Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2018 16:25

Самовільне будівництво: шляхи узаконення

Самовільним будівництвом грішать не тільки великі житлові забудовники, а й приватні особи.За різними оцінками кожен другий приватний будинок в Україні зводиться без офіційного дозволу.

Правді у вічі 

Відповідно до статті 76 Цивільного Кодексу України, під самочинним будівництвом розуміється житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Споруда, яка має хоч одну з вище перерахованих ознак є самовільно побудованою або, інакше кажучи, незаконно побудованою спорудою з порушенням чинного законодавства України. Така будівля не може бути введена в експлуатацію, не може буде проданою, подарованою або закладеною. Крім того, право власності на такі об’єкти  не зможе бути зареєстровано. Більш того, відповідно до ч. 3 ст. 331 Цивільного кодексу України, до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Станом на другий квартал 2018 року кількість незаконних забудов лише у столиці сягнула як мінімум 70-ти.

Та самовільним будівництвом  грішать не тільки великі житлові  забудовники, а й приватні особи. За різними оцінками кожен другий приватний будинок в Україні зводиться без офіційного дозволу на його будівництво.

Багато громадян України свідомо йдуть на порушення встановленого законом порядку будівництва через дуже тривалий термін підготовки та збору чималого пакету дозвільних документів, не беручи до уваги й те, що в реальності, процедура легалізації незаконних будівель виявляється ще більш тривалим і складним процесом, аніж оформлення дозвільних документів на офіційну забудову. 

Перелік дозвільних документів 

Основний перелік дозвільних документів можна знайти не де інакше, як у Законі України «Про здійснення містобудівної діяльності», оскільки саме у ньому детально прописана  дозвільна процедура:

1. Оформлення права на земельну ділянку. Це може бути як право власності, так і право користування земельною ділянкою.

2. Отримання містобудівних умов та обмежень, або будівельного паспорту для об’єктів до 300 метрів, а також технічних умов.

4. Проектування. На цьому етапі здійснюються не лише проектні, але й проектно-вишукувальні роботи та розробка кошторисної документації. Розроблений проект у передбачених випадках підлягає державній експертизі.

5. Отримання дозволу на виконання будівельних робіт. По будівництву об’єктів не значної складності будівництво може бути розпочато на підставі декларації про початок будівельних робіт чи повідомлення про початок будівельних робіт.

6. Введення будинку в експлуатацію.

Як правило, дана процедура може зайняти від декількох місяців до двох років. Не дивно, чому спокуса самовільно звести будівлю (об’єкт нерухомості) така велика. 

Шляхи узаконення самобуду 

Незаконно зведеної будівлі, як об’єкту нерухомого майна, офіційно на папері не існує. Відповідно до українського законодавства, громадяни країни вважаються власниками нерухомості тільки тоді, коли їх будинки внесені до Реєстру прав на нерухомість, тому оформлення самовільно спорудженої будівлі, перш за все, дозволяє захищено себе почувати її власнику, адже зводить нанівець  спроби захоплення шахраями або знесення за рішенням суду. Крім того, процес узаконення відкриває можливості здавати її в оренду, продавати, дарувати, передавати у спадок, оформлювати у заставу.

Узаконити самовільне будівництво можна не тільки для житлових будинків, а й для інших об’єктів, таких як гаражі або складські приміщення.

Існує два основних способи зробити це легально. Перший через процедуру «будівельної амністії».

В Україні легалізація самобуду доступна у формі будівельних амністій, які проводяться регулярно.  Так, наприклад, чергова амністія  відбулась у березні цього року введенням у дію Закону про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, яка триватиме до кінця 2018 року. Відповідно до документа №3696, орган Архітектурно-будівельного контролю зобов'язаний протягом 10 днів з моменту подачі відповідної заяви безкоштовно прийняти в експлуатацію об'єкт за результатами його технічного обстеження. Останнього разу такий закон було прийнято у 2015 році, протягом якого в Україні було узаконено майже 9000 самобудів.

Втім, дія вказаного закону розповсюджується на індивідуальні житлові, садові або дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські будинки та споруди загальною площею до 300 кв. м, зведені в період з 5 серпня 1992-го по 9 травня 2015 року. Під дію закону підпадають і будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, зведені до 12 березня 2011 року.

Узаконення у такий спосіб передбачає подання заяви до відповідних органів місцевої влади. Разом з ним надається пакет таких документів:

-копія технічного паспорту на самостійно зведену нерухомість;

-акт технічної експертизи об’єкту.

Існує і другий спосіб пройти всю дозвільну процедуру при готовому будинку – оформити землю, отримати містобудівні умови та обмеження, отримати дозвіл на будівництво та ввести будинок в експлуатацію, але цей шлях буває дуже складний особливо, якщо будинок не відповідає ДБН. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]