Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2016 16:38

Тарифні спекуляції тривають

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Оскільки енергетична галузь є двигуном будь-якої економіки, відсталість відповідної сфери неминуче тягнутиме вниз весь економічний комплекс України.

Деякі відомі політики нахвилі відвертого популізму стверджують, що дотації з державного бюджету можутьповернути старі тарифи для населення. Пересічному громадянину, який поганорозбирається в економічних тонкощах проблеми, така позиція може видатисьпростим і геніальним рецептом спасіння від обтяжливих тарифів.

Але це обман.Точніше маніпуляція. По великому рахунку, комуналку для населення можна взагалізробити безкоштовною. Держава платитиме «Нафтогазу», всім обленерго і т.д.кошти з бюджету – і питання вирішене. Водночас державні компанії, підприємстваз надання житлово-комунальних послуг працюватимуть «в холосту», не отримуючиприбутку. Як наслідок, отримаємо те, що маємо сьогодні завдяки багаторічнійпрактиці штучного підтримання низьких тарифів – стару енергоємну інфраструктуру,зношені мережі, величезні втрати енергії і ресурсів, низьку якість послуг тощо.При цьому ринок енергоресурсів і далі контролюватиметься монополістами. Хочаринком це складно назвати, адже, по суті, це буде планово-адміністративнасистема у відповідній сфері, де державна бюрократія повністю контролюватимеціноутворення і розподіл ресурсів.

 За таких умов енергетика України не матимеані найменших шансів на модернізацію і конкурентоспроможність у регіональномумасштабі. Понад те, оскільки енергетична галузь є двигуном будь-якої економіки,відсталість відповідної сфери неминуче тягнутиме вниз весь економічний комплексУкраїни. Говорити ж про енергетичну незалежність держави в цій ситуації взагаліне доводиться.

Тому вкотре хочу наголосити: знижувати ринкові тарифи не можна.Це алогічно і вкрай шкідливо для української економіки. Розмови пронеобхідність такого кроку – чистий популізм, який використовують у політичнихцілях. Все, над чим дійсно є сенс і потреба працювати – це реальне підвищеннярівня життя населення з тим, щоб дохід громадян дозволяв оплачувати ринковітарифи без непомірних втрат для сімейного бюджету.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи