Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.12.2015 13:19

Підсумок головного візиту року

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Про виступ віце-президента США в українському парламенті сказано чимало. У промові Джозефа Байдена ми знайшли для себе велику кількість меседжів, похвальний або ж сварливий зміст яких кожен визначив залежно від власних політичних симпатій.

Про виступ віце-президента США в українському парламенті сказано чимало. У промові Джозефа Байдена ми знайшли для себе велику кількість меседжів, похвальний або ж сварливий зміст яких кожен визначив залежно від власних політичних симпатій.

Звичайно, сам факт візиту американського політика такого рангу засвідчує непересічну зацікавленість США долею України, показує, що наша держава є зоною стратегічних інтересів заокеанської супердержави. Однак, попри всі позитивні моменти і сигнали, ключова теза віце-президента прозвучала для всіх нас як вирок – Україна є найбільш корумпованою країною світу, і якщо це не виправити, українську державність не зберегти.

У вітчизняному політикумі і суспільстві мали місце завищені очікування від даного візиту. Політики і громадяни сподівалися, що Байден наведе лад у владній верхівці, вкаже на необхідність кадрових змін в уряді та Генпрокуратурі, змусить керівництво держави бути рішучішим у проведенні реформ тощо. Але на противагу всім сподіванням високопосадовець  дав лаконічну настанову: « Just do it !» - «Просто зробіть це!». Таким чином, Байден продемонстрував глибоке розуміння внутрішніх українських реалій і наголосив, що ні Штати, ні будь-хто інший не в змозі допомогти Україні вирішити її одвічну проблему – ракову пухлину корупції.

Американський політик приїхав до Києва не влаштовувати розбір польотів чи давати конкретні вказівки, а тим більше, ділитися таємними рецептами досягнення успіху. Він надіслав нам дружнє застереження – якщо не ви самі, то більше ніхто в світі. Своїми словами про те, що не існує демократії, в якій би процвітала корупція, Байден не заперечив демократичність постмайданної України, а лише завважив, що порив народовладдя під час Революції Гідності не зможе розвинутися в стабільну демократичну форму, якщо корупція не буде подолана.

Тож рецепт успіху від США звучить приблизно так: не сподівайтеся на США, щоб бути успішними, і ви обов’язково такими станете. І хочеться вірити, що під час наступних візитів високих гостей до Києва ми не будемо з головою занурені у скрупульозне обговорення месіанських планів зовнішнього порятунку України, оскільки всі будуть зайняті конкретними справами розвитку країни.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]