Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2019 13:32

ТОП-5 ботів-юристів: дешевше, швидше, простіше

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Cьогодні я хотів би поговорити про ті сервіси, які не просто надають правову допомогу, а і готові проконсультувати - це про юридичних ботів,

Привіт. Ми вже з вами обговорювали питання, що стосуються онлайн-сервісів для бізнесу, для громадян, які онлайн послуги від держави здатні допомогти у реєстрації бізнесу. 

Але сьогодні я хотів би поговорити про ті сервіси, які не просто надають правову допомогу, а і готові проконсультувати. Так, це про юридичних ботів, які надають консультації користувачам з різних питань, не просто вислуховують, дають пораду, а і допомагають обрати необхідну послугу у певної компанії чи у державній структурі.

І сьогодні хочу розповісти про ТОП-5 ботів, які працюють на українському юридичному ринку. Почнемо з останнього. Я якось згадував його на своїй сторінці у Фейсбуці – це бот на ім’я ARbot. Його роль та повноваження – складати і надсилати адвокатські запити.

Раніше необхідно було генерувати запити самостійно під кожну справу, друкувати, підписувати, сканувати, надсилати його, накладати ЕЦП через інші сервіси, чекати доставки запиту та все інше. 

Проте сьогодні за допомогою ARbot можна згенерувати адвокатський запит, накласти на нього ЕЦП, відправити адресату на електронку і отримати підтвердження про те, що лист прочитано. Це все можна зробити в месенджері Фейсбуку за 10-15 хвилин. І не треба витрачати кілька годин, а то й тижнів, чекаючи, коли прийде підтвердження. В цьому його зручність для адвокатів.

Інший бот – Rent it Bot  – помічник в оренді житла, який допомагає складати необхідні при оренді житла документи. Багато з тих, хто вперше орендує житло стикається з десятками питань та труднощів. І коли немає можливості отримати хоч мінімальну юридичну консультацію – цей бот вас дуже виручить.

Як все працює? Ви відповідаєте на прості запитання бота та отримуєте в результаті готові документи: перевірений договір, акти передачі житла, які повинні підписуватись при в’їзді та виїзді, розписку на випадок здійснення готівкової оплати оренди, додаткові угоди до попереднього укладеного договору тощо.

Окрім того, бот на основі попередньо зібраних даних може перевірити інформацію: про житло, про власника, про особу орендаря. Але, на жаль, бот працює тільки в Україні.

Ще один досить корисний сервіс – Джастісбот або   робот-помічник в господарському процесі. Його задача – замість вас турбуватись щодо формальних вимог до процесуального документа: позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги.

Як все працює? Все досить просто: за посиланням бота (дивитись вище) обираємо господарське судочинство, знаходимо бота, погоджуємось з умовами, далі обираємо інстанцію, яка потрібна. Після цього відповідаємо на питання бота. І, як результат, отримуємо код для генерації шаблона позовної заяви або апеляційної чи касаційної скарги. Потім переходимо до Телеграм-бота і вставляємо цей код у чат з ним. І, нарешті, отримуємо лінки на документ. 

Досить комфортно для тих, хто робить це вперше, або, навпаки, не має часу на це!

Також декілька років тому в Україні запустили бота, що допомагає оформити розлучення, під назвою SudoBot. Бот не просто допоможе скласти і подати заяву на розлучення, а ще й оплатити послугу і запросити сторони до суду. 

І, до речі, звернення до бота звільнить користувача від необхідності йти до суду, щоб подавати позовну заяву. Крім того, сама процедура обійдеться дешевше. Послуги бота коштують 950 гривень, в суді – приблизно 1500 гривень.

І останній, але найуспішніший – PatentBot– бот-реєстратор торгових марок, який зводить процес подачі заявки на реєстрацію до 5-7 хвилин спілкування онлайн. В той самий час вартість надання послуги – в середньому в 2-3 рази нижча від аналогічної послуги за допомогою живого фахівця.

На українському ринку проект почав роботу в липні 2017 року, потім його сферу діяльності розширили і наразі від працює і на ринку США, ЄС і Китаю. Вчора PatentBot був оцінений в $ 1 млн.

Але я впевнений, 5 – це лише початок. І хто знає, може, за рік кількість послуг від ботів зросте в десятки разів. А поки слідкуйте за новинами та користуйтесь тими сервісами, що вже є!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]