Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2010 09:53

Відродити довіру людей до профспілок.

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

В Україні існує багато проблем в суспільно-політичному житті, дуже багато людей потребує соціального захисту. Працююче населення України завжди пов’язувало свої сподівання та надії з профспілками та терпляче чекали на суттєві зрушення на краще. Але вони не

В Україні існує багато проблем в суспільно-політичному житті, дуже багато людей потребує соціального захисту. Працююче населення України завжди пов’язувало свої сподівання та надії з профспілками та терпляче чекали на суттєві зрушення на краще. Але вони не отримали необхідної підтримки з боку профспілок. Ніхто не сказав рішучого „ні” коли людей масово звільняли; коли людям не виплачували заробітну плату, коли попиралися трудові права людей. Страусова позиція старих профспілок, а точніше їх лідерів, привела до тотальної зневаги до профспілок. Вони втратили практично усі впливові функції. За їх пасивної позиції  втрачено право законодавчої ініціативи, профспілок було позбавлено інспекторів праці, правових інспекторів. Профспілки сьогодні не мають реальних контрольних функцій, не мають жодних реальних ричагів впливу в суспільстві.

Знецінення ролі профспілок відбулося поступово, завдяки неконструктивній, угодницькій позиції старих профспілок, які обособлюються, перш за все, з посткомуністичною Федерацією профспілок України. Ці профспілки завжди були і залишилися придатком до держави. Переобтяжені величезним майновим комплексом, що залишився у спадщину від колишнього Союзу РСР, профспілки виявилися не дієздатними стояти на боці інтересів працюючої людини.

Відбулася повна девальвація назви „профспілка”. Вона сьогодні в суспільстві дуже мало асоціюється з захистом прав людини. В багатьох існуючих профспілках, відбувається збагачення конкретних профспілкових босів, процвітає корупція та хабарництво, йде підкормка угодних профспілкам чиновників. Монополія старих профспілок, їх привідне положення до Уряду, практично повністю дискредитувала профспілковий рух.

Недовіра людей до профспілок перевалила критичну позначку і вже зараз понад 70% не довіряють профспілкам, не вірять в спроможніть профспілок в їх сучасній організаційній структурі, протидіяти безладу в країні та ефективно захистити права людини.

Життя людей все гіршає. Невдоволення людей зростає все більшу і більше. Бідність стала нормальним явищем серед людей. Обіцяного покрашення життя, підвищення життєвого рівня  людей так і не відбувається. Ціни і тарифи ростуть. Заборгованість заробітної плати становить понад 1,7 млрд.грн., і стійкої тенденції до сменшується не спостерігається, а в деяких галузях вона навіть зросла на 23%. В той час зростає і кількість олігархів та їх здобутки, розмір яких, вже перевищує 65 млрд. доларів. Влада не піклується про свій народ, вона переймається лише власним збагаченням та боротьбою за свої повноваження. Її гасла про подолання корупції так і залишилися гаслами.

В Україні зареєстровано 135 профспілок та 14 профспілкових обєднань, але їх кількість не переросла в якість. Нові профспілки розпорошені, малочисельні, більшість яких переймається власним виживанням. Вони, здебільшого, зайняли пасивну позицію, стали на шлях загравання перед Федерацією профспілок України.

Гасло: ”Спасение утопающих – дело рук самих утопающих”, стало для людей занадто актуальним останнім часом. Але вижити в складних умовах без допомоги профспілок  неможливо.

Суспільство ще вірить в спроможність профспілок, в їх здатність, опираючись на широку громадськість, вирівняти  ситуацію. А це можна зробити лише за умови очищення та оновлення профспілкового руху в Україні. Без цього зрушень не буде. Необхідно відродити довіру людей до профспілок. Суспільство потребує проведення кардинальної перебудови профспілкового руху. Треба запровадити абсолютно нову профспілкову ідеологію, нові підходи до розбудови профспілкових організацій, задіяти кращі форми і методи світового досвіду діяльності профспілок, які б дозволили задіяти усі важелі впливу для здійснення справедливої та ефективної соціальної політики, аби унеможливити будь-яке зніщання з людини та попирання її прав.

Ми починаємо профспілкове оновлення. З метою розробки нової профспілкової ідеології, здійснення нових підходів до розбудови профспілковго руху та відродження довіри людей до профспілок  ініціюємо у вересні цього року скликання Національної профспілкової ради України /НПРУ/. Вона має стати центром відродження потужних, прогресивних профспілок з новим обличчям, які опираючись на  підтримку людей, знайдуть своє гідне місце в розбудові соціального діалогу з державою та роботодавцями, будуть спроможні вирішувати ефективно будь-які  соціальні питання.

До роботи НПРУ запрошуються керівники профспілок та профспілкових організацій,  профспілкові активісти, науковці, юристи, менеджери, економісти, усі бажаючі, які можуть і хочуть взяти участь в формуванні та в організації її роботи, як в центральному штабі, так і в її регіональних осередках.

Таким чином, очистившись від баласту та сконсолідувавши здорові сили, ми відродимо довіру людей до профспілок. Для цього ми запроваджуємо інтернет-спілкування, де кожна людина, незалежно від профспілкового членства, може отримати пораду чи конкретну допомогу або внести свій вклад в розбудову профспілкового руху. Ми беремо під свій захист усіх знедолених людей України!

Нам треба дуже багато попрацювати аби повернути втрачену довіру людей. Назріли питання законодавчого врегулювання та узгоження законів України щодо забезпечення прав і гарантій діяльності профспілок, налагодження ефективного соціального партнерства, реформування трудового права, соціального страхування, реформування судової системи, запровадження кримінальної відповідальності щодо осіб які протидіють профспілкам та ін.

Ключовим питанням – є повернення профспілкам права законодавчої ініціативи.

Незалежні профспілки не бояться труднощів і готові взяти на себе весь тягар вирішення проблем аби ефективно захищати права людини. Тільки в динамічному процесі, спільними діями можна досягти нових успіхів. А оцінку нам виставлять спілчани. Заради їх високої довіри, заради розбудови соціальної держави, ми і працюємо, і живемо.

  Для спілкування: nkpu@i.ua

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]