Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2016 15:47

На Полісся треба негайно ввести Нацгвардію

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Розкрадання бурштину – це не засіб виживання, а спосіб шаленого грабіжницького збагачення осіб, які не підуть на жодні умови легалізації відповідної діяльності, бо тоді манна небесна припиниться і треба буде працювати як всі.

В українському Поліссі триває грандіозний за масштабами та катастрофічний за наслідками незаконний видобуток бурштину. Жителі Рівненської та Житомирської областей влаштовують цілодобові рейди тамтешньою місцевістю в пошуках дорогих «сонячних» камінців. При цьому робота чорних видобувачів обертається справжнім екологічним лихом; люди агресивно руйнують місцевість, в якій самі ж мешкають.

Востаннє увага суспільства була прикута до цієї проблеми восени минулого року, коли до місць нелегального видобутку відправили Нацгвардію і поліцейський патруль. Тоді жителі навколишніх сіл навіть вступали в збройні сутички з правоохоронцями, які оточили територію видобутку. Після того країна на кілька місяців забула про бурштин, доки з початком весни наруга над природним багатством регіону не спалахнула з новою силою.

Те, що зараз відбувається на Рівненщині і Житомирщині, важко назвати якось інакше, аніж злочинне варварство, в якому замішана вся правоохоронна система цих областей і, не виключено, ряд високопоставлених чиновників центральної влади. Без неформального дозволу і прикриття з боку місцевих управлінь СБУ та поліції ця діяльність просто неможлива. Тому керівництво МВС, СБУ та ГПУ має терміново провести службові розслідування і тотальні кадрові зміни у даних регіональних відомствах.

Але цього, на жаль, буде замало. Пам’ятається, як під час минулорічного резонансу поборники прав «знедоленого» люду розвели публічні дебати з приводу того, що тамтешні мешканці не мають роботи, тому і змушені заробляти на життя, як можуть. Насправді, все це маячня, і ті, хто був у відповідних місцях і спілкувався з людьми, підтвердять ці слова. Група з кількох чоловік за день незаконного видобутку заробляє на промислі від тисячі доларів США. Розкрадання бурштину – це не засіб виживання, а спосіб шаленого грабіжницького збагачення осіб, які не підуть на жодні умови легалізації відповідної діяльності, бо тоді манна небесна припиниться і треба буде працювати як всі. Тому треба негайно припинити ці балачки і терміново ввести в Рівненську і Житомирську області загони Нацгвардії з необхідною інфраструктурою і правом застосування сили до тих, хто не бажатиме припиняти чорне ремесло. Нелегальний видобуток бурштину – не реалізація права народу на спільне користування надрами, а банальне масове розкрадання дорогоцінного ресурсу, яке, до того ж, призводить до плачевних екологічних наслідків. Цю лихоманку слід терміново зупинити, і наразі це можна ефективно зробити лише застосуванням сили, адже якісь раціональні аргументи і пропозиції не задовольнять копачів, спокушених багатотисячними доходами в іноземній валюті.

Звісно, це необхідний, але тільки перший крок на шляху до вирішення проблеми. Припинивши масове свавілля, держава у найкоротші терміни має створити всі необхідні законодавчі умови для налагодження цивілізованого, екологічно безпечного і легального видобутку бурштину, що забезпечить людей роботою, а державний бюджет додатковими надходженнями.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]