Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2018 10:16

Як використовувати авто на 100% без потреби його купувати та обслуговувати

Експерт ринку автомобілів та електромобілів. Директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА

Соціологи якось підрахували, що автомобілі вимушено простоюють у середньому 96% часу на стоянках, тоді як ефективно використовується – 4% часу експлуатації.

Американські соціологи якось підрахували, що тамтешні автомобілі вимушено простоюють у середньому 96% часу на стоянках, тоді як ефективно використовується – всього 4% часу експлуатації. Та й то, 1% із 4-х використовується на пошук парковки у забитому міському просторі.   Цей факт науковці наводять, аби спрогнозувати розвиток авторинку в довгостроковому періоді, стверджуючи: майбутнє – за  автономними авто спільного користування.

За прогнозами американських аналітиків, вже у 2030 році 95% маршрутів обслуговуватиметься безпілотними авто, що належатимуть корпораціям. А на 40% авто, що залишатимуться у приватній власності, припадатиме всього 5% перевезень. Це, з одного боку, розвантажить міське середовище від засилля автомобілів, а з іншого – дозволить використовувати авто значно ефективніше та економніше. 

Однак озвучена цифра – довгостроковий прогноз, а отже в цю модель може втрутитися чимало ризиків – як технологічних, так і соціальних. Втім, проблему, про вирішення якої говорять науковці та аналітики, ніхто не відміняв. Чи є спосіб максимально ефективно використовувати автомобіль, аби він, передовсім, міг задовольнити реальні потреби конкретної людини, а не став просто дорогою статусною іграшкою, або ж і взагалі причиною гігантської дірки у сімейному бюджеті?

Як не банально, відповідь на це питання варто шукати не у далекому і складно прогнозованому майбутньому, а в концепції «авто як сервіс», на якій і будуються прогнози про бліцкриг автомобілів-безпілотників. Поясню простіше: вже зараз можна користуватися всіма перевагами автомобіля 100% корисного часу без потреби купувати його за грубі гроші та витрачати купу часу, зусиль та головне – коштів – на його обслуговування.

Таємниці тут немає від слова «взагалі». Мова іде всього-на-всього про… оренду автомобіля. Судіть самі – описуючи «світле безпілотне майбутнє» американські журналісти, зазвичай, малюють таку картину: немає потреби у вічно забитих великих міських парковках, немає потреби у крутому захищеному домашньому гаражі, авто можна замовити через додаток або чатбота – і вуаля, невдовзі воно вже стоїть перед вашим порогом. Вас взагалі не парять такі проблеми, як техогляд авто чи його обслуговування, з іншого боку – немає потреби переплачувати за таксі з водієм.   Приблизно тими ж словами можна описати й ситуацію, коли ви замовляєте вже сьогодні орендний автомобіль: принципова відмінність полягає хіба в тому, що кермуватиме ним не робот, а ви самі.

Поки провідні гравці авторинку намагаються вже зараз адаптуватися до викликів майбутньої відмови від концепції приватних авто, компанії, що надають послуги оренди авто, уже зараз у свій спосіб вирішують цю проблему. Поки Uber вкладає мільйони, якщо не мільярди доларів у розробку безпілотників та концептуальних рішень для повної реорганізації транспортного забезпечення приватного сектору, компанії на кшталт BLS уже зараз готові повністю замінити приватне авто максимально ефективною орендою: тільки тоді, коли потрібно і саме на той час, на який є потреба в авто. Більше того – такі компанії надають можливість автовласникам здавати в оренду власні авто, тож відсоток «простою» в цих випадках знижується іще більше.

Разом із цією, здавалося би, традиційною на перший погляд галуззю ринку авто послуг – орендою – активно розвиваються й інші, інноваційні сервіси. Йдеться, по-перше, про каршерінг – спільне володіння і використання автомобілів. Ця модель відома іще з кінця 80-х років, однак останніми роками набула особливої популярності. Більше того – в наш час каршерінг часом позиціонують як «похвилинна оренда авто», альтернативу таксі. По-друге – можна згадати про сервіс «блаблакар», який також нагадує концепцію «спільного використання автомобіля», однак найголовніше у ньому те, що він звільняє дорогу від кількох авто на користь лише одного, в якому і їхатимуть попутники з одного до іншого міста.

Зазвичай, коли йдеться про «три кити» технологічного прориву в автомобільній індустрії, називають передовсім перехід від двигуна внутрішнього згорання до електромобіля, від водія до автопілоту та від концепції «персонального авто» до концепції «авто як сервіс». І в цій тріаді саме середня ланка – «безпечний ефективний автопілот» – наразі є найслабшою. А от третя складова – «авто як сервіс» – реалізується у свій спосіб вже зараз. Тими, хто орендує авто для поїздки у відпустку або на дачу замість тримати для таких потреб власний транспорт. Тими, хто відмовляється від «другого авто» – адже завжди в разі потреби можна оперативно орендувати автомобіль будь-якого класу. Тими, хто відкритий до експериментів, хто хоче спробувати щось нове, хоче різноманітності та можливості робити вибір коли йому завгодно, зрештою – хто готовий до майбутнього вже зараз.  

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]