Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2018 11:31

Енеїда: Яхта «Пірра» - історія поневірянь

Магістр міжнародного права, адвокат

Вкрай необхідно, щоб хоча б на одній справі за участі громадян України, показати належний захист – це буде на користь як і всій системі правосуддя так і для всіх затриманих українців у Греції.

Енеїда: Яхта «Пірра» - історія поневірянь

 

Першою Пірра відмовилась волі Феміди скоритись

Публій Овідій Назон, Метоморфози

 

Пізнім вечором суботи 23 вересня 2017 року в сорока морських милях на південний захід від острова Венетіко (Venetiko) в міжнародних водах  була затримана Береговою охороною Греції (Hellenic Coast Guard) прогулянкова яхта під прапором Австрії. На борту яхти знаходилось 63 мігранти з Пакистану та 2 члени екіпажу – громадяни України. За попередньою інформацією, мігранти прибули спочатку з турецького берега на острів Аморгос (Amorgos), що в Егейському морі, на іншому судні для подальшого транзиту в іншу країну.

Двох громадян України звинуватили у злочині за сукупністю діянь – у сприянні незаконному переміщенню з Греції громадян третіх країн (негромадян Європейського Союзу), які не мають права в'їжджати на територію Греції або яким заборонено з будь-якої причини, та як осіб, які забирають таких громадян з зовнішніх чи внутрішніх пунктів кордонів з метою їх переміщення на територію країни-члена ЄС. Злочин за сукупністю діянь – коли переміщення групи осіб через кордон розглядається як множинність злочинів по переміщенню однієї особи відповідно до кількості осіб. Грубо кажучи, незаконне переміщення 63 осіб це 63 окремих злочини з переміщення однієї особи. З огляду на покарання за переміщення однієї особи у вигляді позбавлення волі на 3 роки, можна допустити ймовірний вирок мінімум в 183 роки. Якщо нічого не робити.

За даними слідства яхта була затримана у точці з координатами 36° 06' 50" N та 21° 27' 48" E, тобто у відкритому морі/міжнародних водах. Також повідомляється, що яхта була викрадена ще на початку вересня з острова Родос.

Перше на що звертаєш увагу – законність затримання. Розберемося трохи з цим.

 

Переслідування по гарячих слідах

Чути розбещеннi крики морських птахів

Лесь Подервянський

 

Відповідно до ст. 111 Конвенції ООН з морського права (1982), переслідування по гарячих слідах іноземного судна може бути розпочато, якщо компетентні власті прибережної держави мають достатні підстави вважати, що це судно порушило закони і правила цієї держави. Таке переслідування повинно розпочатися тоді, коли іноземне судно знаходиться у внутрішніх водах, в архіпелажних водах, в територіальному морі або прилеглій зоні держави, яка переслідує, і може тривати за межами територіального моря або прилеглої зони тільки за умови, якщо воно не переривається. Не потрібно, щоб в той час, коли іноземне судно, яке плаває в територіальному морі або прилеглій зоні, отримує наказ зупинитися, судно, яке віддає цей наказ, також знаходилось у межах територіального моря або прилеглої зони. Якщо іноземне судно знаходиться в прилеглій зоні,  переслідування може розпочатися тільки в зв'язку з порушенням прав, для захисту яких встановлено цю зону.

Подивимося на визначення ширини територіального моря та прилеглої зони.

Відповідно до ст. 3 Конвенції, кожна держава має право встановлювати ширину свого територіального моря до межі, що не перевищує дванадцяти (12) морських миль, які відмірюються від вихідних ліній, визначених відповідно до цієї Конвенції.

Згідно із ст. 33 Конвенції, прилегла зона не може поширюватися за межі двадцяти чотирьох миль від вихідної лінії, від якої відмірюється ширина територіального моря. У зоні, прилеглій до її територіального моря, яка називається прилеглою зоною, прибережна держава може здійснювати контроль, необхідний для (а) для запобігання порушенню митних, фіскальних, іміграційних або санітарних законів і правил у межах її території або територіального моря; b) покарання за порушення вищезгаданих законів і правил, вчинене в межах її території або територіального моря.

Прилегла зона не може поширюватися за межі двадцяти чотирьох миль від вихідної лінії, від якої відмірюється ширина територіального моря.

Якщо іноземне судно знаходиться в прилеглій зоні, переслідування може розпочатися тільки в зв'язку з порушенням прав, для захисту яких встановлено цю зону (в даному випадку – іміграційних правил).

