Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2016 16:38

Тарифні спекуляції тривають

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Оскільки енергетична галузь є двигуном будь-якої економіки, відсталість відповідної сфери неминуче тягнутиме вниз весь економічний комплекс України.

Деякі відомі політики на хвилі відвертого популізму стверджують, що дотації з державного бюджету можуть повернути старі тарифи для населення. Пересічному громадянину, який погано розбирається в економічних тонкощах проблеми, така позиція може видатись простим і геніальним рецептом спасіння від обтяжливих тарифів.

Але це обман. Точніше маніпуляція. По великому рахунку, комуналку для населення можна взагалі зробити безкоштовною. Держава платитиме «Нафтогазу», всім обленерго і т.д. кошти з бюджету – і питання вирішене. Водночас державні компанії, підприємства з надання житлово-комунальних послуг працюватимуть «в холосту», не отримуючи прибутку. Як наслідок, отримаємо те, що маємо сьогодні завдяки багаторічній практиці штучного підтримання низьких тарифів – стару енергоємну інфраструктуру, зношені мережі, величезні втрати енергії і ресурсів, низьку якість послуг тощо. При цьому ринок енергоресурсів і далі контролюватиметься монополістами. Хоча ринком це складно назвати, адже, по суті, це буде планово-адміністративна система у відповідній сфері, де державна бюрократія повністю контролюватиме ціноутворення і розподіл ресурсів.

 За таких умов енергетика України не матиме ані найменших шансів на модернізацію і конкурентоспроможність у регіональному масштабі. Понад те, оскільки енергетична галузь є двигуном будь-якої економіки, відсталість відповідної сфери неминуче тягнутиме вниз весь економічний комплекс України. Говорити ж про енергетичну незалежність держави в цій ситуації взагалі не доводиться.

Тому вкотре хочу наголосити: знижувати ринкові тарифи не можна. Це алогічно і вкрай шкідливо для української економіки. Розмови про необхідність такого кроку – чистий популізм, який використовують у політичних цілях. Все, над чим дійсно є сенс і потреба працювати – це реальне підвищення рівня життя населення з тим, щоб дохід громадян дозволяв оплачувати ринкові тарифи без непомірних втрат для сімейного бюджету.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи