Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2010 11:16

Відкритий лист Президенту Януковичу В.Ф. та Прем'єр-міністру Азарову М.Я.

Начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Києві (2006-2010)

Ініціатива лідера партії "ЗЕЛЕНІ" А. Прогнімака щодо створення Державної програми реагування на кліматичні зміни.

Шановний Вікторе Федоровичу!

 Шановний Миколо Яновичу!

 Літо 2010 року немовби взялося довести відому китайську мудрість про те, що немає нічого гіршого, ніж жити на зламі епох. Страшенна спека, що б‘є усі рекорди, небачувані за масштабами лісові пожежі свідчать – настає новий час глобальних змін. Вочевидь, від готовності нашої держави до цих змін залежить доля усієї України. 

Безумовно, було б занадто несправедливо стверджувати, що влада нічого не робить. Навпаки – всупереч сумній національній традиції реагувати випадково на події, що вже відбулися, цього разу і Президент України, і Кабінет Міністрів оперативно відреагували на небезпеку. Кримське засідання Ради національної безпеки та оборони чітко вказало орієнтири для нейтралізації загрози, а швидкі та іноді навіть жорсткі дії Кабінету Міністрів та голів обласних державних адміністрацій дозволили локалізувати проблему. 

І, хоча партія «Зелені» цілком підтримує зусилля керівництва держави у її боротьбі із небезпекою, доцільно зазначити – сьогодні проблема спеки та лісових пожеж має значно масштабніший характер, ніж здається. Це – лише наслідки глобальних процесів, що відбуваються на планеті. 

Рекордна спека та катастрофічна ситуація з лісовими пожежами у Росії, проти яких виявилася практично безсилою уся її потужна державна і військова машина, змусили російське керівництво прямо визнати реальність та загрозу глобального потепління. 30 липня на зустрічі з керівниками міжнародних спортивних організацій президент Медведєв закликав "вживати більш енергійних зусиль, спрямованих на протидію глобальній зміні клімату". 

Отже, Україна не може усунути небезпеку, але вона може зустріти її у повній готовності. Переконаний – прийшов час і нашій державі подивитися правді в очі та визнати проблему глобального потепління, серед наслідків якого спека та загроза пожеж може виявитися далеко не самою страшною. Наприклад, згідно з результатами досліджень Спілки захисту дикої природи, глобальне потепління спричинить зміну екосистем, звичних для певних кліматичних поясів, на інші. Це призведе до появи нехарактерних для України хвороб – в тому числі тих, проти яких сучасна медицина поки що безсила (серед них – лихоманка Ебола і жовта лихоманка). 

Світ вже намагається пристосуватися до змін. Але масштаби інвестицій, що необхідні для адаптації економіки до кліматичних катаклізмів, просто вражають. Тільки країнам, що розвиваються, щорічно буде потрібно від 100 до 180 млрд доларів. Таким чином, мова йде про капітальні витрати в розмірі не менше 0,5% світового ВВП. При цьому розраховувати на допомогу найбільш економічно розвинутих країн достатньо проблематично – вони й самі постали перед необхідні пристосовуватися до нового світу.

 Тому час для вагань та роздумів минув. Партія «Зелені» закликає у стислі терміни розробити та затвердити на законодавчому рівні Державну програму реагування на

кліматичні зміни, яка має ґрунтуватися на науковому прогнозі й об‘єктивному оцінюванні рівня загроз для України. 

Із свого боку «Зелені» готові надати у розпорядження України увесь свій інтелектуальний потенціал та професійний досвід для підготовки цього без перебільшення історичного документа. Переконаний – сьогодні нам необхідно забути усі політичні, національні чи релігійні відмінності та разом зустріти небезпеку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]