 Переслідування по гарячих слідах вважається розпочатим тільки за умови, якщо судно, що переслідує, переконалося за допомогою практично застосовних засобів, які знаходяться в його розпорядженні, що переслідуване судно знаходиться у межах територіального моря або, залежно від випадку, в прилеглій зоні. Переслідування може бути розпочате лише після подачі сигналу зупинитися, зорового або звукового, з дистанції, яка дозволяє іноземному судну побачити або почути цей сигнал.

Звільнення судна, затриманого в межах юрисдикції якої-небудь держави або відконвойованого в порт цієї держави з метою проведення розслідування компетентними властями, не можна вимагати лише на тій підставі, що судно під час свого плавання конвоювалось через яку-небудь частину виключної економічної зони або відкритого моря, коли обставини зробили це необхідним. Проте вважаю, що за даних обставин, затримання відбулося поза межами юрисдикції Греції і на яхту розповсюджується право держави прапора – Австрії.

Якщо судно було зупинено або затримано поза територіальним морем в умовах, які не виправдовують здійснення права переслідування по гарячих слідах, йому повинно бути відшкодовано будь-які завдані збитки або шкоду.

Тобто, переслідування має відповідати певним умовам:

1)     початися після подачі сигналу зупинитися;

2)     переслідуване має початися в територіальному морі або в прилеглій зоні;

3)     бути безперервним.

Відповідно до інформації з доступних джерел та судячи з обставин справи, не можна зробити висновок, що яхта безперервно переслідувалася з територіального моря чи прилеглої зони з подачею відповідного сигналу.  

Так, яхта була затримана в 40 морських милях від вихідної лінії острова Венетіко (Venetiko), тобто мінімум в 16 морських милях від допустимої прилеглої зони. Не можна припустити, що яхта переслідувалася навіть з прилеглої зони з огляду на швидкість задіяних плавзасобів. Швидкість яхти максимум при штатному завантаженны – біля 7 вузлів, швидкість корабля Берегової охорони класу LCS-57 (Lambro-57) Mr.II – 44 вузли.

Ще одне щодо швидкості. Обвинувачення зазначає, що яхта підібрала мігрантів за день до затримання у невизначеній точці акваторії острова Аморгос. Навіть пряма лінія проведена на Google Map між точкою затримання та островом Аморгос показує відстань біля 400 км, подалати яку прогулянкова яхта за одну добу просто не взмозі. Допитливий читач може це запросто перевірити.

 Деякі висновки

 Не впевнений, що навіть ввищезазначене буде взяти до уваги при розгляді справи у суді. У пред’явленому обвинуваченні відсутнє посилання на викрадення яхти, а сторінка в мережі з новиною про обставини затримання видає помилку 403, тобто зникла, хоча ще тиждень тому була. Однак, її запросто знайти в кеші Google.

Кожна кримінальна справа має свої особливості, навіть при схожому обвинуваченні. Наразі маємо як мінімум порушення норм міжнародного права, що ставить під сумнів юрисдикцію Греції а отже й обвинувачення. Інші ж обставини викликають безліч запитань щодо фактичних обставин справи.

Враховуючи лімити часу - наші громадяни перебувають під запобіжним заходом у вигляді тримання під вартою вже 7 місяців, вкрай необхідно вже зараз і терміново залучити фахового захисника для повноти слідства і забезпечення справедливого судового розгляду.

Вкрай необхідно, щоб хоча б на одній справі за участі громадян України, показати належний захист – то буде на користь як і всій системі правосуддя так і для всіх затриманих українців у Греції. Навіть цього, що написано у цьому дописі затримані не знають – немає захисника, аби хоча б ознайомитись з матеріалами справи.

Необхідні фінансові та інші ресурси для надання правової допомоги – як зі сторони громадських організацій так і приватних осіб. Що навзаєм? Навзаєм – моральне задоволення і… музичний альбом, який створюють зараз ці двоє затриманих рокнрольщиків на вірші сучасних українських поетів. Отже, запрошую і продюсерів. Необхідна також підтримка МЗС та Міністерства юстиції. Всі засоби зараз доречні. Адже потенційні 183 роки – то не жарт.

Хвилі, що кидаються на берег, розбиваються одна по одній, проте океан зрештою перемага. Лорд Байрон

 

Шануймося! Nothing else matters.

 

[email protected]

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]