Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.02.2024 15:32

Інструменти підтримки Legal Tech рішень

СЕО проєкту "Правомен", співорганізатор Kyiv Legal Hacker, юрист-аналітик ГО "Офіс простих рішень та результатів"

Ключьові інструменти підтримки юридичних інновацій в Україні.

Українське суспільство переживає період значного зростання та трансформації, спричинені виром подій в якому ми знаходимось. Однією з цих трансформацій є формування політичної культури, стійкого запиту на справедливість та бажання підвищення власної юридичної обізнаності.  Підтвердженням даної тези є результати досліджень, проведених  командою  Громадської організації “Legal Innovations” (далі LinGO),  в рамках проєкту «Перезапуск ринку Legal Tech України», що став можливим за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх".  Результати  дослідження,  що  було проведено на основі аналізу соціологічних досліджень, офіційних публічних даних та пошукових запитів, демонструють стабільне зростання протягом останніх 3-5 років інтересу до юридичних послуг та стійкого бажання українців отримувати юридичну допомогу онлайн. 

Відповідно до Дослідження попиту на вирішення юридичних питань населенням та бізнесом в Україні, командою LinGO було виокремлено такі сегменти найбільш популярних юридичних запитів:

1. Трудові питання (повʼязані з працевлаштуванням, правами працівника, звільненням тощо)  —   з аудиторією 24.2 мільйони потенційних користувачів  в рік.

2. Пенсійні питання (повʼязані з отриманням пенсії, її перерахунком, отримання виплат другим з подружжя, зміна даних тощо)  —  11 мільйонів користувачів.

3. Питання військового права (повʼязані з обліком військовослужбовців, проходженням та звільненням від військової служби, зокрема  пільгами та виплатами сімʼям загиблих військових тощо)  — 7,4 мільйонів  потенційних користувачів.

4. Сімейні питання (повʼязані з одруженням, правами та обов'язками подружжя, батьків, усиновлювачів та опікунів, розлученням та спадкуванням) — від 2 до 5 мільйонів  потенційних користувачів.

5. Питання соціальної допомоги (повʼязані з процедурами отримання соціальних пільг та допомоги, комунікації з органами соціальної допомоги, подачею документів, оновлення даних тощо)  — 2,3 мільйонів  потенційних користувачів.

6. Житлові  питання (повʼязані безпосередньо з проживанням та використанням житла, зокрема  орендованого, отриманням житлово-комунальних послуг та комунікації з державними органами, приватними організаціями з питань проживання та використання житла)  — від 1 до 3,9 мільйона користувачів. 

7. Майнові питання (повʼязані з правом власності, розпорядження та відчуження майна)  —  від 540 тисяч  до 1,2 мільйона користувачів.

На підтримку результатів досліджень, проведених  командою  LinGO, соціологічне дослідження "Доступність правової допомоги в контексті воєнного стану", проведене Українським центром вивчення громадської думки "Соціоінформ" за підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, також демонструє, що майже у ⅔ випадків українці, незалежно від того чи змінювали вони місце проживання після початку повномасштабного вторгнення, віддають перевагу  онлайн-способам отримання допомоги чи інформації, не залежно від запитів, які в них виникають. залежно від запитів, які в них виникають.

Така позиція населення відкриває широкі перспективи для розвитку Legal Tech рішень, що мають на меті зробити юридичні послуги більш доступними та ефективними за допомогою цифрових технологій. За даними Бази Legal Tech продуктів, опубліковані LinGO в Україні налічується 66  Legal Tech  продуктів основними клієнтами яких  є бізнес та громадяни, з особливим акцентом на послуги з допомоги створення документів та аналізу даних з реєстрів. Попри це, різноманіття Legal Tech продуктів залишаються обмеженими порівняно з іншими країнами.

Виклики 

Є безліч причин, що сповільнюють створення та розвиток Legal Tech продуктів, проте хочеться зупинитись на трьох ключових викликах, які характерні саме для українського ринку і тісно взаємопов'язані.  

Перша — відсутність налагодженої комунікації  між юристами та клієнтами. Наявність цієї проблеми стає очевидною для будь-якої людини, що хоча б раз в житті переглядала типові сайти юридичних компаній та адвокатських обʼєднань.  Більшість з них використовують складну "юридичну мову" без чіткого вказання цін на послуги, що ускладнює залучення клієнтів. 

Не менш важливою проблемою є розрив між ІТ-сектором та юридичними знаннями. Попри широкий спектр можливостей автоматизації та оптимізації юридичних послуг, багато юристів не готові використовувати сучасні ІТ-інструменти та не мають навіть базового розуміння, які з послуг можна автоматизувати, а головне для чого.

