Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2015 13:04

Антикорупційний форум. Епілог

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Минулого тижня важливого суспільного резонансу набув Антикорупційний форум у Києві, організований відомими політиками і громадськими активістами на чолі з губернатором Одещини Міхеїлом Саакашвілі. Захід зібрав близько 6 тисяч людей з метою консолідації під

Минулого тижня важливого суспільного резонансу набувАнтикорупційний форум у Києві, організований відомими політиками і громадськимиактивістами на чолі з губернатором Одещини Міхеїлом Саакашвілі. Захід зібрав близько6 тисяч людей з метою консолідації підходів та інструментів антикорупційноїдіяльності.

Та паралельно зі схваленням форум отримав і критичнівідгуки в суспільстві. Зокрема, Саакашвілі запідозрили у намаганні використатисуспільний запит на боротьбу з корупцією у своїх політичних цілях, насамперед,для створення нової політичної сили з антикорупційним брендом. І справді, якбитакий розрахунок дійсно мав місце, це міг бути дуже вигідний політичнийкапітал, оскільки тема подолання корупції в Україні сьогодні не поступаєтьсяактуальністю навіть війні на Сході, а бійці антикорупційного фронту не меншзатребувані і популярні, ніж герої АТО. Безумовно, Саакашвілі це добре розуміє,і, попри запевнення у політично незаангажованих намірах, так чи інакшевикористає вже майже формальне лідерство в антикорупційному блоці длянарощування власного авторитету.

Такі заходи і реакція на них насправді маютьсимптоматичний характер для України. Те, що корупція стає темою номер один - цедобре, так як все більше мобілізує громадянське суспільство на боротьбу з нею.З іншого боку, вкрай важливо, аби на цьому вкотре не намагалися спекулюватиполітики для отримання влади. Адже на ідеї Майдану і боротьби з російськоюагресією до влади потрапило чимало одіозних політиків, в тому числі колишніхрегіоналів. Сьогодні те саме може повторитися з ідеєю очищення країни відкорупції, яка також є своєрідною війною, завтра буде ще щось і так без кінця.При цьому, використані для нарощування партійних рейтингів, самі проблеми, якправило, залишаються невирішеними.

Змістовно проблематику форуму можна розділити на дваблоки. Перший був концентровано виражений закликом учасників до діючої владипоступитися місцем новим реформаторам, які здатні більш дієво змінювати країну.Другий блок стосувався безпосередньо випрацюваних і озвучених заходів поборотьбі з корупцією. Тобто в найзагальнішому формулюванні проблем дві: новілюди і конкретні програми дій. І якщо з першим аспектом сперечатися важко, то здіями в учасників форуму було складніше. Запропоновані самим Саакашвілі під часйого виступу заходи - податкова, митна, антибюрократична революція - відомівсьому світу параграфи посібника для антикорупціонерів. Реальне ж завданняполягає в тому, щоб зрозуміти, як саме боротися з тотальною корупцією в теперішніхумовах, тобто потрібен чіткий план, механізм, покрокова стратегія, а недекларація загальновідомих принципів. Без плану діяльності жодна нова команданічого не вдіє.

Безумовною перевагою проведеного форуму сталопрагнення його організаторів перетворити боротьбу з корупцією в «другунаціональну ідею». Але для того, щоб цією новою ідеологією цинічно нескористалася нова партія з її номенклатурою, суспільство повинне вимагати відантикорупціонерів конкретних планів і дій. Відтепер Саакашвілі взяв на себетаку ж громадянську відповідальність за подолання корупції, як і Яценюк понадрік тому. Останній провалив завдання, що дало змогу Міхо розгорнути інтенсивнуантиурядову кампанію. Нині настала черга обвинувачів довести свою ефективністьна справах. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи