Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2024 14:40

Примусовий привід боржника у виконавчому провадженні

Привід - це коли у позасудовому порядку боржник отримує від виконавця письмове повідомлення про необхідність з'явлення до виконавця.

Таке отримання повинно підтверджуватись підписом боржника у письмовому повідомленні (виклику). Якщо за наявності таких обставин боржник ухиляється від явки, виконавець має право (стаття 348 Цивільно процесуального кодексу України) звернутися до суду для отримання відповідної ухвали суду про привід тобто примусове доставлення боржника до виконавця силами співробітників поліції. 

Сьогодні – розповідаю про це та відповідаю на питання. 

Наприклад, один із моїх клієнтів звернувся до мене з метою скасування приводу, оскільки ситуація неприємна, тому що за місцем проживання (реєстрації, перебування) боржника може з'явитися співробітник поліції для здійснення приводу. Щоб цього не відбулось, потрібно ухвалу суду про привід скасувати у судовому порядку. 

Я проаналізував ситуацію клієнта, побачив перспективу судового скасування, підготував і звернувся до суду з апеляційною скаргою. Суд мої доводи прийняв та привід скасував з наступних підстав: 

- у судовому порядку документально не підтвердились доводи приватного виконавця, щодо навмисних дій боржника з ухилення від явки до виконавця;

- боржник не був письмово повідомлений про необхідність з'явитися до виконавця. 

Виходячи з цього суд сказав, що з боку виконавця є передчасним звернення до суду з приводу боржника, оскільки на даному етапі немає підстав такий привід застосовувати. 

Цією справою я демонструю, що в цій категорії справ я орієнтуюсь, отримую перемоги, тому можу правильно обґрунтувати позицію клієнта для недопущення приводу. Є питання – задавай, потрібна консультація – звертайся!

Також, даю відповіді на розповсюджені питання на цю тему. 

З якою метою судом приймається привід? 

Приймається з метою, щоб у примусовому порядку виконавець міг зобов'язати боржника (за сприяння співробітників поліції) з'явитися до виконавця для подальшого виконання виконавчі дії, у тому числі для погашення заборгованості з виконавчого провадження. 

До яких саме боржників застосовується привід? 

До тих боржників, щодо яких є відповідна ухвала суду про привід. Перед тим, як звертатися до суду, виконавець має провести комплекс заходів, щоб суд побачив – подання виконавця є обґрунтованим чи ні. Обґрунтовано – якщо є докази того, що виконавець належним чином повідомив боржника про наявність виконавчого провадження та боржник отримав від виконавця повідомлення про те, що він має з'явитися до виконавця (має бути розпис боржника у такому повідомленні). Без отримання підпису на повідомленні - привід не отримати, а наявний привід можна скасувати. 

Як боржнику самостійно дізнатися про привід?

Привід застосовується лише за відповідною ухвалою суду, то цю ухвалу суду можна самостійно прослідкувати у Єдиному Державному реєстрі судових рішень. Для цього набери в Гугл “сайт Судова влада”, переходиш на сайт у підкатегорію “Стан розгляду справи”, вносиш у відповідну графу своє прізвище, ім'я по батькові і дивишся про наявну інформацію про судові справи, у яких і дивись, є там привід або ні.   

Також можна контролювати наявність приводу через додаток “Дія” – зайди у своє електронне виконавче провадження, дивись сканкопії документів, чи є там ухвала про привід або ні.  Коли буде прийнято привід – побачиш.  

Скільки коштує скасувати привід у суді?  

Вартість скасування залежить від вартості юридичних послуг (гонорару) адвоката. Чіткої суми немає, оскільки вказаний розмір залежить безпосередньо від конкретного адвоката який візьметься за твою справу.  

ВІДЕО В ТЕМУ: КАК ВЫБРАТЬ АДВОКАТА ДЛЯ СВОЕГО ДЕЛА  

Які причини призводять до приводу?  

Це навмисне ухилення боржника від явки до виконавця зі його викликом. Якщо ці дії зафіксовані документально, тобто є підпис боржника у повідомленні (виклику) виконавця про явку до останнього. Якщо таке документальне підтвердження буде наявне у виконавця і він звернеться до суду – суд точно прийме привід. 

 Які є підстави для скасування приводу? 

- у судовому порядку документально не підтвердились доводи приватного виконавця, щодо навмисних дій боржника з ухилення від явки до виконавця;

- боржник не був письмово повідомлений про необхідність з'явитися до виконавця. 

Отже, якщо немає доказів ухилення боржника від явки до виконавця – привід є безпідставний.

Насправді підстав більше. Потрібно розбиратися в кожній справі індивідуально. 

Скільки часу є для скасування приводу?  

