Путіна і Януковича. Перш за все “захист” російської мови може покращити відносини України з Росією. З усіх країн, чиї меншинства проживають на території України, саме Росія першою і поки що єдиною схвально заговорила про скандальний закон. З іншого боку намічені переговори глав обох країн завдяки зайнятості опозиції на акціях протесту можуть мати певні результати після піврічної прохолоди у відносинах країн та продемонструвати готовність української влади активніше співпрацювати з Росією. Економічна політика Януковича невдала, і від нього почали відвертатися навіть власні прихильники. Тому мовне питання є стратегічним для збереження зв'язків з Росією і в той же час президент тим самим консолідує навколо себе своїх проросійських виборців напередодні майбутніх виборів до Верховної ради.

Приймаючи антинародний Закон депутати Партії регіонів керувались і власними політичними інтересами, зневажаючи при цьому державні. Вже ні в кого не виникає сумніву, що мовне питання – це чітко прорахована  виборча технологія, яка дозволяє привернути на свій бік певну частину електорату. Якщо закон буде підписаний президентом, російська мова отримає статус регіональної там, де вона є рідною як мінімум для 10% населення, а це 13 з 27 адміністративно-територіальних одиниць. Україна має “проросійський спадок” ще з радянських часів і за різними даними прийняття закону напередодні старту виборчої компанії може “підтягнути” рейтинг біло-голубих десь на 1,5 – 2%.

Прийняття закону, незважаючи на значні протестні настрої в суспільстві створили перш за все прийнятний передвиборчий плацдарм для влади – політичну кризу, яку і покликана буде вирішувати політична сила влади. На ділі реалізовувати намічене в законі немає коштів у держбюджеті, а тому далі політичної балаканини справа не зайде.  

Втім, “мовне питання” Адміністрація Президента може розіграти по-іншому, наприклад на користь рейтингу Президента. У якості гаранта Конституції, спокою в державі, голова країни може не підписати даний нормативний акт, висунути певні додаткові умови для захисту української мови, оскаржити легітимність закону “руками” Конституційного суду і таким чином продемонструвати теоретичну здатність до прийняття сбалансованих для українського суспільства рішень.

Яким би не було остаточне рішення щодо легімітизації Закону України № 9073 «Про основи державної мовної політики», влада забезпечила собі вирішення й інших, аж ніяк не мовних питань. Поки весь народ спостерігає за розвитком сутичок націоналістів та прихильників закону, Верховна Рада прийняла рекордну кікість законодавчих економічно та соціально резонансних, які вже за попередніми розрахунками коштуватимуть державному бюджету України більше 300 млрд. грн.. Так, пропротягом всього лише двох днів прийнято в цілому:

Закон „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель, №9634”, яким з-під контролю платників податків  виводяться державні закупівлі за різними оцінками до 270 млрд гривень в рік.

Зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо державних запозичень) - залучення китайського товарного кредиту на сільгосптехніку 24.3 мільярда гривень.

Центральній виборчій комісії на створення та запровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчих дільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України у 2012 році додано 1 млрд гривень.

Дозволено реалізацію чи безоплатну передачу об’єктів державного цінового регулювання Аграрного фонду

Звільнено від податків національний проект „повітряний експрес”  - податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств, ввізного мита та земельного податку фірму-нерезидента, яка споруджує залізничне пасажирського сполучення м. Київ - міжнародний аеропорт «Бориспіль»; будівництво міської кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва на ділянці Київ-Бориспіль; будівництво дороги від Подільського мостового переходу до проспекту Ватутіна у м. Києві. Прямі втрати бюджету прогнозуються на рівні 320 млн гривень.

Збільшено видатки  за програмою "Державна підтримка будівництва і технічного переоснащення вугле- та торфодобувних підприємств" на 2.2 млрд. грн., у тому числі:

-  на фінансування реконструкції технологічного комплексу скіпового ствола № 1 шахти ім. В.М. Бажанова на 163,0 млн. грн.

-  на фінансування будівництва шахти № 10 «Нововолинська» на 469,0 млн. грн.;

- технічне переоснащення вугледобувних підприємств та фінансування програми реновації гірничошахтного обладнання на 1590,7 млн. гривень. 

 - збільшення  на 174,0 млн. грн. видатків із загального фонду Державного бюджету України Генеральній прокуратурі на виконання бюджетної програми "нагляд органів прокуратури за додержанням законів та представницькі функції в суді"

Змінено порядок обрання Голови Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України  

Лише неповний аналіз прийнятих нормативних актів дає чітке розуміння, навіщо була розіграна в котрий раз скандальна мовна ситуація і куди зникнуть кошти для виконання тих же соціальних програм.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]