Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.02.2015 14:09

Чи довго бути соціальній справедливості несправедливою?!

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Вбачається, що направленість дій на створення умов для гідної праці, і має відображати суть соціальної справедливості, коли ми говоримо про соціально-трудові відносини, про соціальний захист, про реалізацію прав людини у сфері праці зокрема.

Соціальна справедливість має бути однією з невід’ємних частин будь-якої соціально орієнтованої економіки. Оскільки, згідно з Конституцією, Україна є соціально орієнтованою державою, то соціальна справедливість — це також невід’ємна частина будь-якої сфери життя українського суспільства.

 

Вбачається, що направленість дій на створення умов для гідної праці, і має відображати суть соціальної справедливості, коли ми говоримо про соціально-трудові відносини, про соціальний захист, про реалізацію прав людини у сфері праці зокрема.

 

Попри того, що теоретично у цьому контексті , в Україні зроблено чимало, це так і не стало предметом реальної соціальної справедливості в країні

 

Символічний соціальний діалог, який би мав стати ефектиним засобом досягнення порозуміння між різними групами суспільства щодо поточних справ і окреслення шляхів соціально-економічного розвитку країни , так і не запрацював в країні. Для цього так і не створено належної основи, яка б враховувала інтереси усіх верств населення, усього громадянського суспільства. Закон з цього питання лише закріпив умови для певної группи профспілок та інших лояльних до влади громад, вести, так званий соціальний діалог, в рамках своїх корпоративних інтересів, а не інтересів усього суспільства.

Низька ефективність такого соціального діалогу очевидна, - він не зрушив з місця в позитивному плані жодної існуючої соціальної проблеми в суспільстві.

 

Інституції, які створені, на базі такого соціального діалогу, як Національна тристороння соціально-економічна рада, тристороннє управління фондами соціального страхування, інші інституції показали свою неспроможність впливати на процеси здійснення соціальної справедливості. Те, що в країні росте безробіття, катастрофічно зростає заборгованість з виплати заробітної, в занепаді трудова міграційна політика, за межами бідності знаходиться значна більшість пенсіонерів, - є тому підтвердження.

 

А відсутність консультацій уряду з представниками соціальних партнерів, неефективність дій громадських рад при центральних органах виконавчої влади, тощо лише додають такому соціальному діалогу негативу.  А нещодавно створена Громадянська платформа моніторингу реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом є скоріше антуражем, ніж тою інституцією, що впливатиме реально на соціальну справедливість. З огляду на представництво платформи, усі очікування на краще є просто марними.

 

І тому підходи до соціального діалогу потрібно переосмислити, а саме існування соціального діалогу кардинально реформувати. Ми маємо позбутися всього того баласту, який протягом всього часу гвалтував країну, використовув її в своїх корпоративних інтересах. Лише залучення нових представників громадскості, активістів від оновлюючого громадянського суспільства, які довгий час залишалося за бортом прийняття життєво важливих рішень, може сприяти створенню реальних засад соціальної справедливості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]