Якщо боржник офіційно отримав із суду ухвалу про привід, є 15 днів, щоб подати апеляційну скаргу на цю ухвалу. Якщо з суду або від виконавця нічого не отримував з приводу, а дізнався з інших джерел, то 15 днів рахуватимуться з моменту документально підтвердженої дати, коли боржник дізнався про привід. Не отримання ухвали з суду - це добре для боржника, оскільки за таких обставин боржник може надалі просити суд поновити строк для звернення до апеляційного суду.  

У режимі відеоконференції можна у суді скасувати привід?  

Ця категорія справ може у тому числі розглядається у режимі відеоконференції (відео дзвінок). Якщо не можеш з'явитися до суду, то ти чи твій адвокат може брати участь у судовому розгляді в режимі відеоконференції. 

ВІДЕО В ТЕМУ: Скасування виконавчих дій, виконавчих проваджень під час війни

Скільки буде судових засідань в апеляційному суді для скасування приводу?  

Буде 1-2 судових засідань. У моїй справі було одне засідання. 

Чому виконавці починають активно звертатися до суду для отримання приводу?  

Оскільки, привід – це реальний, законний і дієвий вплив виконавця на боржника до виконання виконавчого документа, у більшості випадків для реального погашення боргу.  

Що робити, якщо поліція вже почала виконувати ухвалу про привід? 

- з'явитись до виконавця;

- з'явитись до поліції;

- звертатися до суду для скасування ухвали про привід;

- повністю виконати виконавчий документ, як правило це погашення заборгованості.  

Виконавче провадження завершено у зв'язку з відсутністю майна та доходів у боржника. Привід буде анульовано?  

Немає такого поняття – анулювання приводу. При цьому, є недоцільним та неможливим виконання ухвали суду про привід боржника у завершеному виконавчому провадженні.   

Привід поширюється на заборону виїзду за кордон?  

Тимчасова заборона покидати боржнику покидати територію України та привід - це різні примусові дії відносно боржника, тому привід не поширюється на заборону на виїзд за кордон. Також привід не може бути підставою, щоб боржника не випустили за кордон. 

ВІДЕО В ТЕМУ: ОТМЕНА ВРЕМЕННОГО ЗАПРЕТА НА ВЫЕЗД ИЗ УКРАИНЫ ЗА НЕПОГАШЕННЫЙ ДОЛГ

Який розмір боргу має бути, щоб отримати привід? 

Розміру боргу не встановлений.  

Чи можна повторно звертатися до суду для скасування приводу? 

Можна, повторно звернутися, якщо у перший раз не вдалося скасувати привід. Для цього при повторному зверненні потрібно навести нові обставини, докази, які не досліджувались судом під час першого розгляду. 

Справи щодо скасування приводу розглядаються у Верховному суді? 

Ні, Верховний Суд не розглядає справи з приводу скасування приводу. Тому, постанова апеляційної інстанції буде останньою сходинкою у справі про скасування приводу. 

Борг повністю сплатив, а виконавець привід не скасував, що робити?  

Обов'язково проінформуй виконавця про таке погашення. Якщо це не дасть результату, звертайся до суду та у судовому порядку показуй свої докази і проси суд привід скасувати. 

Служу у Збройних Силах України. Це буде основою для скасування приводу? 

Ні, служба у ЗСУ не є такою підставою. 

Виконавець без суду може прийняти привід? 

Ні, самостійно прийняти привід не може, оскільки привід приймається виключно судом.  

Чоловік може подати до суду для скасування приводу дружини? 

Не може, чоловік – це один суб'єкт, дружина – інший.  

ВІДЕО В ТЕМУ: ПРИОБЩЕНИЕ МУЖА В ИСПОЛНИТЕЛЬНОЕ ПРОИЗВОДСТВО ЖЕНЫ 

Яка вірогідність скасувати привід у суді? 

Це залежить від підготовки позиції по справі, доказів та безпосередніх дій боржника: ухилявся він чи ні від:

- явки до виконавця;

- примусових виконавчих дій;

- виконання виконавчого документа. 

Також ключовим моментом є обставина підписання або ні повідомлення (виклика) виконавця про явку боржника до останнього.  

Відсутність грошей у боржника є підставою для ухвалення приводу судом? 

Ні, привід не залежить від матеріального становища боржника і привід застосовується виключно у випадках, коли боржник ухиляється від явки до виконавця. 

Розшук боржника і привід - це те саме? 

Ні, це дві різні дії які можуть вчинятись у рамках виконавчого провадження. Привід – це зобов'язання судом працівників поліції доставити боржника до виконавця. А розшук має на увазі внесення боржника до відповідної бази осіб, що розшукуються, згідно з ухвалою суду про розшук боржника, а не про привід.  

Скільки триває привід на виїзд? 

Буде тривати до моменту його виконання або судового скасування.  

Як при перетині кордону перевіряють наявність приводу? 

На кордоні його не перевіряють. 

Якщо борг частково погасити, привід знімуть? 

Не знімуть, тому що наявність боргу на привід не впливає, впливають дії боржника з умисної неявки до виконавця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]