Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2019 11:46

Горіла Tesla, палала: що робити, щоб такого ніколи не сталося?

Експерт ринку автомобілів та електромобілів. Директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА

Чи дійсно самозагоряння - вагома причина не купувати електрокар?

Для того, щоб ефективно приймати рішення в такому порівняно новому виді бізнесу, як електромобільна інфраструктура, мені доводиться уважно слідкувати за українськими та світовими новинами всієї електромобільної галузі. Щодня - це сотні заголовків англійською, українською та російською мовами. Ви й без мене знаєте, як приваблюють ЗМІ скандали або нещасні випадки. Традиційно, для такої “гарячої” та трендової теми, як електрокари, мусив би існувати свій маркер “негативу”. 

Складається враження, що на тлі суцільного позитиву (ринок росте, споживачі задоволені, світ підтримує) такою інформаційною “фішкою” стає “загоряння електромобілів”. Але чи дійсно варто звертати на цей фактор аж таку увагу? Як обрати електрокар, якому точно не загрожує загоряння? А може авто на ДВЗ безпечніші й ну їх, ці електрокари, подалі? Давайте розбиратися. 

По-перше, одразу хочу заспокоїти гарячі голови, які вже від заголовку потирали руки “О, скандальчик з електрокарами!..” Насправді електромобілі загоряються не частіше, ніж авто з двигунами внутрішнього згоряння. Якщо говорити офіційною мовою, то “ризик виникнення пожеж в електромобілях буде порівнянний або трохи менше, ніж у автомобілів на бензині або дизпаливі”. Саме такий висновок було зафіксовано у доповіді  американської Національної адміністрації безпеки дорожнього руху (NHTSA) іще за 2017 рік. 

Іншими словами, електрокари точно не більш небезпечні в сенсі виникнення пожеж. Однак - як і решта автомобілів - електрокар також може постраждати від пожежі. І, на жаль, Україна тут не виняток - в нас також стаються подібні випадки. Про них також активно пишуть ЗМІ, часом - не особливо вникаючи у причини пожеж, але часом і проводячи справжні журналістські розслідування щодо таких причин. То все ж таки - чому електрокар в принципі може спалахнути та як перестрахуватися від такого нещастя? 

Якщо говорити в найширшому сенсі, причина загоряння - це певний дефект. Але одна річ, якщо загоряння виникає внаслідок ДТП - тоді причина дефекта цілком зрозуміла. Але як бути з тими поодинокими прикладами зі ЗМІ, коли електрокари займаються вогнем у гаражах чи навіть на станціях зарядки? Певно, тут також ідеться про дефекти, але приховані - або закладені в конструкцію електрокара (як це було із авто стартапа NIO, які відкликали з ринку саме через ризик самозагоряння), або ж такі, що виникли в результаті певного втручання. 

Скажу одразу - певний вплив на загорання має технологія літій-іонних батарей. Попри те, що із такими батареями ви стикаєтеся щодня по багато разів, тобто вони ввійшли у наш побут надійно й надовго - усе ж вони не ідеальні.Компоненти батарей, на жаль, чутливі до коливань температур і пошкоджень, вони іноді перегріваються. Саме тому при найменшому сумніві щодо цілісності батареї або при підозрі стороннього - не заводського втручання - варто бити тривогу й звертатися до сертифікованих спеціалістів. 

Якщо подивитися на причини загоряння суто з технічної точки зору, то спеціалісти називають декілька типів пошкоджень, які до нього можуть призвести. Механічні пошкодження комірок акумуляторів, порушення технологій виробництва на заводі (що малоймовірно) або при переробках електрокара (що ймовірніше), а також проростання ланцюжків літію (дендритів) через сепаратор - ці причини можуть призвести до короткого замикання. Наприклад, у цій статті про такі феномени написано досить просторо і з відповідною термінологією, для зацікавлених - рекомендую. 

Іншими причинами загоряння можуть стати перегрів акумуляторів через високу температуру навколишнього середовища, або ж через порушення процесів зарядки чи розрядки батарей: перевищення максимально допустимого рівня напруги, занадто велика розрядка тощо. Кожен випадок тут - особливий, і розслідувати причини займання часто виявляється непростою справою. 

Саме тому варто пам’ятати, що фраза “хто не ризикує, той не п’є шампанського” електромобілів не стосується. Ризикувати тут точно не варто. 

По-перше, приглядайтеся передовсім до перевірених брендів та моделей, про які немає новин щодо масового  відкликання з ринку. 

По-друге, не варто використовувати електрокари при екстримальних температурах та на непристосованих поверхнях: були випадки, коли Tesla загоралася від пошкодження днища авто дорожнім сміттям. Однак зараз виробники вже врахували такі випадки та внесли поправки в конструкції електромобілів. 

По-третє - остерігайтеся “переробок” і втручання приватних ремонтників, несертифікованих переробників у серце вашого електромобіля. Адже вони працюють на ваш страх і ризик з результатом створення електрокара, тобто - роботи тисяч інженерів, які закладали в нього ретельно прораховані характеристики та технічні рішення. Саме тому стороннє втручання, яке не стало результатом такої ретельної роботи, може стати небезпечним. 

Однак що робити, якщо - не приведи Господь - авто потрапило в ДТП і потребує відновлення? Радимо звертатися до сертифікованих СТО, що працюють саме з електромобілями, або ж до людей, які переконливо можуть довести, що їх ремонт - дійсно професійний. 

Такі поради можна дати всім, хто остерігається купувати електромобіль через можливість загоряння. Але я додам від себе іще декілька заспокійливих фактів. Передовсім - варто довіряти надійним автовиробникам - при виявленні найменших натяків на конструкційні вади, авто масово відкликаються з ринку. Окрім того, вони дбають про безпеку й іншими методами - наприклад, розробляють нові технології для батарей, а також коригують програмне забезпечення, аби відстежувати поведінку батареї, і при необхідності виявляти небезпечні ситуації, як це зробили в Tesla. 

Насправді автовиробники постійно дбають про вдосконалення електрокарів, їх безпечність незмінно росте. Про це свідчать і краш-тести, які доводять переваги електромобілів над автомобілями з ДВЗ. Зрештою, самі автовиробники також роблять заміри безпеки. Наприклад, у компанії Tesla, грунтуючись на повідомленнях 300 тисяч власників цих електрокарів, стверджують, що вони в 10 разів рідше спалахують, ніж звичайні автомобілі з ДВЗ. 

Тож відмовлятися від щастя мати електрокар, начитавшись новин про самозагоряння - нонсенс. Варто лише копнути глибше, щоб зрозуміти: є декілька дієвих правил, слідуючи яким можна убезпечити себе від проблем із зарядкою вашого електрокара. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]