Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2021 16:44

Стратегія без тесли та біткоїнів: як примножити кошти під час кризи

Голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України

Щоб ризик був прорахованим, для цього потрібно обирати помірні стратегії.

Пандемія коронавируса вибила грунт з-під ніг у всього світу.  Крім ризику захворіти, додався ще один - збанкрутувати або погіршити своє фінансове становище.  Тільки в Україні люди зняли з рахунків понад 30 млн. доларів.  Хтось повністю змінив свої споживчі смаки, а хтось "заліз" в заощадження, залишені на той самий "чорний" день.  Але до сих пір мільйони людей шукають фінансової стабільності.

Традиції понад усе

У кожній країні світу свої традиції і засади.  Це, безумовно, впливає і на ставлення людей до фінансів.  Коли справа стосується кризи, можна виділити лише кілька напрямків, куди люди готові вкладати гроші і як вважають за краще зберігати та накопичувати свої активи.  Так, під час пандемії Сovid-19, люди у всьому світі, в основному, вкладали в: нерухомість, цінні папери, дорогоцінні метали і навіть по-старому клали гроші на «ощадкнижки».

У прогресивних і фінансово освічених Сполучених штатах, американці вважали за краще вкласти рекордно заощаджені 33% своїх доходів в довгострокові інвестиції.  Наприклад, інвестиції в фонд акцій за індексом Standard & Poor s 500, в середньому, на протязі останніх десятиліть стабільно приносили дохід близько 10% річних.  На відміну від прибутковості по депозитах в банках (0,6% -0,8% річних) і кредитних організаціях (1,5% річних).  За даними фінансового аналітичного ресурсу Bankrate, вклади і ощадні рахунки - лише третій за популярністю в США тип інвестування накопичень.  Хоча за останній рік, лідерські позиції цінних паперів почала утискати нерухомість.  Згідно з опитуваннями соціологів, приблизно третина американців, відповідаючи на питання про те, куди б вони вклали заощадження, які не знадобляться їм у найближчі 10 або більше років, вибрали б саме покупку нерухомості.

Таку відповідь дали б і європейці, зокрема французи і італійці.  Так, в Парижі з 2000 року по сьогоднішній день середня вартість квадратного метра нерухомості виросла на 250%, і зараз перевищує 10 тис. євро.  А відсоток по банківських кредитах на покупку нерухомості досить невеликий - від 0,75% до 2% річних.  Не дивлячись на туристичний спад, в минулому році, жителі Італії також порахували вкладення в нерухомість найкращим заощадженням своїх активів (56% населення вклало гроші саме в цей сектор).

Чи не поступається своїми позиціями і традиційна «ощадкнижка».  Так практично у всіх французів є так звана Livret A, де вони можуть зберігати не більше 23 тис. Євро під 0,5% річних.  Як і кожен другий житель консервативної Німеччини намагається відкласти хоча б невелику суму на ощадкнижку щомісяця (ці заощадження становлять близько 10% річного доходу німців).  Не дивлячись на очевидну невигідність таких вкладень (більшість банків і ощадкас пропонують ставки нижче 0,1%), загальний обсяг приватних накопичень, за даними Бундесбанку, вже перевищив 6 трильйонів євро.  А в 2019-2020 рр., понад 70% громадян мали хоча б один ощадний рахунок.

У італійців також дуже популярні банківські комірки, в яких в 2019-2020 рр.  зберігалося близько 4,5 млрд євро.  Крім того, європейці масово вкладали в такі нетривіальні речі, як колекційні вина, автомобілі і золоті злитки, а японці, крім нерухомості в твори мистецтва і азартні ігри.

Від фантазій до реальності

Потрібно розділяти ситуацію в розвинених країнах і на пострадянському просторі.  У першому випадку, відбувається зростання особистого споживання за рахунок програм допомоги від держави.  У другому - проблемою виявилося відсутність заощаджень як таких і девальвація національної валюти.

Як результат, люди почали хаотично шукати джерела доходу, вкладаючи гроші не тільки в надуті маркетингом техно-бульбашки, такі як тесла і біткоіни, а й в не завжди виправдану, але традиційну нерухомість.  За підсумками 2020 року, Україна увійшла в топ-10 країн з найбільшим високими темпами зростання цін на нерухомість

Запити українців в Гугл в період локдауна тільки підтверджують ситуацію.

Статистика Google - Babitskyi Investment Management
Статистика Google.jpg

Під час локдаунов, фінансова активність населення була досить стабільною.  Найбільше зростання спостерігається вже в кінці 2020 року.  Але і неозброєним оком видно, що найбільшу увагу українці приділили сфері нерухомості.  Це видно і на графіку, що показує динаміку зміни індексу цін на первинному ринку житла в Україні.