І наостанок, недостатня обізнаність юристів про можливості отримання фінансування юридичних інновацій. Аналізуючи сайти основних стартап-програм ви побачите, що Legal Tech проєкти складають менше ніж 10% від загальної кількості.

Фінансова підтримка  

Будь-якій організації логічно починати свій шлях до розробки або розвитку інновацій з пошуку інструментів  фінансової підтримки. Для Legal Tech проєктів таким інструментом  можуть стати  грантові програми. Маємо визнати, що на відміну від Кремнієвої долини чи, навіть, європейського ринку стартапів, в Україні існує менше інвестиційних та венчурних фондів, які можуть та готові фінансувати подібні проєкти, пришвидшуючи їх ріст. Своєю чергою,  українські стартапи, зокрема й у сфері Legal Tech, мають унікальну можливість обрати з розмаїття пропозиції грантового фінансування, що є менш доступними для колег зі США та  ЄС. 

На сьогодні, одними з основних донорів в Україні є Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), що має окрему Програму "Справедливість  для всіх" що підтримує проєкти у сфері правосуддя, Благодійний Фонд "Відродження", програма EU4Business, German Marshall Fund, благодійний фонд IMC. Дані грантодавці на постійній основі мають відкриті конкурси, що підтримують проєкти у сферах правосуддя, демократії, суспільних ініціатив та підтримки окремих соціальних груп.  Однак на це не весь список. Актуальними  є також програми, від посольств Данії, Естонії, Німеччини, Великої Британії, Європейського Союзу, Програма розвитку ООН тощо. Дані грантодавці як правило не мають сталих програм, однак майже кожного року відкривають строкові програми підтримки окремих напрямків діяльності у сферах правосуддя, демократії, контролю та підзвітності державних органів тощо. 

Грантове фінансування є особливо цінним для Legal Tech стартапів в Україні, де потреба в інноваційних юридичних рішеннях постійно зростає, а користувачі досі  потребують випрацювання звички до використання продукту. Грантове фінансування дозволяє стартапам не лише розробляти та тестувати свої продукти, але й масштабувати їх, долаючи фінансові бар'єри, створюючи користувацькі звички та популяризуючи новітні підходи вирішення юридичних проблем. Окрім цього, значними перевагами грантового фінансування є: 

1. Безповоротність коштів. На відміну від кредитів або інвестицій, гранти не потребують повернення коштів або відсотків, забезпечуючи фінансову підтримку без додаткового фінансового навантаження на стартап.

2. Сприяння інноваціям. Гранти дозволяють підприємцям реалізовувати новаторські ідеї та проєкти, які можуть бути занадто ризиковими для традиційних видів фінансування.

3. Доступ до експертизи та менторства. Багато грантодавців пропонують не лише фінансування, а й доступ до мережі експертів, менторську підтримку, навчання та інші ресурси для розвитку проєкту.

4. Підвищення кредибілітету та видимості. Отримання гранту від відомої організації може значно підвищити репутацію стартапу та залучити увагу інвесторів, клієнтів та медіа.

5. Верифікація бізнес-моделі. Процес подання заявки на грант вимагає детального планування та аналізу бізнес-моделі,  а також передбачає отримання відгуку від експертів грантодавця, що може допомогти стартапу краще зрозуміти свій ринок та потенціал росту.

Навчання для спеціалістів у сфері права

Проте, як йдеться у відомій приказці  “Ідею на хліб не намажеш!”. Крім грошей потрібно розуміння що і як ви  маєте  робити, в чому саме полягає автоматизація юридичної послуги, що для цього потрібно і де це  взяти, а також в чому буде ваш  заробіток для збереження фінансової стабільності. Знайти відповіді на всі ці питання можна під час професійного навчання.

На сьогодні в Україні вже функціонують такі приватні ініціативи такі як: 

LinGO Academy — це тримісячна програма навчання оптимізації та автоматизації юридичних процесів для спеціалістів права та представників громадських організацій. В рамках програми  учасники вивчають основи будування ідеї ІТ-продуктів та безпосередньо вчаться створювати автоматизації своїх процесів за допомогою no-code рішень. 

Лабораторія юридичного дизайну — це програма навчання юристів дизайну мислення та основам legal tech, що є фундаментом для  розробки ідеї проєкту, а також допомагає в її оформленні як майбутнього ІТ-рішення. 

Школа Права УКУ — створена Українським католицьким університетом ініціатива, де здійснюється навчання студентів та спеціалістів у сфері права актуальним правовим навичкам, а також допомагають в покращенні цифрових навичок для надання юридичних послуг. 

Але й це ще не все!

