Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2016 13:40

За крок до скасування віз у Європу

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Для України важливим є не час прийняття рішення всіма відповідними органами ЄС щодо безвізового режиму, а його результат.

26 вересня Комітет Європейського парламенту з цивільних свобод, юстиції та внутрішніх справ виніс довгоочікуване рішення стосовно схвалення доповіді щодо надання Україні безвізового режиму з ЄС. У подальшому долю даного проекту буде вирішено на голосуванні в обох палатах європейського законодавчого органу – Європейському парламенті та Раді ЄС. Для цього Комітет ухвалив рішення щодо початку переговорів між двома вище зазначеними органами, а також Європейською комісією.

            Раніше висловлювалася думка про те, що голосування може відбутися під час засідань Європейського парламенту протягом 3-6 жовтня. Але не варто розраховувати на прийняття рішення в даний період. Не дивлячись на те, що після 29 вересня (розгляд питання в Комітеті у закордонних справах) законопроект буде подано на голосування до Європейського парламенту, варто брати до уваги і вплив певних обставин. Перш за все, це стосується ухвалення рішення щодо процедури призупинення безвізового режиму для третіх країн. Лише з появою даного механізму слід очікувати позитивного результату щодо України. Також варто звернути увагу на те, що, імовірно, Європейський парламент голосуватиме за безвізовий режим не лише для України, а й для Грузії. 8 жовтня в цій країні мають відбутися загальнонаціональні вибори, від прозорості й чесності яких залежить позиція ЄС. Тому, з огляду на це, розгляд безвізового режиму може бути перенесено на 24-27 жовтня.

Водночас залишається імовірність, що голосування по Україні та Грузії будуть розведені, оскільки до цього моменту питання щодо обох країн розглядалися окремо. Більше того, на користь скорішого розгляду безвізового режиму для України говорить те, що раніше з’являлася інформація про його обговорення Радою ЄС під час засідання Ради з питань правосуддя та внутрішніх справ, яке теоретично має відбутися 11 жовтня 2016.

            Проте найбільш імовірним варіантом все ж є 24-27 жовтня, оскільки занадто коротким буде термін підготовки до процедури голосування в Європейському парламенті. Загалом, слід розуміти, що в даному випадку важливим є не час прийняття рішення всіма відповідними органами ЄС, а його результат. Принаймні варто очікувати позитивного рішення, оскільки з боку України було виконано всі поставлені вимоги. Але також слід зважати на те, що під час остаточного розгляду питання безвізового режиму в Раді ЄС достатньо лише 4 голосів «проти» для його відхилення. Тому українській дипломатії слід зайвий раз пересвідчитись щодо відсутності такої кількості країн-членів ЄС з негативною позицією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]