Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2019 10:20

Передумови для повернення до обговорення ліберальної податкової реформи

Голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу

Протягом 2015-2017 років предствники бізнесу та влади активно обговорювали ліберальну податкову реформу та шукали компроміс в її реалізації.

Коаліція бізнес об’єднань “За ліберальну податкову реформу”, до складу якої входило 18 бізнес асоціацій, у вересні 2017 року звернулись до органів влади з проханням повернути логіку роботи системи блокування податкових накладних до її первинної моделі, якою було передбачено «презумпцію невинуватості» платника. Ініціатори пропонували  прийняти зміни до закону, згідно яких встановлюється чіткий строк (5 днів), відведений для надання мотивованого рішення ДФС щодо блокування або реєстрації призупиненої податкової накладної платника. У разі, якщо цей термін буде прострочено, податкова накладна має бути автоматично зареєстрована.

Ще раніше, наприкінці 2015 року ініціатива проведення ліберальної податкової реформи була задекларована в проекті закону № 3357. Основний акцент робився на ставки податків, зокрема: податок на доходи фізичних осіб — 10%, єдиний соціальний внесок — 20%, податок на розподілений прибуток — 15% (у випадку реінвестування прибутку — 0%), податок на додану вартість — 15%.

У 2019 році підставою повернутися до обговорення ліберальної податкової реформи стали перевірки бізнесу, на які попередні роки діяв мораторій. Аргументів щодо того, що такі перевірки потрібні або навпаки, непотрібні, достатньо висловлюють різні сторони: і бізнес, і громадськість, і представники влади. Але в усьому має бути присутня логіка. Якщо використовувати її, як раціональне зерно, то не в самих перевірках проблема, а в умовах, через які частина бізнесу знаходиться в тіні, і уникає прямих відносин з представниками органів нагляду (контролю).

Наша модель оптимальної ситуації — діалог. І питання перевірок може стати ключовим для комунікації. Бізнес задекларував свою готовність проходити перевірки. Асоціація власників малого і середнього бізнесу готова стати майданчиком для об'єднання представників бізнесу. Органи нагляду та регуляторна служба забезпечують комунікаційно-інформаційну кампанію. Однак є ще ініціативи відмінити перевірки до часу проведення ліберальної податкової реформи.

У 2019 до лібералізації податкової системи пропонує повернутися народний депутат Юрій Дерев’янко. Свої пропозиції він задекларував в законопроекті 9481 від 17.01.2019 щодо стимулювання підприємництва та тимчасової заборони перевірок як форми тиску на бізнес.

Парламентар пропонує до проведення податкової реформи, направленої на лібералізацію податкового навантаження на платників податків, позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю) в певних випадках. Зокрема:

1) на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав проводиться органом державного нагляду (контролю) за погодженням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності (далі - Державна регуляторна служба);

2) за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;

3) за рішенням суду;

4) у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;

5) у разі настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;

6) для перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Звертаю увагу, що мова йде про позапланові перевірки. Крім того, проектом закону передбачено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік, які були розпочаті та незавершені  на момент набрання чинності цим Законом, підлягають зупиненню із подальшим скасуванням відповідного рішення про проведення перевірки.

Тому не виключно, що в контексті проведення перевірок органами нагляду (контролю) ми можемо повернутися до обговорення питання щодо податкової лібералізації. Бізнес готовий до діалогу з владою. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]