Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.02.2015 14:09

Чи довго бути соціальній справедливості несправедливою?!

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Вбачається, що направленість дій на створення умов для гідної праці, і має відображати суть соціальної справедливості, коли ми говоримо про соціально-трудові відносини, про соціальний захист, про реалізацію прав людини у сфері праці зокрема.

Соціальна справедливість має бути однією зневід’ємних частин будь-якої соціально орієнтованої економіки. Оскільки, згідноз Конституцією, Україна є соціально орієнтованою державою, то соціальнасправедливість — це також невід’ємна частина будь-якої сфери життя українськогосуспільства.

 

Вбачається, що направленістьдій на створення умовдля гідної праці, і має відображати суть соціальноїсправедливості, коли ми говоримо про соціально-трудові відносини, просоціальний захист, про реалізацію прав людини у сфері праці зокрема.

 

Попри того, щотеоретично уцьому контексті, в Україні зроблено чимало, це так і нестало предметом реальної соціальної справедливості в країні

 

Символічний соціальний діалог, який би мав стати ефектиним засобом досягнення порозуміння між різнимигрупами суспільства щодо поточних справ і окреслення шляхівсоціально-економічного розвитку країни, так і не запрацювавв країні. Для цього так і не створено належної основи, яка б враховувала інтереси усіх верств населення, усього громадянського суспільства. Закон зцього питання лише закріпив умови для певної группи профспілок та іншихлояльних до влади громад, вести, так званий соціальний діалог, в рамках своїх корпоративнихінтересів, а не інтересів усього суспільства.

Низька ефективністьтакого соціального діалогу очевидна, - він не зрушив з місця в позитивномуплані жодної існуючої соціальної проблеми в суспільстві.

 

Інституції, якістворені, на базі такого соціального діалогу, як Національна тристороннясоціально-економічна рада, тристороннє управління фондами соціальногострахування, інші інституції показали свою неспроможність впливатина процеси здійснення соціальної справедливості. Те, що в країні ростебезробіття, катастрофічно зростає заборгованість з виплати заробітної, взанепаді трудова міграційна політика, за межами бідності знаходиться значнабільшість пенсіонерів, - є тому підтвердження.

 

А відсутність консультацій уряду зпредставниками соціальних партнерів, неефективність дій громадських радпри центральних органах виконавчої влади, тощолише додають такому соціальному діалогу негативу.  А нещодавно створена Громадянська платформамоніторингу реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом є скоріше антуражем, ніж тою інституцією, що впливатиме реально насоціальну справедливість. З огляду на представництво платформи, усі очікуванняна краще є просто марними.

 

І тому підходи до соціальногодіалогу потрібно переосмислити, а саме існування соціальногодіалогу кардинально реформувати. Ми маємо позбутися всього того баласту,який протягом всього часу гвалтував країну, використовув її в своїхкорпоративних інтересах. Лише залучення нових представників громадскості,активістів від оновлюючого громадянського суспільства, які довгий час залишалося за бортом прийняття життєво важливих рішень, може сприятистворенню реальних засад соціальноїсправедливості.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи