Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2021 09:00

Що чекає українців у 2021 році на заробітках в Польщі?

Генеральний директор рекрутингового агентства "Перша Віза"

В своєму матеріалі хочу розповісти, чого чекати українцям на ринку праці в Польщі у 2021 році.

Щороку понад 100 тисяч українців виїжджають за кордон. Комусь хочеться придбати власне житло, комусь – відкрити свій бізнес, а дехто збирає гроші на навчання дітей. Цілі у всіх різні, але об’єднує цих людей бажання покращити добробут своїх родин. Адже заробітна плата середньостатистичного українця не дозволяє відкласти гроші для реалізації мрій.

Ми в своєму матеріалі хочемо розповісти, чого чекати українцям на ринку праці в Польщі у 2021 році. Саме Польща - є однією з лідируючих країн, куди наші співвітчизники їдуть на заробітки. В порівняні з Україною Польща з фінансової точки зору дає значні переваги. В Україні громадянин з вищою освітою часто не може влаштуватися за фахом або отримує зарплатню максимум в 15 000 грн. В той час у Польщі українець без жодної освіти, вмінь чи досвіду роботи може отримувати орієнтовно 24 000 грн.на місяць та більше. Згідно законодавства у 2021 році мінімальна заробітна плата в Польщі за годину становитиме 13.5-14 злотих нетто. За місяць - 240 годин з розрахунку 6 робочих днів по 10 годин в тиждень. Тому можна зрозуміти вибір українців на користь сусіда.

Що стосується потрапляння на ринок праці у Польщі, то наразі для поїздки з метою роботи можна використати два варіанти. Або їхати, відкривши робочу візу. Або використовувати біометричний закордонний паспорт, але додатково надати усі необхідні документи: запрошення від польського роботодавця та страховий поліс.

Я рекомендую робити візу.

 Оскільки безвіз дає право перебувати лише 90 днів на території Польщі. 

Потрібно враховувати, що з цих днів також необхідно відмінусувати час на дорогу в обидві сторони та 10 днів для проходження обов’язкової обсервації, у зв'язку з карантином на коронавірус. 

Незважаючи на карантин охочих поїхати на заробітки до Польщі не зменшується.

Також хочу зауважити, що дуже часто клієнти запитують, чи можна замінити самоізоляцію, здавши ПЛР-тест. 

Хочу запевнити, що, на жаль, наразі такої можливості немає. 

Тобто, згідно з польським законодавством потрібно всі 10 днів пройти карантин на місці обсервації. 

Адресу ви вказуєте в локалізаційній карті при перетині кордону. Зазвичай кожен роботодавець, який чекає на працівника, надає житло для проходження карантину. 

Вартість такої послуги або одразу безкоштовна, або можлива кауція, тобто, кошти будуть повернені в 1-2 заробітну плату. 

В середньому сума за житло на час проходження карантину сягає 150-250 злотих. І такі особливості обговорюються на етапі вибору вакансії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]