Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2016 16:48

МВФ: друг чи ворог?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Дедалі частіше доводиться чути, як МВФ називають «акулою», «фінансовим вампіром», який висмоктує ресурси з національних економік. Говорять навіть, що коли Фонд береться когось кредитувати, країну можна сміливо вважати банкрутом.

Все більше політиків, які свято шанують ідеологію популізму, останнім часом взяли на озброєння нову риторику. Вони все активніше спекулюють на тему управління Україною з-за кордону, намагаючись подати всіх, хто нас підтримує, в якості шкідників, що переслідують свої підступні наміри і намагаються обікрасти багату і процвітаючу країну.

Дедалі частіше доводиться чути, як МВФ називають «акулою», «фінансовим вампіром», який висмоктує ресурси з національних економік. Говорять навіть, що коли Фонд береться когось кредитувати, країну можна сміливо вважати банкрутом.

І справді, організація часто йде на фінансування майже безнадійних національних економік. Однак про це просять вони самі, ніхто їм кредитів не нав’язує. А якщо держава просить мільярдні кредити, то справи в неї, очевидно, плачевні ще до співпраці з МВФ. Так, організації можна докорити в негнучкості, в застосуванні єдиної для всіх програми економічних реформ, які, можливо, не завжди враховують національні особливості господарських систем. Але повторюся: якщо хтось не бажає втілювати вимоги кредитора, то може запозичити кошти деінде ще. Випросити ж мільярди під конкретні зобов’язання, а потім звинувачувати Фонд у здирництві і не виконувати ці зобов’язання – це щонайменше цинічно. Як приклад невдалої політики кредитування організації критики наводять латиноамериканські країни, які зазнали економічного краху і виявилися неспроможними виплатити взяті борги. Але пильніший погляд на проблему переконує, що дефолти в цих державах стали не стільки наслідками співпраці з МВФ, скільки спровоковані нездатністю країн справитися з програмою реформ та подолати тотальні масштаби корупції і економічної злочинності. Натомість, наприклад, країни Центральної Європи, які мають тривалий досвід співпраці з МВФ і успішно виконують його вимоги, демонструють чудові макроекономічні показники.

В Україні багато хто красномовно розповідає, що вимоги МВФ стримують розвиток вітчизняної економіки і погіршують добробут населення. Дійсно, ці вимоги є доволі жорсткими, і дбають не так безпосередньо про зарплати громадян, як про збалансований бюджет, рівень інфляції та здатність країни обслуговувати боргові зобов’язання. Тому для обивателів кредитні програми Фонду є чимось дуже абстрактним, і якщо запозичені гроші не можна помацати, значить, все це обман і підступна хитрість масонської організації. Біда полягає в тому, що кредитор розробляє свої рекомендації з розрахунку на нормальне функціонування економіки і економічних агентів. Фонд не робить поправок на корупцію, олігархів, тіньовий сектор чи банальне розкрадання державної казни. Тому вимоги МВФ, скажімо, підвищити ціни на енергоносії в Україні не є здирницькими, вони повністю відповідають європейським стандартам в енергетиці. Інша справа, що населення доведене до такого стану, коли осилити нові тарифи неспроможне фізично. Але винних в цьому не треба шукати десь далеко за кордоном. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]