Акселератори 

Крім спеціалізованих курсів навчання, існує чимало акселераційних програм для розвитку стартапів. Вони  надають молодим командам необхідні ресурси, знання та мережу контактів для швидкого росту та розвитку. Акселераторні програми відрізняються від традиційних навчальних програм з автоматизації та інших legal tech навичок, пропонуючи навчання з розвитку та допомоги в оформленні бізнесу та внутрішніх процесів необхідних для реалізації проєкту. Хоча навчання з автоматизацій теж зосереджено на технічному аспекті роботи, надаючи знання та інструменти для ефективного виконання робочих процесів, акселераційні програми пропонують глибший погляд  на проєкт як на бізнес в цілому. Як правило такі  програми охоплюють підтримку з планування технічних аспектів, знання зі  стратегічного планування, маркетингу, управління продуктом, залучення інвестицій та налагодження партнерських відносин. Однозначними перевагами акселераційних  програм є:

1. Доступ до менторства. Учасники акселераційних програм часто мають можливість працювати з досвідченими менторами, які можуть поділитися своїми знаннями, допомогти уникнути типових помилок і прискорити ріст стартапу.

2. Отримання фінансування та інвестиційних можливостей. Багато акселераційних програм пропонують початкове фінансування для стартапів, а також допомагають у залученні додаткових інвестицій від ангелів-інвесторів, венчурних фондів та інших джерел.

3. Розширення мережі контактів. Участь в акселераційних програмах дозволяє стартапам налагодити зв'язки з іншими підприємцями, потенційними партнерами та клієнтами, що може бути вирішальним для розвитку бізнесу.

4. Проходження навчання. Програми часто включають серію навчальних заходів, майстер-класів та воркшопів з різних аспектів ведення бізнесу, від маркетингових стратегій до юридичних питань.

5. Доступ до спільноти. Акселераційні програми створюють середовище, де підприємці можуть обмінюватися ідеями, досвідом та підтримкою, що сприяє взаємній мотивації та успіху.

6.Участь у демо-днях та презентаціях. Більшість програм завершуються демо-днем, де стартапи мають можливість представити свої проєкти широкій аудиторії інвесторів та експертів, що відкриває нові можливості для розвитку.

Важливо розуміти, щоб потрапити до акселераційних програм необхідно пройти конкурсний відбір, тож  потрапити туди без жодного розуміння чи плану продукту — неможливо. Але якщо ви маєте ідею, команду та план, зверніть увагу на  актуальні конкурси від Ukrainian Startup Fund, Фонд Східної Європи, Incubator 1991, Seeds of Bravery, Innovation World Cup та програми Impact Business

Найбільш популярний спосіб пошуку грантів, навчальних та акселераційних програм звичайно через спеціалізовані ресурси-агрегатори. Зокрема, такі вебресурси як   Дія, Простір, Гурт, Grant, Grant Sense, Час змін та інші. На цих сайтах можна переглянути  перелік активних програм та грантів, обрати ті що відповідають вашому напрямку та спробувати свої сили в подачі заявок. 

Відкриті дані 

 Насправді в Україні є ще один недооцінений інструмент підтримки Legal Tech продуктів — відкриті дані. Як громадяни України, ми вже маємо безоплатний доступ до відкритих даних на порталі Відкритих даних, сайті Верховної Ради України, Державної регуляторної служби України, а також інших державних ресурсах. Ці ресурси надають безцінну інформацію, яку можна використовувати для надання послуг, оптимізації процесів клієнтів, а також моніторингу діяльності державних органів. Тобто створення тих самих Legal Tech продуктів. Причому при використанні відкритих даних безоплатно, ми не зобовʼязані надавати наші послуги безоплатно. Продукти створені на основі відкритих даних можуть приносити дохід. 

Звичайно, використання таких даних вимагає певних технічних навичок, тож повторно поверніться до блоку навчання й почніть саме з цього аспекту. Думаю буде не зайвим нагадати, що на сьогодні Україна є однією з найвідкритіших країн світу в питаннях відкритих публічних даних. Це створює унікальні можливості для розвитку Legal Tech індустрії, де інновації можуть спиратися на об'єктивну, актуальну та всебічну інформацію. А в поєднанні з наявністю інструментів залучення грантової підтримки, доступу до провідних ІТ-спеціалістів, що є в Україні, та підтримки  держави —  даний ресурс стає неоціненним. 

Тож у 2024 році ми можемо чесно сказати, що розвиток Legal Tech рішень в Україні має величезний потенціал і може якісно покращити доступ українців до юридичних послуг та правосуддя в цілому. Проте цей танок розрахований на трьох: юристів, ІТ спеціалістів та держави. І чим швидше це зрозуміє кожна зі сторін, тим легше буде почати рух в напрямку інновацій. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]