дані www.ukrstat.gov.ua
дані www.ukrstat.gov.ua.jpg

Що стосується фондового ринку, тут українці були не такі активні.  Але все ж за короновірусний 2020 рік, проглядається певна активність. Так, загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку в січні-листопаді 2020 року, становив 99,7 млрд. грн, що на 2,6 млрд грн більше в порівнянні з відповідним періодом 2019 роки (97, 1 млрд грн).  Фондовий ринок характеризується, перш за все, обсягом біржової торгівлі цінними паперами.  Таким чином, за 2020 рік, обсяг біржових контрактів з цінними паперами виріс на 0,7% в порівнянні з 2019 роком і склав 282, 56 млрд. грн.

Не дивлячись на скептичні настрої експертів з приводу нерозвиненого фондового ринку в Україні, динаміка останніх років показує також і зростання кількості інвестиційних фондів і їх активів.

Кількість інвестиційних фондів та їхніх активів
Кількість інвестиційних фондів та їхніх активів.jpg

Об'єм активів за типами фондів
Об'єм активів за типами фондів.jpg

Оцінка ризиків

Неозброєним оком видно, що українці активно звертають увагу на світові тренди і досить часто відкривають свої гаманці у відповідь на маркетингові пропозиції великих корпорацій. 

Нерухомість.  Не дивлячись на такий активний попит на житло серед населення і, здавалося б, безхмарні перспективи примноження сімейного капіталу за рахунок дорогої і відносно стабільної інвестиції, і тут є свої ризики і підводні камені.  Так, експерти в один голос говорять про майбутній в 2021 році обвал цін на нерухомість.  На прикладі столиці, 2020-й з-за реформи і фактичного простою ДАБІ (Державної архітектурно-будівельної інспекції) близько 41% готового житла не були здані в експлуатацію.

Обсяг прийнятого житла до експлуатації
Обсяг прийнятого житла до експлуатації.jpg

Сьогодні на черзі на введення в експлуатацію очікує більше чверті мільйона квадратних метрів житла в столиці.  За словами різних аналітиків це значно може здешевити житло і знецінити інвестиційну привабливість даної сфери.

Криптовалюта і Tesla.  Дослідження Deutsche Bank показало, що 89% опитаних ринкових професіоналів вважають, що фінансові ринки зараз знаходяться в небаченому раніше мильній бульбашці.

На перший погляд, біткоіни і акції Tesla зростають небувалими темпами, що видно на графіках.

Динаміка біткоїн
Динаміка біткоїн.jpg
Капіталізація відомих брендів
Капіталізація відомих брендів.jpg

Які ж причини утриматися від інвестицій?  Так, експерти на сьогоднішній день оцінюють криптовалюту в 10 балів за шкалою від 1 до 10 (за ступенем ризику).  Акції ж технологічних компаній США розглядаються як наступна за величиною мильна бульбашка із середнім балом 7,9 з 10. Прогноз, відповідно, невтішний - інвестори вважають, що біткоіни і Tesla, цілком ймовірно, впадуть в ціні більш ніж удвічі протягом наступних 12 місяців.

Можна все побачити на прикладі акцій компанії Tesla.  Сьогодні компанія Tesla оцінюється в 1500 річних прибутків.  Іншими словами, при збереженні поточного рівня доходів, інвестиція в Tesla окупиться через півтора тисячоліття.  Тобто, термін окупності акції вартістю в $ 850 складе 12 років.  І то, це, за підрахунками експертів відбудеться тільки тоді, коли виручка Tesla збільшитися в 100 разів, до $ 3 трлн.

Стабільність в довірі

Куди українцям найкраще вкладати гроші, щоб не потрапити в халепу в питанні інвестицій? Можна резюмувати, що в такий непростий кризовий час, потрібно вкладати туди, про що максимально обізнаний. 

Всі заощадження краще розділити для початку на два фонди: резервний і поточний. Резервний фонд повинен становити щонайменше 6 середньомісячних зарплат.  Поточний - це обов'язкові платежі поточного місяця.  Таким чином, резервний фонд краще зберігати в іноземній валюті, а суму поточних витрат в національній.  До 30% резервного фонду можна зберігати на депозитах в банку або в кредитній спілці, як, приклад, вкладати в високоприбуткові депозити.

Ризик повинен бути прорахованим, для цього потрібно обирати помірні стратегії.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи